Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 06

Namų jaukumas: atributai, padėsiantys jį susikurti

Tarptautinis „Gyvenimo namuose“ tyrimas parodė, jog Lietuvos gyventojams saugumas ir privatumas yra svarbiausi jausmai namuose (atitinkamai 94 ir 92 proc.). Jaukus buvimas saugioje namų aplinkoje, užsiimant ramiais hobiais ar tiesiog dienos praleidimas pataluose – itin aktualus šaltuoju metų laiku. Tad kol dienos dar nenoromis ilgėja, IKEA interjero dizainerė atskleidžia, kaip susikurti jaukumo oazę namuose, pasitelkiant vos kelis atributus.
Jaukus kampelis. Taburetė.
Jaukus kampelis. Taburetė. / IKEA nuotr.

IKEA interjero dizainerės Gintarės Gumenkovaitės-Barzdės teigimu, susikurti jaukią ir saugią erdvę namuose padės maži dalykai, nereikalaujantys didelių investicijų: tinkamas apšvietimas, namų tekstilė ir keli aksesuarai.

IKEA nuotr./Jaukus apšvietimas
IKEA nuotr./Jaukus apšvietimas

Jaukios šviesos šaltiniai

„Šiuo metų laiku, kai už lango dar gana tamsu net dienos metu, šilumos įspūdį namuose sukuria dirbtinės šviesos šaltiniai. Galima pasitelkti papildomų, jaukią šviesą skleidžiančių šviestuvų, užsidegti žvakių. Švelni šviesa mus ramina, suteikia erdvei jaukumo“, – sako interjero specialistė.

Ji primena, kad, jei namuose yra mažų vaikų – saugesnis sprendimas – LED žvakės. Jas lengva ir patogu naudoti, nes įmontuotas laikmatis automatiškai įjungia šviesą tuo pačiu metu kasdien ir išjungia po šešių valandų, o mirguliuojanti šviesa suteikia tiek pat jaukumo, kaip ir natūralios žvakės.

IKEA nuotr./Jaukus apšvietimas LED žvakėmis
IKEA nuotr./Jaukus apšvietimas LED žvakėmis

Namų aksesuarai pagal sezoną

Dizainerė pataria namų interjere naudoti kuo daugiau natūralių medžiagų ir akiai mielų spalvų. „Reikėtų rinktis natūralias medžiagas, nes šios geriau sulaiko šilumą, todėl labai rekomenduoju vilnos turinčius pledus. Tuo tarpu ant kėdės, sofos ar grindų patiesus avikailį ne tik bus šilčiau, bet ir jaukiau, nes tai gražus, šilumos ir minkštumo įspūdį kambariui suteikiantis aksesuaras“, – sako G. Gumenkovaitė-Barzdė.

Ji primena, kad keičiantis sezonams verta atnaujinti pagalvėles, užuolaidas, stalo tekstilę ir net patalynę. Artėjant pavasariui, vietoje sodrių spalvų galima rinktis šviesesnes, pavyzdžiui, nuotaiką keliančios ir gyvybę spinduliuojančios žalios atspalvius.

IKEA nuotr./Namų aksesuarai
IKEA nuotr./Namų aksesuarai

„Keičiant sezoninę patalynę, verta pagalvoti ir apie jos užvalkalus, tinkančius konkrečiam metų laikui. Šaltesniuoju periodu jie gali būti net iš flanelės ir gilesnių spalvų, o artėjant pavasariui – šviesesnių, natūralių tonų“, – pataria specialistė. Pasak jos, nereikėtų graužti savęs, jeigu norisi visą dieną praleisti lovoje – laikas sau ir poilsis prisideda prie geresnės savijautos.

IKEA nuotr./Namų aksesuarai. Tekstilė.
IKEA nuotr./Namų aksesuarai. Tekstilė.

Privatus kampas tik sau

IKEA atlikto tyrimo „Gyvenimas namuose“ metu net 77 proc. apklaustųjų teigė, kad asmeninę laimę jiems suteikia privatumas. G. Gumenkovaitė-Barzdė įsitikinusi, kad jaukų ir tik sau bent laikinai skirtą kampelį susikurti galima ir bendroje erdvėje. Tai galėtų būti fotelis su pakoju, o keliolika eurų tekainuojanti medinė taburetė-laipteliai puikiai tarnaus kaip staliukas.

IKEA nuotr./Jaukus kampelis
IKEA nuotr./Jaukus kampelis

„Ant tokio susikurto staliuko galima pasidėti padėklą su arbatinuką primenančiu karšto gėrimo termosu, LED žvakę, o apsiklojus pledu, teliks patogiai įsitaisyti ir mėgautis skaitoma knyga, filmais ar kita malonia veikla“, – pavyzdį pateikia interjero dizainerė.

Pasak jos, tokį laikiną kampelį susikurti galima net ir svetainėje ant sofos: „Apsigaubkite pledu, o šalia pasistatykite vežimėlį arba pusryčių padėklą su visais būtinais „laiko sau“ atributais“, – šypsosi interjero specialistė.

IKEA nuotr./Namų jaukumas
IKEA nuotr./Namų jaukumas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius