Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 06

Prieš ir po: kaip nedidelė virtuvė sumažėjus plotui virto šviesesne ir funkcionalesne

Sigita Petrunina skaitytojams jau pažįstama – tinklaraščio ir knygos „Ten kur namai“ autorė sutiko pasidalinti savo virtuvės pokyčiais. Ne veltui virtuvė vadinama namų ašimi, tačiau kai erdvės didelės, bepigu planuoti virtuvės išdėstymą.
Sigitos Petrunino virtuvė prieš ir po
Sigitos Petrunino virtuvė prieš ir po / Asmeninio archyvo nuotr.

Ką daryti, kai ploto nėra tiek daug? Sigitos virtuvė yra 7 kv. metrų, todėl ją apstatyti ir priimti funkcionalius sprendimus prireikė šiek tiek laiko – sprendimas, kaip viską keisti ir remontuoti, užtruko apie tris mėnesius.

Šiandien tinklaraštininkė sako, kad yra itin patenkinta tuo, ką pavyko sukurti. Savo instagramo paskyroje Sigita dalinasi įvairiais namų pokyčių sprendimais ir patarimais.

O apie tai, kaip ji su šeima 120 kv. m namą iškeitė į 60 kv. m butą miesto centre, galite paskaityti štai ČIA.

Asmeninio archyvo nuotr. /Sigita Petrunina
Asmeninio archyvo nuotr. /Sigita Petrunina

– Kaip nusprendėte, kad reikia atnaujinti virtuvę?

– Kai atsikraustėme į būstą, kartu paveldėjome ir virtuvę, kuria iki mūsų naudojosi keli šeimininkai, o ir skaičiavo ji 15-us metus. Dizainas ir funkcionalumas jau neatitiko mūsų poreikių, trūko vietos pasidėti daiktus, o visi baldai ir spintelės užėmė labai daug erdvės.

Kitas niuansas tas, kad šalia virtuvės, kuri jungiasi su svetaine, norėjome pasidaryti nišą miegamajai vietai. Namai nedideli, todėl plotą norėjome išnaudoti protingai, tad virtuvės plotas sumažėjo, o pasirinkta sala atskyrė dvi erdves.

Asmeninio archyvo nuotr. /Sigitos Petrunino virtuvė prieš atnaujinimą
Asmeninio archyvo nuotr. /Sigitos Petrunino virtuvė prieš atnaujinimą

Rinkausi neutralias spalvas, kadangi virtuvė yra bendroje erdvėje su svetaine, tad norėjosi, kad viskas derėtų kartu su jau esamais baldais ir spalvomis.

– Kas labiausiai padėjo kurti funkcionalumą, juo labiau, kad virtuvė sumažėjo?

– Mano tikslas buvo pasidaryti kuo daugiau stalčių, nes jais patogiau naudotis nei spintelėmis, tad pasirinkta sala labai tiko – joje buvo daug stalčių. Stalčiai patogiausi tuo, kad juos atidarius viską matysime. Spintelės gana plačios, tačiau jose laikyti daiktus ar maisto produktus nėra patogu, jie slepiasi vieni už kitų ir lieka užmiršti bei nepanaudoti.

Asmeninio archyvo nuotr. /Sigitos Petrunino virtuvė po atnaujinimo
Asmeninio archyvo nuotr. /Sigitos Petrunino virtuvė po atnaujinimo

Taip pat labai svarbu buvo indaplovė, kadangi nemėgstame plauti indų. Norėjau išvengti ir pakabinamų spintelių, kad jos neužgožtų erdvės. Manęs netraukė mintis daryti spinteles iki pat lubų, kas dabar gana populiaru, todėl pasirinkome atviras lentynas. Lubos yra aukštos, 3,5 m aukščio, todėl spintelės būtų nenaudojamos, nes norint pasiekti tai, kas aukščiausiose lentynose, reikėtų kopėčių, o tai papildomas daiktas namuose.

Kadangi virtuvė nedidelė, atsisakėme ir tokių daiktų, kurie dubliuodavosi, t. y. atlikdavo tą pačią funkciją. Manau, kiekvienas turime kelis koštuvus makaronams, salotų džiovykles ar indus, kurie dulka spintelėse. Mažoje virtuvėje yra labai svarbu neapsikrauti nereikalingais daiktais.

– Ar viską darėte pati?

– Taip, o kol rinkausi patį geriausią virtuvės išdėstymą – peržiūrėjau daugybę pavyzdžių, kad atrasčiau, kas mūsų šeimai tiks labiausiai. Variantų buvo pačių įvairiausių, tačiau šiuo esu patenkinta labiausiai.

Pradžia buvo nelengva – ilgai mąsčiau, ką daryti. Galiausiai bežiūrėdama „Pinterest“ atradau labai panašaus išplanavimo patalpą su virtuve – tada ir atėjo tas nušvitimo momentas. Po to viskas įvyko labai greitai – įsigijome virtuvės komplektą, kuris tiko mūsų erdvėms, o paskutiniu štrichu tapo neseniai atkeliavusios virtuvinės lentynos.

Niša, kurią padarėme, dabar yra skirta miegui, o iš pradžių net planavome pasidaryti specialią spintą-lovą. Vis dėlto pamačiau, kad tokie masyvūs ir dideli baldai mūsų namuose nesižiūri ir labai apsunkina erdves, tad džiaugiuosi, kad neįgyvendinau šio sprendimo.

Dabar virtuvėje viskas yra taip, kaip planavau ir svajojau, o svarbiausia tai, kad visi daiktai turi savo vietą. Tvarkos dabar žymiai daugiau, nors virtuvė mažesnė. Palikome tas pačias plyteles, kurios skaičiuoja jau penkioliktus metus, kadangi jų dizainas ir spalva man tiko, be to, tvariau jas palikti, o ne griauti ir klijuoti naujas.

– Ką galėtumėte patarti kitiems, kurie atnaujina ar turi nedideles virtuves?

– Pirmiausia patarčiau paieškoti atitikmenų internete, kur galima rasti labai daug įkvėpimo, taip pat atsisakyti perteklinių daiktų, kurie dažniausiai tik užima vietą. Ne vienas greičiausiai turime dvigubai daugiau tos pačios paskirties indų nei mums reikia, todėl galima juos padovanoti ar atiduoti tiems, kuriems jų reikia labiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius