Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 25

Savo namų aplinką puoselėjanti Edita: pasaulyje prisižiūrėjau botanikos sodų

Pasvalio rajone ūkininkaujanti Editos Bucklės šeima neapsiriboja tik žemės darbais. Šeimai taip pat svarbi jų namų aplinka, tad sodybą Edita, padedant vyrui ir sūnui, puoselėja jau aštuntus metus. 98 arų plote auga levandos, rožės, viksviniai augalai, ežiuolės, katžolės, snapučiai, o šiemet pasodinta skirtingų veislių alyvų alėja, suformuota vynuogių tvora.
Editos Bucklės šeimos sodyba
Editos Bucklės šeimos sodyba / Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip pasakojo Edita, jų šeima – ūkininkų, todėl dabar, pačiu darbymečiu, rasti laisvą minutę net ir pokalbiui nėra taip paprasta.

400 hektarų plote ūkininkaujančios šeimos dėmesys nekrypsta tik į laukus – svarbi ir namų, kiemo aplinka.

„Kodėl? Patinka gražiai gyventi, patinka graži aplinka. Esu prisižiūrėjusi ir botanikos sodų įvairiose pasaulio šalyse“, – sakė Edita.

Kai šeima įsikūrė kaime, moteris sako turėjusi natūralaus gėlyno viziją, o jų gyvenimas kaime ir prasidėjo ne nuo namo, tačiau nuo augalų.

Nors laiko, sako pašnekovė, nuolat stinga, tačiau visi bendrai jo atranda – Edita rūpinasi pačiais augalais ir jų priežiūra, šeimos vyrai – kitais darbais: žolės pjovimu ir panašiais.

Daugiau nei pusė namų valdos sklypo užima veja, kituose – daržovės, gėlynai ir želdynai. Beje, augalai padeda paslėpti neišvaizdžius dalykus, pavyzdžiui, valymo įrenginiai „uždengti“ rožėmis.

Tiesa, viskas čia kuriama ne tiesiog intuityviai ar pagal pasaulio botanikos sodų viziją. Pati Edita yra diplomuota agronomė, taip pat papildomai baigė apželdinimo ir floristikos kursus.

Kuriant namų kiemą svarbios ir augalų spalvos – jų įvairiapusiškumas. Edita sako neauginanti tų augalų, kurie nėra prisitaikę augti Lietuvos klimato sąlygomis: „Egzotiškų ne. Jei yra augalas, kurį reikia tam tikru metu nešti į rūsį – man tai atrodo kaip vaikų žaidimai.“

Asmeninio archyvo nuotr. /Editos Bucklės šeimos sodyba
Asmeninio archyvo nuotr. /Editos Bucklės šeimos sodyba

Vienas iš augalų – levandos – yra augalas, kuris, sako Edita, „nepaleidžia“.

„Aromatas užburia. Levandas sutikau prieš 20 metų Didžiojoje Britanijoje. Vežiausi sėklas į namus, o dabar turiu jų keletą lysvių, esu atsirinkusi veisles. Jos yra laiko patikrintos, o pačią levandą tinka auginti Lietuvoje“, – kalbėjo pašnekovė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Editos Bucklės šeimos sodyba
Asmeninio archyvo nuotr. /Editos Bucklės šeimos sodyba

Edita sako, kad namų kiemo kūryba yra nesibaigiantis procesas, o augalus galima rinktis pačius įvairiausius – nuo brangiausio iki pigiausio, tačiau brangiausias dar nereiškia geriausio ar gražiausio.

„Man mūsų kiemas yra gražus visais metų laikas. Net sunku išskirti, kuris metų laikas gražiausias. Visi. Ruduo, žiema – taip pat.

Taip, dėmesio aplinkai reikia skirti kasdien, nuolat. Būna, jei suplanuoji atostogas ir grįžti po savaitės – atrodo, kad jei ne pasaulis apsivertė, tai įvyko bent jau kažkas panašaus. Nežinai, nuo ko imtis darbų“, – juokėsi pašnekovė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Editos Bucklės šeimos sodyba
Asmeninio archyvo nuotr. /Editos Bucklės šeimos sodyba

Konkursą „Мano kiemas“ remia japoniškų profesionalių įrankių ir sodo technikos gamintojas „Мakita“.

Visi konkurso dalyviai turi galimybę laimėti 500 eurų vertės Makita“ kelioninį akumuliatorinį kompresorinį maisto šaldytuvą, kuris šaldo iki -18 °C arba šildo iki +60 °C, nepriklausomai nuo išorės temperatūros! Šaldytuvas veikia iš trijų energijos šaltinių: nuo 18V akumuliatoriaus, AC arba DC srovės.

5 dalyviai bus apdovanoti prizais – „Makita“ termosais ir akiniais.

Apie konkurso sąlygas skaitykite ČIA.

„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas
„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas

Visus negalinčius atsispirti įvairioms apželdinimo idėjoms, besidomintiems dailaus kraštovaizdžio kūrimu ar tiesiog norintiems pasidalinti savo sukurtos, akį traukiančios aplinkos idėjomis, kviečiame dalyvauti konkurse „Мano kiemas“. Konkurso taisyklės: 1. Pildykite anketą prisegdami savo kiemo, sodybos nuotraukas ar vaizdo įrašus. 2. Aprašykite, per kiek laiko sukūrėte savo kiemo aplinką, kaip puoselėjate savo sodybą, sodą, gėlyną, bei kuriame mieste ar rajone tas sukurtas grožis yra. 3. Būtinai parašykite savo vardą, pavardę, telefono nr., kad galėtume su jumis susisiekti.
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius