Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 31

Rugpjūčio orai: ar neprašovė planuojantys atostogas Lietuvoje?

Rugpjūtis – pagrindinis atostogų mėnuo, kurį dauguma lietuvių mėgsta praleisti prie jūros arba mūsų ežerų. Ar šiemet orai bus tinkami tokiems planams? Jei tikėsime prognozėmis, lietuviškas atostogas galime drąsiai planuoti.
Sostinėje gyventojai džiaugiasi rekordiniais karščiais
Sostinėje gyventojai džiaugiasi rekordiniais karščiais / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Rugpjūtį vis dar pradėsime su karščio banga

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Edita Gečaitė teigė, kad rugpjūčio pirmąją savaitę vis dar vyraus karšti orai. Naktys taip pat vis dar bus šiltos ir tvankios – iki 20 laipsnių šilumos.

Trečiadienį ir ketvirtadienį vyraus 27–31 laipsnio temperatūra. Karščiausia bus pietuose ir pietvakariuose. Trečiadienį dar vietomis sulauksime trumpalaikio lietaus, daugiausia vakariniuose rajonuose, o ketvirtadienį lietaus tikimybė maža. Pajūryje vakarop gali palyti, bet iš esmės bus graži, karšta diena, tiesa, temperatūra 30 laipsnių gali nesiekti, tačiau 27 laipsnių sulauksime.

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Šilti orai į Palangą subūrė minias poilsiautojų
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Šilti orai į Palangą subūrė minias poilsiautojų

Penktadienį jau daugelyje rajonų trumpai palis, galima perkūnija. Temperatūra šiauriniuose rajonuose dar gali pakilti iki 30 laipsnių, tačiau vyraus 27–28 laipsnių temperatūra, prie jūros – apie 26.

„Praslinkus šiems lietums, šeštadienį jau bus šiek tiek gaiviau, toliau daugelyje rajonų trumpai palis ir vyraus 23–28 laipsnių temperatūra. Šilčiausia bus pietiniuose ir pietrytiniuose rajonuose. Pūs šiek tiek stipresnis ir gaivesnis vėjas, todėl jausimės gaiviau.

Sekmadienis mažai kuo skirsis nuo šeštadienio, taip pat sulauksime lietaus. Didesnė jo tikimybė šiauriniuose rajonuose, kadangi ciklonas, lemsiantis mūsų orus, slinks šiauriau Lietuvos“, – aiškino specialistė.

Pasak pašnekovės, nors trumpalaikio lietaus numatoma pakankamai, jis neturėtų gadinti poilsio gamtoje, atvirkščiai, suteiks šiek tiek gaivos. Tuo tarpu kitą savaitę karščio banga iš Lietuvos turėtų pasitraukti – įsivyraus tipiška lietuviška vasara su 21–25 laipsnių temperatūra.

Bus ir šilčiau nei įprasta, ir sausiau

LHMT duomenimis, rugpjūčio mėnesio vidutinė oro temperatūra numatoma apie 1,5 laipsnio aukštesnė už standartinę klimato normą, kuri Lietuvoje siekia 17,1 laipsnio. Daugiau karštų dienų turėtume sulaukti pirmomis mėnesio savaitėmis, nors šilumos užteks visą rugpjūtį. Prognozuojamas kritulių kiekis – iki 30 proc. mažesnis. Kritulių pobūdis primins liepos mėnesio situaciją: vyraus sausesni laikotarpiai, kuriuos keis trumpalaikiai lietūs ir vasaros laikui būdingos liūtys.

A.Pliadžio nuotr./Gamta po lietaus
A.Pliadžio nuotr./Gamta po lietaus

Taigi panašu, kad paskutinis vasaros mėnuo mus lepins šiltais ir sausais orais, labai tinkamais atostogoms Lietuvoje. Pasak klimatologų, apskritai ši vasara Lietuvoje buvo prognozuojama kur kas šiltesnė ir sausesnė, palyginti su standartine klimato norma. Kol kas šios prognozės pildosi. Vidutinė daugiametė vasaros oro temperatūra Lietuvoje siekia 16,8 laipsnio.

Remiantis Europos vidutinės trukmės orų prognozių centro duomenimis, pirmąją rugpjūčio savaitę vidutinė temperatūra bus aukštesnė už klimato normą net 3,6 laipsnio, kitomis savaitėmis – daugiau nei laipsniu. Kritulių gerokai mažiau, nei įprastai turėtų iškristi antrąją savaitę, kitu metu prognozuojamas kritulių kiekis už normą mažesnis nežymiai.

Kaip rugpjūtis turėtų atrodyti

Klimatologiniu požiūriu rugpjūtis yra pereinamasis mėnuo iš vasaros į rudenį, todėl turi abiejų metų laikų savybių: vasaros savybėms priskiriama gana aukšta temperatūra, rudens – kitoks kritulių pasiskirstymas. Liepą daugiau kritulių iškrenta šalies pietuose, pietryčiuose. Tai nutinka dėl to, kad liepos mėnesį dažniau plūsta oro masės iš pietų. Rugpjūtį dėl pasikeitusios oro masių cirkuliacijos didesnis kritulių kiekis būna vakarinėje dalyje.

Kalbant apie kiekvienos rugpjūčio dienos klimato normą, pirmas penkias mėnesio dienas oro temperatūra dar šiek tiek kyla – bent po dalį laipsnio, vėliau šiek tiek krenta, tačiau apie rugpjūčio vidurį, rugpjūčio 16–17 d., temperatūra vėl padidėja, ji būna apie laipsnį aukštesnė nei prieš tai buvusių dienų.

Tai galima paaiškinti anticiklonine oro masių cirkuliacija, kuri dažniausiai pasitaiko rugpjūčio viduryje ir atneša labai šiltus orus. Taigi paprastai šilčiausios rugpjūčio dienos, pasak klimatologų, būna pirmos penkios mėnesio dienos ir rugpjūčio vidurys.

Sezonai persiskirsto, o vasaros tampa karštesnės

Kita vertus, dėl klimato kaitos jau ne vienerius metus stebimas sezonų persiskirstymas. Pavyzdžiui, prieš trejus metus rugsėjo 1 d. buvo rekordinis karštis – 30 laipsnių. Tokia pati karšta buvo ir rugpjūčio pabaiga.

Iki 2000 metų dienų, kai temperatūra šoktelėdavo iki 30 laipsnių ir daugiau, būdavo ne kasmet, o pastaruosius 16 metų jų pasitaiko kasmet ir daug. Taigi mūsų vasaros tikrai tampa karštesnės. Atsirado tropinės naktys, kai net nakties metu temperatūra nenukrenta žemiau 20 laipsnių. Iki 1990 metų tokių reiškinių apskritai nebuvo.

Prieš 50 metų įprasta lietuviškos vasaros temperatūra buvo apie 18–20 laipsnių šilumos. Šiais laikais jau įprasta, kai vieną dieną yra 30 laipsnių karščio, o kitą dieną temperatūra nukrenta iki 18 laipsnių. Tuomet susidaro labai didžiulės žirklės ir žmonėms atrodo, kad šalta, kadangi organizmas nesugeba taip greitai persiorientuoti. Taigi dėl klimato kaitos pasikeitė ir mūsų šilumos ir šalčio pojūtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius