Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 18

L.Liubertaitė atsako: kokie augalai tinka gyvatvorei ir ar tikrai tujos nebemadingos?

Tujos atrodo tarsi visur tinkantis augalas – jų būna įvairių formų, dydžių, spalvų, jos greitai auga, padeda pasislėpti nuo smalsių akių, tačiau vis daugiau žmonių nusprendžia rinktis kitus augalus. Ar tikrai tujos išeina iš mados? Kokie augalai užima jų vietą ir kokie labiausiai verti dėmesio?
Tujos
Tujos / „Fotolia“ nuotr.

Su Lina Liubertaite, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatore kalbamės apie tai, ką vertėtų auginti norint turėti dailią ir akį traukiančią gyvatvorę.

Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė

„Vienu metu tujas iš populiariausių sąrašo išstūmė kadagiai, kadangi jie puikiai augantys, žaliuojantys visus metus, išskiria įvairiomis formomis, spalvomis. Pavyzdžiui, galite įsigyti melsvo, gelsvo, varinio atspalvio kadagių, tačiau kai jie paauga, pasiekia norimą aukštį, tuomet dažnai šie augalai pradeda sirgti.

Pastebime, kad kadagių apačios išplinka, papilkėja, tad dabar, praėjus 8–10 metų po kadagių išpopuliarėjimo, turime tujų reabilitaciją, nes nėra kito tokio universalaus augalo, kuris būtų nebrangus, atsparus, lengvai dauginamas ir auginamas mūsų klimato sąlygomis“, – sako Lina.

Tiesa, Lina priduria, kad tujos nėra vienintelis variantas, kadangi turime daug puikių augalų, kurie atrodo išskirtinai ir gerai auga bei tinka gyvatvorei.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Gyvatvorės
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Gyvatvorės

Lapuočiai ir žydintys augalai

Pasak tinklaraštininkės, dabar labai daug dėmesio skiriama lapuočiams. „Į madą sugrįžta tokie paprasti augalai kaip kauleniai, kurie yra atsparūs įvairioms klimato sąlygoms, gražiai atrodo, juos galima formuoti kaip gyvatvorę. Jeigu reikia aukštesnės gyvatvorės – rinkitės gudobeles, raugerškius. Pastarieji augalai labai gražiai sutankėja, todėl apsisaugosite ir nuo žvilgsnių, ir nuo, tarkime, gyvūnų“, – pataria Lina.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus VU Kairėnų botanikos sode – pats alyvų žydėjimo įkarštis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus VU Kairėnų botanikos sode – pats alyvų žydėjimo įkarštis

Ji prideda, kad kaip tujų alternatyvos pastaruoju metu itin išpopuliarėjo bukai ir skroblai. Šie medeliai panašūs vienas į kitą, lengvai formuojami, atrodo estetiškai, be to nenumeta lapų labai anksti, tad net per žiemą gali žiemoti su lapais, o vėliau iškart pasikeisti rūbą ir pradžiuginti žaliais dygstančiais lapeliais.

„Net šaltuoju sezonu skroblai ir bukai gražiai atrodys, rudi lapeliai saugos nuo smalsių akių, tad pastaruoju metu jie tampa vis dažnesniais svečiais mūsų sklypuose“, – sako Lina.

Ji priduria, kad nereikėtų pamiršti žydinčių augalų. „Gyvatvorės gali būti nebūtinai formuojamos, o augančios laisvai.

Turime tikrai didžiulį pasirinkimą – tiks sedulos, putinai, alyvos, lanksvos, hortenzijos, pūsleniai... Yra tikrai daugybė krūmų, kuriuos tinkamai susodinę galėsime džiaugtis tikrai dailia, tankia ir žydinčia gyvatvore, kuri atrodys jaukiai ir puošniai. Tačiau reikia nepamiršti, kad tokios gyvatvorėms reikės ir daugiau vietos - turite tai apgalvoti“, – pataria L.Liubertaitė.

123RF.com nuotr./Šluotelinė hortenzija
123RF.com nuotr./Šluotelinė hortenzija

Spygliuočių vilionės

Jeigu jums spygliuočiai labiau prie širdies nei lapuočiai, Lina siūlo rinktis eglių gyvatvores, kurios dažnai auginamos sodybose. Tiesa, tuomet jau reikia susitaikyti su tuo, kad egles reikės gana dažnai genėti, kad atrodytų gražiai ir tvarkingai.

„Genėti reikėtų ne tik šonus, bet ir palaikyti tam tikrą aukštį, nes jeigu eglės viršys 1,80 m, jums patiems bus sudėtinga jas formuoti, tad patarčiau pagalvoti ir apie patogumą“, – pataria L.Liubertaitė.

123RF.com nuotr./Pušys
123RF.com nuotr./Pušys

Ji prideda, kad mėgstantiems spygliuočius tiks ir pušys, kurių taip pat yra įvairių rūšių, jas galime formuoti ir taip sukurti norimos vaizdo gyvatvorę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius