Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

94 knygų autorius, gamtininkas S.Paltanavičius: tik nestabdykite fantazuojančio vaiko

„Rašomomis knygomis siekiu, kad vaikai mokėtų lietuviškai kalbėti, įgytų kuo daugiau žinių apie gamtą, ją pažinotų, o gal kuris susidomės ir jau kaip gamtininkas su ja likimą susies? Jie iš kažkur tokie ima ir išauga, kaip ir rašytojai. Atrodytų, niekas to nemoko, neegzaminuoja.
Selemonas Paltanavičius / Asmeninio albumo nuotr.
Selemonas Paltanavičius / Asmeninio albumo nuotr.

Iš gamtininkų biografijų matome, kad ne mokslininkai, o gamtininkai gamtos mylėtojus augina“, – patikina vienas garsiausių Lietuvos gamtininkų, rašytojų ir fotografų Selemonas Paltanavičius.

Bene produktyviausias vaikų literatūros autorius šalyje atskleidžia, kuo jaunajai kartai svarbios lietuvių rašytojų knygos ir ko būtent netenka vaikai skaitydami vien verstinę literatūrą.

Iš keturių vaikų šeimos kilęs pokalbininkas kurti knygas apie gamtą ėmė dar vaikystėje.

Kuklioje kaimo bibliotekoje knygų apie gamtą Selemonui buvo per maža, tad sėdo jų rašyti pats, disciplinuotai ir kryptingai: kas vakarą po valandą.

Davęs sau pažadą šią skriaudą atitaisyti, kai tik suaugs. Tad jau studijuodamas antrame kurse sulaukė leidyklos pasiūlymo išleisti pirmąją knygą.

Paklaustas, ar neišsenka kūrybinis potencialas, juk pasaulį išvydo 94 knyga, S.Paltanavičius šypteli: jokio slapto portfelio čia nėra, viskas iš asmeninio lobyno.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Selemonas Paltanavičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Selemonas Paltanavičius

„Net negaliu pasakyti, kodėl gamta, kodėl gyvūnai, augalai... Kiek tik save prisimenu, esu su ja ir tai stipriau nei pašaukimas, kaip kiti pasakytų, pati lemtis.

Pirmieji mano atsiminimai apie girią, senelio ir mamos pasakojimus, kelionės arklio traukiamomis rogėm su tėte į girią, – sakė gamtininkas ir vaikiškų knygelių autorius, kurio knygos į gyvenimą, anot jo paties, pasiprašo pačios.

Kol jos tyli, Selemonas ir nerašo. O jei jau beldžiasi, raides dėlioja rašaliniu parkeriu ant juodraščio. „Visų jų kelias toks, – patikina anksčiau Žuvinto rezervate, Valstybiniame gamtos apsaugos komitete ir Aplinkos apsaugos departamente dirbęs gamtininkas ir radijo laidų apie gamtą bendradarbis.

Selemono Paltanavičiaus nuotr. /Voverei maisto girioje nepritrūks.
Selemono Paltanavičiaus nuotr. /Voverei maisto girioje nepritrūks.

Kokį uždavinį sau keliate, rašydamas vaikiškas knygas?

– Rašydamas savęs klausiu, kaip parašyti gana linksmai ir nuotaikingai, bet nelinksminančiai. Taip pat rašydamas knygas siekiu, kad vaikai mokėtų lietuviškai, įgytų kuo daugiau žinių apie gamtą, ją pažinotų, o gal kuris susidomėjęs ir kaip gamtininkas su ja likimą susies? Jie iš kažkur tokie ima ir išauga. Tai yra kaip rašytojai. Atrodytų, niekas to nemoko, neegzaminuoja. Iš gamtininkų biografijų matome, kad ne mokslininkai, o gamtininkai gamtos mylėtojus augina.

Jūsų atveju tie mokytojai buvo gamtininkai Ričardas Kazlauskas ir Tadas Ivanauskas?

– Nors karta jų kita, taip, tai yra iškilios asmenybės, auginusios mus, šiandienos gamtininkus. Prisimenu, kai prie Vilniaus Saidės pažintiniame take (Stirnių k., Trakų r.), kur pastatytas koplytstulpis profesoriui Ričardui Kazlauskui atminti, susirinkę jo mokiniai barzdoti, pliki ir žili kalbėjo, kad šiandien į biologiją stoja nebe tokie motyvuoti stojantieji, kaip anuomet. Motyvuotų studentų era baigiasi su vaikystėje profesoriaus R.Kazlausko laidomis „Vakaras su tėveliu ar „Langas į gamtą žiūrėjusiais, kur jis ten visokias gyvates traukiojo. Matyt, dėl to ir verta dirbti, knygas rašyti.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Selemonas Paltanavičius ir Vytautas Toleikis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Selemonas Paltanavičius ir Vytautas Toleikis

Ar teikiate reikšmės kurdamas vaikams tam, kas šiuo metu madinga?

– Mados manęs neveikia. Jei lėkčiau iš paskos to, kas šiuo metu madinga, būtų užsakomasis koncertas. Užtikrintai žinau, o gal reikėtų sakyti, nujaučiu, ką skaitantys mano knygas turėtų gauti. Man daug svarbiau, kad vaikai mokėtų gerai lietuviškai kalbėti.

Ne taip svarbu, kaip vaikas vieną ar kitą pasaką interpretuoja, svarbiausia, kad nebijo fantazuoti, kurti, todėl ir tėvams dažnai sakau: tik nestabdykite fantazuojančio vaiko.

Knygynų lentynose matome daug verstinės literatūros vaikams. Kodėl, jūsų vertinimu, svarbu, kad namuose būtų ir Lietuvos autorių kūrinių?

– Užpildyti savo vaikų pasaulio vien tik verstine literatūra negalime: įsivaizduokite, japonų ar afrikiečių vaikų pasakas, išverstas į lietuvių kalbą, mūsų vaikams jos neaktualios. Jose visai kitas pasaulis.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Visi renkasi ten, kur nėra sniego
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Visi renkasi ten, kur nėra sniego

Minėjote, kad mūzos ir įkvėpimo rašant knygas laukti nėra kada, suprantu, kad rašote kasdien ne po valandą ar dvi?

– Na, dabar, kai esu visiškoje laisvėje, būna, kad ir dešimt ar dvylika valandų dirbu. Esu sistemingas rašytojas, vienu metu kuriantis 3 ar 4 knygas. Vienos jų pažintinės, kitos grožinės, dar kitos vaikiškos. Geriausiai kuriasi šaltuoju metu, žvarbų rudenį, kai šlabdriba už lango, o viduje jauku. Kai nerašau, fotografuoju. Miške aš dažną savaitgalį ir per atostogas. Išvažiavęs galiu miško pievelėje ir visą dieną ant pilvo su fotoaparatu šliaužiodamas praleisti.

O kokia pasaka yra gera jums? Kokius kriterijus ji atitinka?

– Man gera pasaka ne ta, kuri parašyta, o ta, kuri atsiradusi. Kartais net neaišku iš kur. Rašytojams dažniausiai kas nors padeda (vienos ar kitos aplinkybės, patirtys ir pan.). O pats nerašyti tiesiog negaliu: man to reikia.

Kaip manote, kokių taisyklių nepaisymas būtų neatleistinas šiandienos rašytojui?

– Svarbiausia išmanyti objektą, apie kurį rašai, nenusimanydamas gali viską sugadinti, klaidų pridaryti, kartais iš nežinojimo, kaip ir daugžodžiaudamas. Man ir gamtos motyvas labai svarbus, matyt, todėl nemažai pažintinių mano knygų labai arti dalykinės biologijos.

Vienoje jų mano sukurtų pasakų ežiukas su mama vaikšto po mišką naktį, renka grybus į pintinėlę (ežiai ant spyglių nieko neneša). Gamtoje labai nedaug kas grybus teėda: voverė šiek tiek, pelėnai ir šliužas koks pagraužia. Taigi mano knygelėje „Spalvoti ežiuko sapnai“ ežiuko mama tvarko grybus ir skundžiasi: kokie metai šiemet blogi, tie grybai visai netikę: visai be kirmėlių... Reikia ežių šeimynai kirmėliukų.

Pasakos artimos nuo vaikystės dienų?

– Vaikystėje prisiklausiusi visokių linksmų dalykėlių iš elgetų ir žydų folkloro mama man sekdavo vieną nesibaigiančią pasaką. Ji rasdavo vaizdingesnių žodžių, nors gi kaimo žmogus buvo. Tik atkartoti jų šiandien negalėčiau: per mažas buvau.

Pats nuo mažens jutau labai didelę skriaudą: kaimo bibliotekoje vaikams knygų apie gamtą buvo vos kelios... Burbėjau dar vaikas būdamas, kad užaugęs tą skriaudą atitaisysiu. Taigi nuo 6 klasės sėsdavau tų knygų rašyti. Na, o septintokas jau turėjau pluoštą pasakojimų. Studijuojant universitete išėjo pirmoji mano knyga, taigi, pažadą ištesėjau.

Minėjote, kad pasakų žanrą atradote gana anksti. Kuo jis Selemonui patrauklus?

– Pasakoje telpa visos pasaulio tiesos. Taigi visai nesvarbu, koks tas pasaulis. Aprašyti zuikiai gali virsti ir didvyriais, ir bailiais, per juos galima daug ką pasakyti.

Na, o tai, kad mano pasakos virto knyga, gryniausias atsitiktinumas. Universitete prasitariau apie jas profesoriui, jis ir surinko leidyklos numerį iš telefonų knygos. Diedulis iš leidyklos nenorėjo patikėti, kad pats tas pasakas parašiau, sakė, kad tai suaugusio žmogaus kūryba. Patikinau, kad aš suaugęs. Tada, pasakė, žinok, leisime tavo knygą.

Šią žiemą teko girdėti jūsų kurtą pasaką apie „Šernakoję lapiaveidę pūgą“ iš kiek anksčiau išleistos knygos „Juodoji žvaigždė“. Joje taip įtaigiai pasakojate apie pūgą, kad skaitytojas drįsta suabejoti, ar tik ne pats autorius joje klajojo.

– Žinote, rašant ir fantazijos pasitaiko, bet toji pūga yra vienas iš rimtesnių mano gyvenimo įvykių. 1982-ųjų sausio 6-ąją buvo Trijų Karalių diena. Įsivaizduojate, prieš kiek metų? Dirbau Žuvinto rezervate. Kaip tik tą dieną buvau užšalusiomis pelkėmis slidėmis iššliuožęs, o vakare dar pas pažįstamus į svečius užsukau. Tik su tamsa namo iššliuožiau. Laukė 18 km slidėmis, pataikiau į didžiąją pūgą.

Tą naktį netrūko sušalusių ir žuvusių, o aš paklydau... Ratus klystkeliais slidėmis sukau iki 10 val. ryto. Pusę paros stebėjau, kaip atrodo pūga iš vidaus. Keisčiausia, kad pelkėje viską pažinojau, tačiau kiekvienas kupstas sniegu užneštas nebeatpažįstamas tapo. Švintant tik suradau du iš sniego kuoliukus kyšančius, jie mane tiesiai namo ir parvedė. Įspūdis buvo stiprus, bet daug kas tą naktį namo nebegrįžo...

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Žiema nebūna be pūgos
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Žiema nebūna be pūgos

Jūsų knyga „Velniukas ir vieversiukas“ Tarptautinės vaikų literatūros asociacijos įvertinta specialiąja premija už meistrišką tautosakos motyvų panaudojimą vaikų literatūroje, taip pat ji pateko į „Metų knygos rinkimų“ knygų vaikams penketuką. Ar nebuvo minčių išversti ją į kitas kalbas?

– Islandų leidėjai buvo tuo rimtai susidomėję, sakė, jų kultūrai tai artima, priešingai nei prancūzai ir vokiečiai, kurie tikino, kad velnių juk nėra, jų vaikai nesuprastų. O islandams tas personažas atrodė suprantamas, sakė, ir pas mus tokių yra. Bet atsiritusi krizė visus vandenis sudrumstė.

Ar galėtumėte užtikrintai pasakyti, kad ką jau ką, o pasakas rašyti šiandien mokate?

– Aš vis dar mokausi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite
15min naujienlaiškius