Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 05 22

Renginių dekoratorė I.Norvaišaitė: „Karališkųjų vestuvių floristė užkėlė aukštą kartelę“

Praėjusį šeštadienį amžinąją meilę vienas kitam prisiekė princas Harry ir amerikiečių aktorė Meghan Markle. Viso pasaulio akys buvo nukreiptos į Vindzoro pilies Šv. Jurgio koplyčią, išpuoštą gyvomis gėlėmis. Nedaug kas atkreipė dėmesį į tai, kokiu principu buvo sukurtas visas gėlių dekoras. Tuo itin domėjosi renginių dekoratorė ir rinkodaros specialistė Indrė Norvaišaitė ir išskyrė keletą svarbių akcentų.
Princas Harry ir Meghan Markle
Princas Harry ir Meghan Markle / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Savo įžvalgomis ji pasidalijo socialiniame tinkle „Facebook“. Pirmiausia ji išskyrė faktą, kad visos gėlės ir žaluma, kurios buvo panaudotos karališkųjų vestuvių puošybai, buvo užaugintos Didžiojoje Britanijoje.

„Kol prabangiose, didelio biudžeto vestuvėse sėkmingai naudojamos importuotos gėlės iš užsienio, vietos skintų gėlių ūkiai Didžiojoje Britanijoje merdi. Pasirinkusi vien tik vietos augalus, karališkųjų vestuvių floristikos dizainerė Philippa Craddock atgręžė visų žvilgsnius į šią problemą ir parodė sprendimą“, – rašė NothingButFlowers.lt įkūrėja I.Norvaišaitė.

Asmeninio archyvo nuotr./Indrė Norvaišaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Indrė Norvaišaitė

15min ji pasakojo, kad ši tendencija pastebima ir kitose šalyse, ypač Jungtinėse Valstijose. Pasak pašnekovės, žmonės vis labiau domisi, iš kur atkeliauja jų gėlės, kas ir kokiomis sąlygomis jas augina, kokį pėdsaką žemėje jos paliks renginiui pasibaigus.

Antras sprendimas, neprasprūdęs pro renginių dekoratorės akis, – tai, kad dekore nebuvo naudojama floristinė oazė.

„Ši, vandenį sugerianti žalios spalvos, bet aplinkai ir žmonėms, dirbantiems su ja, kenksminga, sunkiai yranti priemonė yra masiškai paplitusi floristikos industrijoje. Be jos sunkiai įsivaizduojamos tokios milžiniškos instaliacijos, kokias matėme praėjusį savaitgalį.

Ši, vandenį sugerianti žalios spalvos, bet aplinkai ir žmonėms, dirbantiems su ja, kenksminga, sunkiai yranti priemonė yra masiškai paplitusi floristikos industrijoje.

Tačiau iš tiesų savaitgalį matėme vieną didžiausių ir gražiausių po truputį populiarėjančio judėjimo „no floral foam“ (liet. „jokios floristinės putos“ arba „jokios floristinės oazės“ – red.) pavyzdžių. Dizainerė naudojo kūrybiškai užmaskuotas įvairias vandens talpas, sumanias dekoracijų konstrukcijas, tvirtą žalumą“, – paaiškino I.Norvaišaitė.

Ji teigė šiais dalykais ėmusi domėtis nuo tada, kai buvo paskelbta, kas taps karališkųjų vestuvių floristinio dekoro dizainere.

„Kadangi man ši tema labai įdomi ir aktuali, nuo pat tada, kai buvo paskelbta, kad šis darbas atiteks Ph.Craddock, sekiau naujienas. Stebėdama transliaciją tikrai nebūčiau atskyrusi, kokia technika tai buvo padaryta, dar neturiu tiek patirties. Tačiau čia ir yra visas žavesys – vaizdas įspūdingas, nepaisant gėlių komponavimo technikos, nors draugiškumo gamtai prasme skirtumas yra didžiulis“, – sakė pašnekovė.

Tačiau čia ir yra visas žavesys – vaizdas įspūdingas, nepaisant gėlių komponavimo technikos, nors draugiškumo gamtai prasme skirtumas yra didžiulis.

Trečias, I.Norvaišaitę sužavėjęs faktas, – kad renginiui pasibaigus visas gėlių dekoras buvo perdarytas į puokštes, o šios išdalytos Londono ligoninėms ir moterų pagalbos centrams.

„Tai labai populiaru užsienio šalyse, tačiau dar nelabai pastebima pas mus. Dažniausiai renginių dekorui naudojamos šviežios gėlės, kuriomis tinkamai pasirūpinus, galima džiaugtis dar bent savaitę“, – sakė renginių dekoratorė.

Renginiui pasibaigus visas gėlių dekoras buvo perdarytas į puokštes, o šios išdalytos Londono ligoninėms ir moterų pagalbos centrams.

Apibendrindama savo išsakytas mintis I.Norvaišaitė teigė, kad, be daugybės žinučių, kurias princas Harry ir M.Markle ištransliavo pasauliui savo vestuvėmis, buvo ir dar viena: „ką tavo renginio dekoras sako apie tave ir tavo vertybes“.

„Dizainas turi spręsti problemas, ir Ph.Craddock tikrai parodė kaip ir užkėlė aukštą kartelę, – savo paskyroje rašė I.Norvaišaitė. – Mane karališkosios vestuvės įkvėpė rinktis mažiau aplinką teršiančias priemones, stengtis visiškai atsisakyti oazės, į renginių dekorą žvelgti sąmoningai ir kūrybiškai.“

M.Markle ir Dianos mėgstamiausios gėlės

Visas šventei skirtas dekoracijas floristė Ph.Craddock sukūrė naudodama vietos augalus, daugiausia iš The Crown Estate sodų ir parkų bei Didžiojo Vindzoro parko.

Tarp žiedų buvo Meghan mėgstamiausios gėlės – bijūnai, taip pat baltos sodo rožės, kurias itin mėgo velionė Velso princesė Diana, rusmenės, bukų, beržų ir skroblų šakelės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princas Harry ir Meghan Markle
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princas Harry ir Meghan Markle
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Princas Harry ir Meghan Markle
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Princas Harry ir Meghan Markle

M.Markle puokštė, kurioje puikavosi dar vienos princesės Dianos mėgstamos gėlės – neužmirštuolės, nebuvo įtraukta į sąrašą gėlių, kurios buvo padovanotos ligoninėms. Tačiau dieną po vestuvių Meghan pratęsė gražią, seną tradiciją ir savo vestuvinę puokštę padėjo ant nežinomo kario kapo Vestminsterio vienuolyne.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Princo Harry ir Meghan Markle vestuviniai žiedai
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Princo Harry ir Meghan Markle vestuviniai žiedai

Ši tradicija atsirado 1923-iaisiais, kai karalienė Elžbieta susituokė su karaliumi George VI. Ji pirmoji savo vestuvinę puokštę padėjo ant nežinomo kario kapo Vestminsterio vienuolyne. 2011 m. tradiciją tęsė Kate Middleton, savo puokštę padėjusi ant nežinomo kario kapo Vestminsterio abatijoje – vienoje ypatingiausių abatijos vietų, kurioje vienintelėje draudžiama vaikščioti parapijiečiams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princas Williamas ir Kate Middleton
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princas Williamas ir Kate Middleton

Gėlės, kuriomis per princo Harry ir M.Markle vestuves buvo papuošta koplyčia ir pokylio vieta, nuotakos bei pamergių puokštės iš viso atsiėjo 110 tūkst. svarų sterlingų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius