-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 03

Po švenčių: ką daryti su eglutėmis vazonuose? Kaip jas persodinti?

Jeigu per šventes šiais metais puošėte eglutę vazone, greičiausiai turėjote tikslą ją persodinti, kad ji toliau augtų. Tačiau kaip tą padaryti taisyklingai, kad eglutė prigytų ir toliau džiugintų savo žaluma?
Kalėdinės eglutės vazonuose
Kalėdinės eglutės vazonuose / 123RF.com nuotr.

Savo patarimais dalinasi tinklaraštininkė, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė Lina Liubertaitė.

Linos Liubertaitės nuotr. /Eglutės
Linos Liubertaitės nuotr. /Eglutės

„Ar būsite patenkinti savosios eglutės pasirinkimu, pirmiausia priklauso nuo to, kokią eglutės rūšį išsirinkote, kadangi galite būti maloniai arba nemaloniai nustebinti, pavyzdžiui, mažas ir mielas sodinukas išaugs į milžinišką eglę.

Todėl dar prieš pasirinkdami eglutę turėtumėte labai gerai išsiaiškinti, kokia tai eglutė ir kur ją vėliau sodinsite, kaip ji įsilies į aplinką, ar tiks joje“, – sako L.Liubertaitė.

Jeigu jūsų sklypas nedidelis, yra kelių arų, mieste, sodo bendrijoje ar kitose tankiai apgyvendintose vietose, reikia laikytis ir atstumų nuo kaimynų sklypo ribos – tai reiškia, kad visiškai šalia tvoros eglės tikrai negalėsite pasodinti, ypač, jeigu ji išaugs labai didelė.

„Pirkdami pasidomėkite veisle, rūšimi, pasikalbėkite su pardavėju, kadangi taip galite sužinoti, kokio aukščio ir pločio eglutė užaugs per dešimt metų. Geriausia tokiu atveju pirkti eglutę ne prekybos centre, bet iš tų vietų, kur prekiaujama medelyno produkcija. Taip pat būkite atidūs, kad kalėdinė eglutė būtų sveika kaip sodinukas, o ne tik graži kaip kalėdinė eglutė“, – pataria tinklaraštininkė.

Ji sako, kad šaknynas turi būti gerai susiformavęs, o pirmas rizikos faktorius ir ženklas, kad gero šaknyno nėra, – per mažas vazonas.

Kaip per šventes išlaikyti sveiką sodinuką

Kaip pastebi tinklaraštininkė, eglė – ne kambarinis augalas, todėl žiemą ją laikydami sausoje ir šiltoje patalpoje sukeliame nemenką stresą. „Norėdami eglutę persodinti, turėtume laikyti ją namuose kuo trumpiau, iki dviejų savaičių, tačiau tinkamai prižiūrėdami galime išlaikyti ir iki trijų savaičių.

Keli svarbūs dalykai, kuriuos mes turime padaryti – tai laistymas ir kasdienis purškimas, kadangi labai daug drėgmės eglė išgarina per spyglius“, – sako L.Liubertaitė.

Taip pat nereikėtų eglės laikyti šalia šilumos šaltinių, radiatorių, ant šildomų grindų.

„Jeigu eglė namuose pradeda leisti žalius ūglius, tai išduoda, kad namuose mes ją laikome per ilgai. Tokią perkėlus į lauką jai būtų didelis šokas ir labai didelė tikimybė, kad jos neišsaugosime, eglutė pasodinta neprigis, todėl reikėtų pristabdyti vegetaciją“, – sako apželdinimo kursų organizatorė.

Ką daryti, kai šventės jau pasibaigė

Jeigu eglutę iškart išnešime į lauką, vos tik pasibaigs šventės, tuomet ji gali žūti, nes temperatūrų skirtumas bus per didelis. Patariama kuriam laikui, geriausia kelioms savaitėms, eglutę išnešti į tarpinę patalpą, pavyzdžiui, rūsį, garažą, balkoną ar kitas vietas, kur temperatūra bus žemesnė nei namuose, bet ne minusinė.

Vėliau galima eglutę išnešti į lauką ir įkasti į žemę, jeigu nėra įšalo, ir taip palikti iki pavasario, kada ateis laikas persodinimui. „Tačiau jeigu jau eglutė buvo išleidusi ūglius, tuomet jos nerekomenduočiau laikyti lauke, geriausia iki pavasario tokią palikti tarpinėje patalpoje, o persodinti pavasarį, kai dirva bus pakankamai įšilusi“, – sako Lina.

Pasodintą sodinuką pirmaisiais metais reikėtų prižiūrėti rūpestingiau, nes jis patyrė daug streso, temperatūrų skirtumą ir pan.

„Siūlyčiau nežiūrėti į eglutę atsainiai ir negalvoti, kad persodinsite bet kur. Pirmaisiais metais po pasodinimo bet kokiems sodinukams reikia daugiau priežiūros, ir palaistyti reikės dažniau. O eglutei, patyrusiai didelį stresą, išgyventi bus dar sunkiau. Todėl nesodinkite eglutės bet kur miške ar tolimiausiame sodybos kampe, jai kurį laiką tikrai reikės jūsų papildomos pagalbos.

Eglė yra puikus medis, todėl žvelkite į tai atsakingai. O kitą kartą, jeigu jau neturite, kur sodinti, verta žinoti, kad tikrai nieko baisaus pirkti kirstą eglutę. Tai nėra neekologiškas sprendimas, kadangi eglutės yra auginamos būtent tam tikslui, o auginimo metu šie medeliai vykdo fotosintezę“, – sako Lina Liubertaitė.

Kirstą eglutę po švenčių galima nuvežti į tam tikras surinkimo vietas, taip pat susmulkinti ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius