Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 04

Pomidorų apžvalga: kodėl 2022-ieji – blogiausi metai pomidorams

Pomidorų auginimas ir derlius šiais metais daugelį nuvylė. Kodėl taip nutiko?
Šie metai pomidorų derliui buvo prasti, tačiau kai kurios veislės negandas atlaikė geriau negu kitos.
Šie metai pomidorų derliui buvo prasti, tačiau kai kurios veislės negandas atlaikė geriau negu kitos. / Linos Liubertaitės nuotr.

Lina Liubertaitė, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė dalijasi savo straipsniu ir pomidorų apžvalga.

„Siaubas kažkoks: ligos, krintantys žiedai ir neužsimezgę pomidorai ištisomis kekėmis – tokia pomidorų apžvalga 2022 metais aš galiu pasidalinti. Žinoma, pomidorų vis tiek nors vežimu vežk, bet noriu aptarti veisles ne tik pagal skonį, bet ir pagal atsparumą negandoms, kurios užpuolė:

VIDEO: Siaubinga pomidorų veislių apžvalga: kodėl 2022-ieji nuvylė

Pomidorų augimo eigą labai lengva stebėti, nes jie vystosi aukštais – iš pradžių užsimezga žemiausiai kabantys vaisiai, tuomet ima megztis augantys šiek tiek aukščiau, ir taip jie keliauja tolyn iki pat viršūnės.

Pagal tai galime aiškiai matyti, kaip pomidorai vystosi, ir būtent todėl galiu pasakyti, kad šie metai mūsų pomidorų derliui buvo prasti. Tai lėmė kelios priežastys.

Pomidorai neužsimezgė dėl šalčio

Šiais metais pavasaris buvo vėsus, o vasara neskubėjo ateiti. Vaisiams vystytis reikalinga šiluma, todėl pirmasis pomidorų aukštas praktiškai neužsimezgė arba užsimezgė nesėkmingai. Taigi, pačių pirmųjų pomidorų turėjome gana vėlai ir negausiai.

Laimėjo tie daržininkai, kurie sėjo pomidorus vėliau, nes tada jie galėjo persodinti vėliau, tad daigai vystėsi šiltesnėje aplinkoje. Mes sėjome kovo 11 dieną.

Taip pat laimėjo tie, kas augino skiepytus pomidorus. Jų vegetacija yra ilgesnė, pirmojo derliaus reikia gerokai ilgiau palaukti – tačiau būtent dėl to tas pirmasis aukštas visada užsimezga kaip priklauso.

Pavojingas drėgnas ir vėsus birželis

Kai birželį ištisai lijo, jau tada sakiau, kad tokie orai prišauks ligų pomidorams. Taip ir atsitiko. Vėsus ir drėgnas oras sudarė puikias sąlygas užkratams plisti, tad daug daržininkų susidūrė siaubingai anksti su šiomis ligomis:

  • Rudoji dėmėtligė. Gelstančios ir vėliau ruduojančios dėmės ant lapų – tai pagrindinis šios ligos požymis. Apverskite lapą – kitoje pusėje tos dėmės tarsi aksominės.
Linos Liubertaitės nuotr./Rudoji dėmėtligė šiemet įsisuko į daugelio pomidorų augintojų šiltnamius.
Linos Liubertaitės nuotr./Rudoji dėmėtligė šiemet įsisuko į daugelio pomidorų augintojų šiltnamius.
  • Pomidorų maras.

Pomidorai neužsimezgė dėl kaitros

Antrasis pomidorų aukštas buvo buvo gausus vaisių – pagaliau ir mes turėjom kuo pasidžiaugti.

Tačiau trečiasis pomidorų aukštas vėl nedžiugino – kai kurių veislių pomidorai neužsimezgė, tik šįkart ne dėl šalčio, o dėl užsitęsusios kaitros. Šiltnamyje buvo taip karšta, kad pomidorų žiedai tiesiog sterilizavosi ir nukrito neužauginę vaisių.

Toliau pomidorai augo įprastai, tačiau augalų sveikata labai priklausė nuo to, kiek jie pažeisti ligų ir kiek lapų dėl to teko pašalinti.

Pomidorų apžvalga pagal veisles

Aptarėme priežastis, dėl kurių pomidorų derlius šiemet buvo gana liūdnas – tai vėsūs orai vasaros pradžioje, vėliau atėjusios didžiulės kaitros ir, žinoma, ligos. O dabar apžvelkime, kurias pomidorų veisles mes šiemet auginame ir kaip jos išgyveno šiomis sąlygomis.

Vyšniniai pomidorai

  • ‘Black Cherry’. Populiari vyšninių pomidorų veislė, mezganti labai skanius ir sultingus vaisius. Drąsiai sakau – ‘Black Cherry’ yra vienas mano favoritų, nes tai lengvai auginama veislė, todėl tinkama sodinti ne tik lauke ar šiltnamyje, bet ir vazonuose. Svarbu nelaistyti prieš skinant pomidoriukus, kad jų odelė nesutrūkinėtų.
Linos Liubertaitės nuotr./‘Black Cherry’ yra viena mano mėgstamiausių vyšninių pomidorų veislių.
Linos Liubertaitės nuotr./‘Black Cherry’ yra viena mano mėgstamiausių vyšninių pomidorų veislių.
  • Geranium Kiss’. Šiuos vyšninius pomidorus mano šiltnamyje nustekeno rudoji dėmėtligė, tačiau kekių užaugo labai daug. Jeigu sąlygos būtų buvusios geresnės, tai būtų viena derlingiausių mano auginamų veislių. ‘Geranium Kiss’ pomidoriukai nėra labai sultingi, todėl jie tinka džiovinimui.
  • ‘Medovaja Kaplia’. Tai mano labai mėgstama ir kasmet auginama auksaspalvių pomidoriukų veislė. Nors neišvengė ligų, derlius vis tiek puikus.

Dideli geltoni pomidorai

  • ‘Ananas’ ir ‘Hawaiian Ananas’. Mano mama sako, kad ‘Ananas‘ veislės pomidorus galima užsiauginti iš parduotuvėje parduodamų pomidorų – čia visai tie patys. Nuo jų nelabai daug skiriasi ir ‘Hawaiian Ananas’. Šių pomidorų minkštimas yra sviestinis, labai dailaus marmurinio rašto, todėl jie nuostabiai atrodo salotose. Gaila, bet ir šie pomidorai mano šiltnamyje šiemet neišvengė rudosios dėmėtligės protrūkio.
Linos Liubertaitės nuotr./‘Hawaiian Ananas’ veislės pomidorų vidus yra dailaus marmurinio rašto, todėl jie labai gražiai atrodo patiekti.
Linos Liubertaitės nuotr./‘Hawaiian Ananas’ veislės pomidorų vidus yra dailaus marmurinio rašto, todėl jie labai gražiai atrodo patiekti.
  • ‘Palmira’. Jeigu ruošiate atsargas žiemai, rinkitės būtent šią veislę – sakoma, kad ji labai tinka konservavimui. Tačiau man asmeniškai šie pomidorai nėra vieni iš favoritų ir šiemet ‘Palmira’ nusivyliau, nes vaisiai užaugo mažesni nei turėtų. Puiki alternatyva šiai veislei – latviška ‘Milda’, apie kurią irgi papasakosiu.
  • ‘Fox Nose’. Šie pomidorai iš tiesų primena „lapės nosį“ savo auksaspalviu smailiu galiuku. Tai labai derlinga veislė, užauginanti mėsingus, sultingus vaisius. Auginome dviem stiebais. Beje, vieną iš krūmų savo šiltnamyje užauginau sudaiginusi nulūžusią viršūnę. Pasodinus į žemę pomidoro viršūnė prigijo, ėmė megzti vaisius ir dar suspėjo duoti gerą derlių. Jei nesuvalgysite viso ‘Fox Nose’ derliaus, pasigaminkite iš jų sulčių – nustebsite, kokia graži geltona jų spalva!
Linos Liubertaitės nuotr./‘Fox Nose’ mus nudžiugino tiek dėl derlingumo, tiek dėl skonio. Išsispauskite iš jų ir sulčių – jos bus labai gražios geltonos spalvos.
Linos Liubertaitės nuotr./‘Fox Nose’ mus nudžiugino tiek dėl derlingumo, tiek dėl skonio. Išsispauskite iš jų ir sulčių – jos bus labai gražios geltonos spalvos.

Dryžuoti pomidorai

  • ‘Tigerella’. Tai itin sultingi nedideli pomidoriukai. Šiemet ‘Tigerella’ pradžiugino tuo, kad ne tik buvo derlinga, bet ir puikiai derėjo tiek vėsiu oru, tiek ir per kaitrą – užsimezgė visi pomidorų aukštai. Tačiau ligoms ši veislė mažiau atspari – ji viena pirmųjų parodė rudosios dėmėtligės požymius.
  • ‘Chocolate Stripes’. Šiemet nenuvylė ir ši dryžuotų pomidorų veislė, kurią auginu nebe pirmus metus. Nepaisant to, kad ligos šių pomidorų taip pat neapleido, užsimezgė visi pomidorų aukštai, todėl jų derlius dar greitu metu nesibaigs. Sakyčiau, atradau šią veislę iš naujo ir dėl skoninių savybių – ryškus, mėsingas, aromatingas minkštimas nė iš tolo nepanašus į parduotuvinius pomidorus. Tokius valgai ir supranti, kodėl apskritai augini pomidorus.
Linos Liubertaitės nuotr./‘Chocolate Stripes’ – nuostabūs, puikaus skonio ir labai pasiteisino šiais negandų metais.
Linos Liubertaitės nuotr./‘Chocolate Stripes’ – nuostabūs, puikaus skonio ir labai pasiteisino šiais negandų metais.
  • ‘Striped Cavern’. Labai įdomi dryžuotų pomidorų veislė. Jų vidus tuščiaviduris, gana sausas, o patys pomidorai yra vidutinio dydžio, todėl gerai tinka farširavimui.

Raudoni pomidorai

  • Ukrainietiškos veislės ‘Chernovy Veleten’ ir ‘Rozovy Miod’ veda gana stambius, sultingus ir „mėsingus“ vaisius. Abi parodė kalio stoką: kad trūksta kalio, atpažinsite iš kietesnio pomidorų vaisiaus viršaus (atrodo tarsi neprinokęs). Bet dėl skanumo neturiu jiems priekaištų – nuostabūs.
Linos Liubertaitės nuotr./Pažiūrėkite, kokie mėsingi ir sultingi ukrainietiškos ‘Chernovy Veleten’ veislės pomidorai.
Linos Liubertaitės nuotr./Pažiūrėkite, kokie mėsingi ir sultingi ukrainietiškos ‘Chernovy Veleten’ veislės pomidorai.
  • ‘Milda’. Tai latviška veislė – pasiteisino šiemet, nes užderėjo gausus derlius su dideliais, mėsingais vaisiais. Nors ‘Milda’ ir nėra viena iš ankstyviausių veislių, man užsimezgė visi pomidorų aukštai. Komplimentai!
  • ‘Kazanova’. Kaip ir kasmet, taip ir šiemet ši pailgų pomidorų veislė nenuvylė savo derliumi. ‘Kazanova’ vaisiai neturi daug sulčių ir yra kompaktiško dydžio, todėl puikiai tinka konservavimui.
  • ‘Paberžės raudonieji’. Kaip gi be šios lietuviškos veislės, kuri manęs vis dar nenustoja stebinusi! Ne tik pernai, bet ir šiemet ligos juos aplenkė: džiugino sodriai žali lapai be jokių ligų požymių. Jeigu norite turėti itin atsparią ligoms veislę, rekomenduoju rinktis būtent šią. Tik yra vienas niuansas: ‘Paberžės raudonieji’ nepasižymi ypatingu skoniu ar aromatu, todėl jau patys nuspręskite, ar geriau auginsite skanesnius, aromatingesnius pomidorus, kurie yra mažiau atsparūs ligoms, ar rinksitės didesnį atsparumą ir derlių. Gaila, bet šių pomidorų sėklų gali būti sudėtinga gauti, todėl prisijunkite prie pomidorų augintojų grupių socialiniuose tinkluose – gal kas nors pasidalins.
Linos Liubertaitės nuotr./Lietuviškieji ‘Paberžės raudonieji’ ir vėl pradžiugino savo atsparumu ligoms.
Linos Liubertaitės nuotr./Lietuviškieji ‘Paberžės raudonieji’ ir vėl pradžiugino savo atsparumu ligoms.

Tamsūs pomidorai

  • ‘Black Icicle’. Dar viena ukrainietiška veislė, užauginanti šiek tiek salstelėjusio skonio, pailgus pomidoriukus plona odele. Šie pomidorai auga kekėmis po 5-7 vaisius ir yra laikomi genetiškai derlingais, tačiau mūsų šiltnamyje šiais metais išskirtinio derlingumo nepastebėjau.
Linos Liubertaitės nuotr./Dar vieni „ukrainiečiai“ mūsų šiltnamyje – tai ‘Black Icicle’ pailgi pomidoriukai.
Linos Liubertaitės nuotr./Dar vieni „ukrainiečiai“ mūsų šiltnamyje – tai ‘Black Icicle’ pailgi pomidoriukai.
  • ‘Kas 21’. Lenkų selekcininkų išvesta veislė, mano šiltnamio naujokė. Tai antocianinis pomidoras, išsiskiriantis avietine spalva su tamsiai violetiniais „antpečiais“. Nors ypatingai gausiu derliumi ši veislė nepasižymėjo, kitais metais auginsime tolesniems bandymams. Juk ne visi metai bus tokie prasti kaip šiemet.
Linos Liubertaitės nuotr./Lenkiški pomidorai ‘Kas 21’ tamsiais „peteliais“ – tikri šiltnamio gražuoliai.
Linos Liubertaitės nuotr./Lenkiški pomidorai ‘Kas 21’ tamsiais „peteliais“ – tikri šiltnamio gražuoliai.
  • ‘Lucid Gem’. Dar vienas naujokas mano šiltnamyje ir dar vienas antocianinis pomidoras – geltonu minkštimu ir tamsiai mėlynais „peteliais“. Kai šio pomidoro apačia pasidaro nebe geltona, o oranžinė, vadinasi, jis pilnai sunokęs – galite skinti ir mėgautis. Ši veislė pasižymi derlingumu, o vaisiai labai dekoratyviai atrodo, todėl ne veltui sakoma, kad ‘Lucid Gem’ šiltnamyje atrodo kaip papuošalas. Vaisiai vidutinio dydžio.
Linos Liubertaitės nuotr./‘Lucid Gem’ pomidorų išorė yra tamsi, o minkštimas ryškiai geltonas.
Linos Liubertaitės nuotr./‘Lucid Gem’ pomidorų išorė yra tamsi, o minkštimas ryškiai geltonas.
  • ‘Blue Jollie‘s’. Šią veislę mes buvome išrinkę pačia skaniausia tamsių pomidorų veisle. Ir ne be reikalo – tai puikaus, nuostabaus skonio pomidorai su intensyviu aromatu. Pas mane jų derlius šiemet nebuvo išskirtinai didelis, tačiau paragavimui užteko.

Patys blogiausi metai

Su pomidorais kaip ir su Palanga – kiekviena vasara verslininkams būna pati blogiausia, o pomidorų augintojus kiekvienais metais užklumpa vis kokios bėdos. Todėl verta auginti bent kelių skirtingų veislių pomidorus – tokiu atveju, jeigu vieno sodinuko derlius dėl tam tikrų priežasčių būna mažesnis, kiti tai gali atsverti su kaupu. Tad tokia gi mano pomidorų apžvalga šiais metais. Tikiu, kad jei jau šie metai nebuvo sėkmingi, tai ateinantys bus neabejotinai geresni!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius