-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 05 14

Skalbiamasis muilas: kur jį galime panaudoti

Mūsų mamos ir močiutės, kai nebuvo skalbiamųjų mašinų, dažniausiai į pagalbą pasitelkdavo vadinamąjį ūkinį muilą. Tačiau jį greitai išstūmė šiuolaikinės skalbimo priemonės – milteliai, skystis, minkštikliai... Kur čia rudam, ne itin malonaus kvapo muilui bandyti išlikti tokioje konkurencinėje kovoje?
Skalbiamasis muilas
Skalbiamasis muilas / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Muilas

Tačiau iš tikrųjų ši priemonė gali būti nepakeičiama, kai įsigilini į jos sudėtį ir savybes. Pavyzdžiui, ką reiškia skaičiai 72, 70, 65 proc. ? Teigiama, kad jie nusako riebiųjų rūgščių kiekį ir kuo jis didesnis, tuo geriau įveikia purvą, infekcijas ir bakterijas.

Tai universalus muilas, gaminamas iš natūralių žaliavų, augalinių ir gyvūninės kilmės riebalų, dažniausiai nesukelia alergijos ir nekenkia žmogaus organizmui. Daugelis specialistų juo siūlo skalbti mažų vaikų drabužius bei patalynę, kadangi muile nėra cheminių priedų, dirbtinių aitrių kvapų, kurie dažnai alergizuoja. Beje, dabar galima įsigyti šio muilo ir su tulžimi, glicerinu ar net kokosų aliejumi.

Svarbu paminėti faktą, kad ūkiniame muile gausu šarmo (beje, pH siekia net 11–12), todėl jo geriau nenaudoti plaukų, odos priežiūrai, jeigu nenorite, kad oda sudirgtų. Galima rasti patarimų, kad skalbiamasis muilas naikina pleiskanas, gydo spuogus ir pan., tačiau verčiau tam rinktis atitinkamas priemones. Skalbiamasis muilas labai greitai pašalina nešvarumus, tirpina purvą ir veikia antibakteriškai. O ir kaina jo tikrai nesikandžioja.

Kur tinka?

Kaip jau minėjome, labiausiai muilas tiks skalbti vaikiškus drabužius bei vilną kadangi gerai pašalina net įsisenėjusias dėmes, negadina ir neblukina audinio, padeda jam išlikti ryškių spalvų. Galima naudoti tiek šiltame, tiek šaltame vandenyje.

Taip pat skaitykite: Praktiški patarimai, kurie palengvins tvarkymąsi namuose

Muilu nuplovę vištų kiaušinius galite išvengti įvairių ligų rizikos. Taip pat muilo tirpalu tinka plauti ir įvairius vaisius bei daržoves. Žinoma, nepamirškite gerai nuskalauti vandeniu.

Apskritai, šis muilas tinka įvairiems paviršiams, ypač ten, kur kaupiasi daugiausia nešvarumų ir bakterijų: vonioje, kriauklėje, tualete, ant grindų, valyti plyteles ir pan. 

Tikinama, kad kojines skalbiant ūkiniu muilu, mažėja pėdų ir nagų grybelio rizika. Kojas, beje, taip pat galite mazgoti šiuo muilu.

Taip pat skaitykite: Kaip tinkamai skalbti užuolaidas iš tam tikrų medžiagų

Skalbiamojo muilo ir sodos tirpalas puikiai plauna indus, pašalina riebalus, nešvarumus, taip pat dezinfekuoja. Beje, teigiama, kad šiuolaikinės indų plovimo priemonės labai sunkiai nuskalaujamos, todėl lieka dalelių, kurios kenksmingos žmogaus organizmui. O štai su ūkiniu muilu tokių bėdų nebūna.

Kur dar pravers jums šis muilas?

  • Nuo slogos? Kai kurie netradicinės medicinos žinovai sako, kad pakanka ūkiniu muilu suvilgyti nosies gleivinę (pamuilinti pirštu ir tuomet patepti problemines vietas) ir liga išgaruoja kaip dūmas. Padeda net nuo gripo.

Taip pat skaitykite: 2015 metų interjero tendencijos

  • Kamuoja pelėsiai? Jei pelėsio problema nėra įsisenėjusi (stenkitės, kad ji tokia netaptų!), padės stiprus skalbiamojo (ūkinio) muilo tirpalas: sumaišykite 100 g su 10 l vandens ir naudokite pelėsio apimtoms vietoms plauti.
  • Higiena. Kai lankomės viešose vietose, tarkime, ligoninėje, baseine, pirtyje, vandens parke, labai dažnai kyla rizika užsikrėsti viena ar kita liga, kad ir pėdų, nagų grybeliu. Sakoma, kad įtrynus rankas ir kojas muilu bei leidus joms išdžiūti ta rizika sumenksta. Visgi, kažin ar tai labai padės, jei nuolatos pliuškensimės vandenyje...
  • Dezinfekuokite. Tarkime, manikiūro įrankiai, žirklutės ir panašūs dalykėliai kuo puikiausiai bus dezinfekuoti, jeigu juos nuplausite skalbiamojo muilo tirpale.
  • Dirbate sode? Vienas nemaloniausių pojūčių, kai į panages prilenda žemių. Paprasta – pagremžkite nagais kiek ūkinio muilo ir tuomet darbuokitės į sveikatą! Ūkinio muilo tirpalu kai kurie žmonės naikina kenkėjus, vabalus ir vabzdžius. Tereikia juo apipurkšti norimus augalus.
  • Skalbkite džinsus: užmerkite juos vandenyje, kuriame tirptų burokine tarka susmulkinti skalbiamojo muilo (ūkinio muilo) gabalėliai. Vandens temperatūra neturi būti aukštesnė nei 40 ºC, o kelnių mirkymo laikas – ne ilgiau kaip valanda.
  • Gelbėkite pėdas: įtrūkusios, skaudančios pėdos, kieta kulnų oda, nuospaudos tikrai nedžiugina. Išbandykite gydomąją vonelę. Reikia 2 l karšto vandens, 1 arbat. š. sodos, 1 valg. š. skalbiamojo muilo drožlių. Kojos bus it naujos!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius