-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 10

Tris vaikus auginantis Simonas Urbonas žino, kiek kainuoja laikas sau: tai aukso vertės minutės

Namuose, kuriuose yra mažų vaikų, ramybė ir tyla – retas svečias. Todėl privatumo minutės įgyja aukso vertę. IKEA tyrimo „Gyvenimas namuose“ metu, daugiau nei pusė tėvų įvardijo, kad pritrūksta laiko sau ir neturi galimybės pabūti vieni. Kaip šį rebusą sprendžia trijų vaikų tėtis, komunikacijos specialistas Simonas Urbonas?

Aukso vertės minutės, kurių neiškeistų į nieką

„Laikas sau yra tas laikas, kuris skirtas tik tau, jo su niekuo nereikia dalintis. Jį tiesiog laikai apsiglėbęs ir mėgaujiesi. Pasiilgau tokio laiko“, – šypsosi daugiavaikis tėvas.

Simonas neslepia – laikas sau ir privati erdvė jam reikalingi tam, kad galėtų sustoti ir pasižiūrėti, kas su juo vyksta. „Nuolat bėgdami mes tarsi pametame save. Laikas sau – tai galimybė vėl „susirinkti“ save iš gabaliukų, kaip mozaiką“, – vaizdžiai apibūdina vyras.

Organizatorių nuotr./Simonas Urbonas
Organizatorių nuotr./Simonas Urbonas

Nuolatinis skubėjimas skatina pervargimą ir kelia įtampą

„Gyvenimo namuose“ tyrimo rezultatai rodo, kad net 83 proc. lietuvių jaučiasi ramesni, kai turi laiko sau. Tam pritaria ir žinomas tėtis: „Kai negaliu nors trumpam pabūti su savimi, jaučiu, kad tampu nekantrus, viduje ima kilti irzulys, pradeda erzinti smulkmenos, norisi pasakyti ką nors nemalonaus. Aš net iš instagramo tuo metu išeinu, nes man atrodo, kad aš ten galiu kam nors pasakyti ką netinkamo“, – prisipažįsta aktyviai socialiniuose tinkluose matomas S. Urbonas.

Tačiau kas gali padėti atstatyti pusiausvyrą, kai esi pervargęs, o galimybės pailsėti nuo šurmulio dar nesimato? „Geriausia tokiu atveju yra dešimt kartų įkvėpti ir iškvėpti. Tai padeda visiems ir yra geriausias, trumpiausias laikas sau“, – patirtimi dalinasi pašnekovas.

Poilsio trūkumas gali sugriauti santykius

IKEA tyrimo duomenimis, 69 proc. lietuvių tiki, kad laikas sau prisideda prie geresnių santykių šeimoje. S. Urbonas tam visiškai pritaria – anot jo, pasirūpinti savimi svarbu ir dėl to, kad bloga nuotaika neužkrėstume artimųjų. Laimingos šeimos formulė pagal vyrą – kiekvieno atsakomybė už savo laimę. Jo įsitikinimu, vieno laimingo žmogaus neužtenka: kad sudarytų gražią, laimingą šeimą – kiekvienas turi būti laimingas individualiai.

„Jeigu šeimoje yra liūdnas ar piktas vienas, automatiškai tampa pikti visi. Mes tiesiog užkrečiame vieni kitus ir tas traukinys gali niekada nesustoti. Kadangi aš esu suaugęs žmogus, turiu su savimi susitvarkyti, kad neužkraučiau to vaikams, nes jiems susidoroti su blogomis emocijomis yra dar sudėtingiau“, – aiškina jaunas tėtis.

„Laiko sau“ simbolis

Kaip atrodo trijų vaikų tėčio atsipalaidavimo valandėlė? Kaip ir dar beveik pusei (45 proc.) Lietuvos gyventojų, S. Urbonui „laiko sau“ simbolis yra knyga. Žinoma, su viena sąlyga – kai aplink ramu.

„Knygą galiu pasiimti tik tuomet, kai nieko nėra namuose, arba, kai šeimoje būna skaitymo laikas ir skaito visi. Mėgstu su knyga įsitaisyti balkone, taip jaučiuosi arčiau gamtos“, – prisipažįsta pašnekovas.

Tačiau, jo manymu, knygoms žmonės atranda vis mažiau laiko, o tai reiškia, jie vis mažiau laiko atranda sau.

O kiek privatumas yra svarbus jums? Kviečiame atlikti testą: https://lifeathome.ikea.com/lt/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius