-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 15

Specialistė pataria: koks kalėdinis medelis nemeta spyglių ir kurio nekenčia katės?

Jau greitai puošime kalėdines eglutes, todėl dažnam kyla klausimas – kokį medelį rinktis? Puošti įprastą žaliaskarę, sidabrinę eglutę, o gal rinktis madingąjį kėnį arba pušį?
Asta Doftartė
Asta Doftartė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į aktualius klausimus atsako ir efektyviais patarimais dalijasi Asta Doftartė, Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos lektorė. Ji pastebi, kad šiais metais eglutes besirenkantys žmonės yra ypač ankstyvi ir kalėdinius medelius perka jau nuo lapkričio vidurio. Tačiau tokiems ankstyviems paukščiams išlaikyti kirstas eglutes žalias ir nenubyrėjusiais spygliais vargiai pavyks, sako ji.

– Kuriuo metu geriausia išsirinkti eglutę?

– Jeigu gyvenate bute, neturite balkono, rūsio, geriau kalėdinį medelį rinktis prieš pat šventes. Gyvenantys name ir turintys galimybę padėti eglutei adaptuotis kambario temperatūroje, pavyzdžiui, kelias dienas palaikyti lauke, gali pirkti ir anksčiau.

– Pasirinkimas išties didelis. Iš ko galima rinktis?

– Lietuvos medelynuose ir aikštelėse asortimentas yra labai platus. Populiariausia yra paprastoji eglė, labiausiai kvepianti mišku, taip pat galite rinktis ir dygiąją, serbinę, kanadinę, baltąją egles. Šiuo metu labai populiarūs kėniai – kaukaziniai, smailiaspygliai, vadinamieji daniški. Kai kurie labai mėgsta puošti pušis, tačiau jos mūsų šalyje tikrai nėra populiariausios, tačiau išsilaiko žalios gana ilgai.

Paprastosios eglės – dažniausias, klasikinis pasirinkimas, jos yra kvapnios, gražiai atrodo, tačiau jos greičiausiai meta spyglius.

Itin platus eglučių, su uždara šaknų sistema, pasirinkimas. Jos auga vazonuose, todėl patogu jas pastatyti namuose, tokios ilgai išlieka žalios, nenubyra spygliai. Svarbu ir tai, ką su tokiu kalėdiniu medeliu ruošiatės daryti po švenčių, todėl išsiaiškinkite, kokio aukščio eglutė (yra tokių, kurios pasiekia ir 30 m) ir kaip greit augs ateityje, ar turėsite ją kur pasodinti.

Štai paprastoji eglutė, auganti lizdine forma, auga labai lėtai, todėl tokią jūs galėtumėte be baimės persodinti į sodybos teritoriją ar kiemą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Eglės Raudondvario medelyne
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Eglės Raudondvario medelyne

Pastebėjau, kad lietuviai labai mėgsta sidabrines eglutes – tai viena iš populiariausių rūšių ir pasirinkimų. Trūkumas tas, kad ji labai dygi, todėl ją puošti ir liesti nėra malonu, kadangi dažnai susibadome rankas. Tiesa, augintiniai prie tokios nedrįs liestis ir nenuvers. Sidabrinės eglutės šakos yra labai tvirtos, kambario temperatūroje ji gyvybinga ir žalia išsilaiko ilgiau nei paprastoji eglė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Eglės Raudondvario medelyne
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Eglės Raudondvario medelyne

Serbinės eglutės spygliukai yra žymiai mažesni ir švelnesni nei jau aptartų eglių, o laja – siauresnė, turinti pilką atspalvį. Tai tarpinis pasirinkimas tarp paprastosios ir sidabrinės eglės.

Baltoji elgė (Conica) auga labai gražia forma ir per metus paauga vos keletą centimetrų. Tai labai lėtai auganti eglė, kuri, po švenčių persodinta, papuoš jūsų sodybą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Eglės Raudondvario medelyne
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Eglės Raudondvario medelyne

Kėniai šiuo metu itin madingi, puikiai atrodo, jų spygliai yra labai švelnūs palyginti su kitomis eglėmis, tad šeimos su vaikais juos renkasi tikrai dažnai. Kėniai išsilaiko labai ilgai, net ir papuošti anksčiau. Nors šie kalėdiniai medeliai nemeta spyglių, tačiau jeigu juos laikote ant šildomų grindų, jie tiesiog sudžiūsta ir praranda spalvą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Eglės Raudondvario medelyne
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Eglės Raudondvario medelyne

Pušys, nors ir nėra pats populiariausias pasirinkimas, turi savo gerbėjų ir pirkėjų ratą. Jos tikrai gana ilgai išsilaiko gyvybingos ir žalios. Kitose šalyse yra pušų plantacijos, kur jos auginamos ir formuojamos Kalėdų šventei.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pušys Raudondvario medelyne
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pušys Raudondvario medelyne

– Kaip patartumėte kuo ilgiau išlaikyti kalėdinius medelius nenubyrėjusiais spygliais?

– Nepamirškite išsiaiškinti, jeigu perkate medelį vazone, kaip jis augs toliau, kad neapsigautumėte. Jeigu eglutės kirstos, reikia pasižiūrėti į pjūvį, kadangi šviežias pjūvis bus gelsvas, o štai jeigu jis stipriai sakuotas – kirstas seniai, tokia eglutė išsilaikys trumpiau.

Norint išlaikyti žalius kalėdinius medelius, juos reikėtų palaistyti. Pirktus vazone neskubėkite iškart nešti į tą patalpą, kurioje puošite. Palaikykite kelias paras garaže, rūsyje, ar balkone. Venkite eglutes laikyti prie radiatorių, židinių ir kitų šilumos šaltinių. Rekomenduočiau kalėdinį medelį palaistyti ir apipurkšti vandeniu.

– Kiek kainuoja?

– Eglučių ir kitų kalėdinių medelių kainos yra labai įvairios. Štai neformuotą paprastą eglutę galima įsigyti už kelis eurus, o formuota tanki žaliaskarė kainuos ir 10 eurų. Brangesnės sidabrinės, baltosios ir kitos eglutės, pušys. O madingieji kėniai atsieis daugiausiai, kadangi jie auga labai lėtai, yra ištvermingi ir atrodo labai gražiai.

Dar daugiau išsamių patarimų – vaizdo įraše.

VIDEO: Medelis šventėms: kas nemeta spyglių ir kurio nekenčia katės?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius