-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 27

Piktžolės darže ir tarp trinkelių – kaip greitai išnaikinti? Pataria L.Liubertaitė

Piktžolės, sulaukusios palankių orų, atskleidė visą savo grožį ir suvešėjo mūsų daržuose, soduose, gėlynuose, vejose ar tarp trinkelių. Kaip jų atsikratyti greitai ir ilgam? Ką daryti, kad jų būtų kuo mažiau?
Piktžolės
Piktžolės / 123RF.com nuotr.

Su tinklaraštininke Lina Liubertaite, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatore, kalbamės apie įvairius būdus, užkertančius kelią piktžolėms, bei prietaisus joms šalinti, kurių pastaruoju metu vis daugėja.

„Jeigu norite išvengti piktžolių darže ar gėlyne, pirmiausia turite kurti šias erdves švarioje nuo piktžolių vietoje. Dažniausia naujakurių klaida, kai dirvožemis kiek aptvarkomas, išraunamos kelios piktžolės ir manoma, kad to pakanka.

Tačiau tokios daugiametės ir aktyviai besiplečiančios piktžolės, kaip varputis, garšva ir kitos, nebijo tokio paskainiojimo ir dar labiau veši. Nutraukdami šaknį iš vienos padarote dvi, todėl piktžoles reikia šalinti efektyviai ir kruopščiai“, – sako Lina.

Kaip gali praversti kartonas?

Lina pataria labai gerai išpurenti dirvožemį ir išrankioti visas piktžolių šaknis – šis darbas turi būti labai kruopštus, kad galėtumėte džiaugtis rezultatu.

„Jeigu daugiamečių piktžolių nėra labai daug, yra kur kas paprasčiau, kadangi jums nereikia skirti tiek daug jėgų sklypo išvalymui. Tačiau yra ir vienmetės piktžolės, kurios dauginasi pasisėdamos, todėl labai svarbu jas išrauti laiku, kol jos neišbarstė sėklų, ir taip išvengti papildomo darbo“, – pastebi tinklaraštininkė.

Jeigu sode ar darže yra labai stipriai apžėlęs žolėmis sklypas, o ten norite įrengti augalų zoną, praversti gali kartono lakštai. Lina sako, jog norimas vietas reikia uždengti kartono lakštais, ant jų dėti daržo žemių, organinių atliekų ir, kitais žodžiai tariant, taip suformuoti komposto krūvą.

Tada patariama uždėti tamsią plėvelę, kad temperatūra pakiltų greičiau ir įvyktų visi reikiami procesai. „Tokiu būdu jūs galite suformuoti labai kokybišką lysvę, tačiau tokiai lysvei pasidaryti jau prireiks laiko“, – sako L.Liubertaitė.

Ji priduria, kad žolės, augusios po kartonu, ilgainiui taip pat virs kompostu ir visa tai bus itin turtinga terpė jūsų naujiems augalams augti ir vešėti išvengiant piktžolių invazijos. Šis būdas vadinamas „no dig“ teorija ir padeda sukurti turtingą dirvą be kasimo, vadinasi, ir taupo mūsų laiką bei jėgas, o rezultatas – įspūdingas.

Vida Press nuotr./Garšva
Vida Press nuotr./Garšva

Cheminės ir natūralios priemonės

Lina sako, kad piktžoles galima naikinti ir cheminėmis priemonėmis. „Pavyzdžiui, turime herbicidus, cheminiu pagrindu sukurtus preparatus, kurie purškiant patenka ant augalo žaliosios masės ir sunaikina augalą su visomis šaknimis. Tiesa, tai priimtina ne visiems – šiuolaikiniai natūralios gamtos sergėtojai prieš tokias priemones šoka piestu.

Visgi, kai kuriais atvejais tai gali būti neišvengiama – turite labai didelius plotus žemių, kurie apžėlę piktžolėmis, neturite laiko kitokiems piktžolių naikinimo būdams, pavyzdžiui, išravėti mechaniniu būdu“, – sako Lina.

Ji priduria, kad vėliau, kai jau pasodinote augalus ir norite išvengti piktžolių, galite rinktis labai kokybišką plėvelę, pro kurią neprasišviestų saulė ir neišlįstų piktžolės, tačiau ją reikėtų naudoti laikinai, kol augs augalai ir natūraliai nebeliks tarpų.

Toks mulčias ilgainiui suyra, bet tuo pačiu palaiko ir gerą dirvožemio struktūrą, neleidžia išgaruoti drėgmei, augalus reikia rečiau laistyti.

„Dar vienas paprastas būdas, kuris gali padėti išvengti piktžolių, pristabdyti jų augimą, – tai mulčiavimas. Mulčiuoti galite šienu, nupjauta žole, pušies žievės mulčiu, grikių lukštų mulčiu ir kt. Toks mulčias ilgainiui suyra, bet tuo pačiu palaiko ir gerą dirvožemio struktūrą, neleidžia išgaruoti drėgmei, augalus reikia rečiau laistyti, o daugiametėms piktžolėms mulčias užstoja saulę, todėl jos dygsta nebe taip intensyviai. O ir išdygusias, pavyzdžiui, kiaulpienes, jūs išrausite žymiai lengviau“, – sako Lina.

Fotolia nuotr./Naudinga piktžolė balanda
Fotolia nuotr./Naudinga piktžolė balanda

Trinkelės ir takai

Pasak Linos, piktžolės kartais suveši ir tarp trinkelių, o tose vietose jų nė vienas nepageidaujame, nes ir pašalinti jas yra kur kas sudėtingiau nei darže. „Dažnai žmonės tokiose vietose ir pasitelkia jau minėtus herbicidus, o ieškodami kitų alternatyvų, išbando ir karštą vandenį, actą, rūgštį, druską ir kitas priemones. Išmėgindami tokias priemones jūs turite įsitikinti, kad tikrai nepakenksite trinkelėms, pavyzdžiui, išsiaiškinkite, ar ant jų neliks dėmių“, – sako Lina.

Ji priduria, jog žoles tarp trinkelių galima paprasčiausiai išrauti. „Taip pat galite naudoti specialius įrankius, kurie palengvins jūsų darbą. Tai gali būti įrankis, panašus į aštrų peiliuką, kuris padeda pašalinti piktžoles, ir, jeigu yra, samanas. Yra piktžoles šalinančių įrankių ir ilgomis rankenomis, tad tokie patogesni, kadangi nereikia susilenkti ir varginti nugaros.

Dar vienas variantas – specialūs metaliniai šepečiai, kurių būna įvairių modifikacijų, pavyzdžiui, besisukantys ir taip šalinantys piktžoles. Esmė ta, kad šiais šepečiais jūs piktžoles tarsi iššluojate“, – sako Lina. Ji prideda, kad dar vienas variantas, kuris gali pasiteisinti – išplauti piktžoles aukšto slėgio vandens srove.

Tiesa, po to, kai pašalinate piktžoles vienu ar kitu būdu iš trinkelių, nepalikite griovelių tuščių, kadangi juose vėl kaipmat pradės augti piktžolės. Patariama įsigyti trinkelėms skirtų atsijų ir kuo greičiau jomis užpildyti griovelius.

Piktžolės vejoje

Ką daryti, jeigu mūsų vejoje gausu piktžolių? Lina sako, kad veja bus tik gražesnė, jeigu dažniau ją šienausite, be to, taip apskritai pagerinsite vejos sudėtį. Kuo daugiau šienausite, tuo daugiau augs siauralapių dekoratyvių žolių, užimsiančių piktžolių vietą, o pati veja tik gražės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius