Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 08

Nusprendėte atnaujinti ir perdažyti plyteles? Visi žingsniai – iš eilės ir eksperto patarimai

Nusibodo plytelės vonioje ar virtuvėje? O gal jų dizainas pasenęs ir nebepatrauklus? Daugelis žmonių tvarkingai atrodančias, tačiau jų lūkesčių neatitinkančias plyteles nusprendžia perdažyti ir taip namams suteikia naują vaizdą.
Prieš ir po – atnaujintos plytelės ir baldai
Prieš ir po – atnaujintos plytelės ir baldai / Tikkurila nuotr.

Dabar rinkoje siūlomi įvairūs dažai ir priemonės plytelių paruošimui ir dažymui. Tad kaip tokį darbą atlikti tinkamai ir nesuklysti? Gražūs pavyzdžiai socialinėje erdvėje įkvepia, tačiau ar visada šitas darbas toks lengvas, o rezultatas ilgaamžis? Apie tai kalbamės su „Tikkurila“ akademijos vadovu Roku Vičkumi.

– Pats pirmas visus dominantis klausimas – ar galime dažyti grindų plyteles?

– Ta sistema, kuri skirta dažyti plyteles, patariame dažyti tik sienų plyteles. Jeigu norite atnaujinti grindų plyteles, jums reikėtų rinktis specialius, pavyzdžiui, epoksidinius dažus, tačiau tokie pardavinėjami tik labai didelėmis talpomis ir reikalauja sudėtingesnio paruošimo, todėl dažyti nedidelį plotą, paprasčiausiai neapsimoka – neracionalu, be to, ir plyteles reikėtų specialiai paruošti – šlifuoti. Paprasčiau, manau, būtų tiesiog pakeisti pačias plyteles. Didesnius grindų plotus dažyti apsimoka. O jeigu grindis dažysite dažais, skirtais sienoms, rezultatas gali būti trumpalaikis.

– O nuo ko pradėti dažyti sienas?

– Svarbiausias dalykas – paviršiaus paruošimas. Kaip paruošime, tokio ir rezultato bei ilgaamžiškumo galime tikėtis. Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar patalpa sausa, ar drėgna, kokios drėgmės ir šveitimo apkrovos teks sienoms.

Bet kokiu atveju, tiek sausoje, tiek drėgnoje patalpoje plyteles būtina nuplauti specialiu plovikliu. Priemonę galite tepti kempine ar šepečiu nuo apačios į viršų, kad nieko nepraleistumėte. Reikia turėti apsaugines gumines pirštines ir akinius, kad priemonės nepatektų į akis.

Po dešimties minučių viską nuskalaukite vandeniu ir palikite džiūti. Noriu pabrėžti, kad prieš plaunant plyteles reikėtų nuimti silikoną, kuris dažniausiai užtepamas tarp plytelių ir dušo kabinos ar vonios, kad apsaugotų tarpus nuo drėgmės, pelėsio ir kt. Ant silikono niekas nesilaiko, tad jį reikėtų pašalinti.

Kitas žingsnis, kai išdžiūva plyteles, jas reikia padengti (adheziniais/pasižyminčiais itin geru sukibimu) gruntiniais dažais, o tada – apdailiniu apsauginiu sluoksniu, kitaip tariant – nudažyti keliais sluoksniais.

Atsižvelgiant į tai, kokioje patalpoje dažome plyteles, specialistas patars, kokius dažus rinktis. Vienokie tiks virtuvėje, kitokie – vonios kambaryje, kur vanduo gali patekti ant plytelių. Baigus darbus beliks vėl reikiamas vietas uždengti silikonu. Atsargiai naudotis paviršiais galite jau po paros laiko.

Visgi, noriu pabrėžti, kad padengtas paviršius „pilnai subręsta“ po mėnesio laiko, vadinasi, reikėtų tuo metu pasaugoti nudažytus paviršius – nešveisti, neplauti su aštriais (abrazyviniais) plovikliais, naudoti švelnias kempinėles. Praėjus nurodytam laikui jau galima plauti paviršius valymo priemonėmis, kempine, tik svarbu, nenaudoti abrazyvinių valymo priemonių.

– Ar dažnai žmonės atnaujina plyteles šiuo būdu? Ar jis pasiteisina?

– Tai tikrai geras būdas atnaujinti namus, ypač, jeigu norisi kitų spalvų, plytelių dizainas atsibodo, erzina spalvos – taip galite namams suteikti ir jaukumo, ir erdvės, pasirinkę šviesas spalvas. Virtuvėje paprasčiau ir lengviau plyteles prižiūrėti po dažymo, o štai vonioje rekomenduojama laikytis visų gamintojo nurodymų, nes ir paviršiams tenka didesnės apkrovos. Tad virtuvėje plyteles gruntuokite vandeniniu sukibimą gerinančiu gruntu, o vonioje – skiedikliniu sukibimą gerinančiu gruntu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius