-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Detektyvo verta istorija: populiari feisbuko grupė „Prieš ir Po“ uždaryta dėl konkurencijos?

Dvejus su puse metų feisbuke gyvavo grupė „Prieš ir Po“, kurioje žmonės dalydavosi savo perdarytų baldų, interjero, namų nuotraukomis, klausdavo patarimų, kaip atnaujinti vieną ar kitą daiktą, diskutuodavo. Daugelio pamėgta grupė, turėjusi per 132 tūkst. narių, gruodžio pradžioje buvo uždaryta. Grupės įkūrėja Edita Gricienė neslepia apmaudo ir sako mananti, jog taip įvyko ne dėl realių pažeidimų, o dėl tokiu pat pavadinimu prieš pusmetį susikūrusios kitos grupės administratorių. Šie komentuoti situaciją atsisakė.
Perdažo suolą
Perdažo medines lentas / 123RF.com nuotr.

Įtaria, kad susiję su konkurencija

Su E.Griciene susisiekėme sužinoję, kad feisbuko grupė „Prieš ir Po“ buvo uždaryta. Paprašyta papasakoti, kas nutiko, kodėl žmonės socialiniame tinkle „Facebook“ nebeatranda šios grupės, jos įkūrėja E.Gricienė sakė ir pati tiksliai nežinanti, kas nutiko, tik numananti, kad su tuo gali būti susiję prieš pusmetį feisbuke tokią pat grupę susikūrę asmenys:

„Net neįsivaizduoju, kodėl ta grupė buvo uždaryta, nes paties „Facebooko“ standarto nepažeidėme. Manau, kad tai susiję su konkurencija. Feisbuke susikūrė tokia pat grupė, lygiai tokiu pat pavadinimu, net raidės „Prieš“ ir „Po“ pirmos didžiosios. Turinys – toks pat, kaip buvo pas mus, o dar ir postų pasiimta iš mūsų grupės, tačiau jie ten – ne pačių žmonių įkelti, o tos grupės administratorių.

Įrašas Editos Gricienės grupėje „Prieš ir Po“ (kairėje); to paties įrašo nuotraukos panaudotos naujai susikūrusioje grupėje „Prieš ir Po“, kurią administruoja Gintautas Sunelaitis ir Auri Mas (dešinėje)
Įrašas Editos Gricienės grupėje „Prieš ir Po“ (kairėje); to paties įrašo nuotraukos panaudotos naujai susikūrusioje grupėje „Prieš ir Po“, kurią administruoja Gintautas Sunelaitis ir Auri Mas (dešinėje)

Dėl to kyla įtarimų, kad galbūt net specialiai feisbuko administratoriui buvo siunčiami pranešimai dėl mūsų grupės. Net manyčiau, kad tai buvo organizuotas reikalas, nes, kad išjungtų tokią didžiulę grupę, kai toks pasiekiamumas, yra tikrai keista.“

Editos sukurta feisbuko grupė porą kartų buvo išjungta ir anksčiau. Tačiau, kaip pasakojo moteris, – trumpam, tuomet po paros iš feisbuko administratorių sulaukė pranešimo, kad pašalinti niuansai, kurie pažeidžia taisykles, ir grupė vėl įjungta.

„Nors nei ten kas būdavo pašalinta, nei ką. Tiesiog paspausdavau mygtuką, kad noriu, jog dar kartą peržiūrėtų savo sprendimą, nes jis neteisingas. Maniau, kad taip bus ir šį kartą, tačiau šį kartą grupė dingo. Nežinau, kodėl feisbukui toks sprendimas atrodė teisingas, bet išjungė,“ – teigė pašnekovė.

Norėjo suburti bendraminčius po vienu stogu

Paklausta, kodėl prieš keletą metų sumanė įkurti tokią grupę, E.Gricienė pasakojo, kad pati labai mėgsta tokius dalykus, labai žavi pamatyti vieno ar kito darbo rezultatą:

„Labai norėjosi, kad feisbuke vienoje vietoje būtų daug tokių prieš ir po dalykų. Norėjosi ir pačiai idėjų pasigaudyti, ir pasidalyti su kitais. Tad iš pradžių susikviečiau draugus, pažįstamus: kuriems buvo įdomu – pasiliko, kuriems neįdomu – iš grupės išėjo. Ilgainiui ji ėmė augti, pamačiau, kad bendraminčių, kuriems tokie dalykai įdomūs, yra ne tik tarp mano pažįstamų, bet kur kas daugiau.“

Čia, žinokit, panašiai kaip draugo netekus.

Moteris pasakojo, kad savo sukurtoje grupėje palaikė gana griežtą tvarką ir atidžiai įvertindavo žmonių, norinčių pasidalyti savo darbais, ką nors dovanoti ar pirkti, įrašus. Grupėje žmonės savo darbais galėjo dalytis nemokamai.

Pašnekovė užsiminė daugelį narių išmokiusi paisyti ir grupės taisyklių, kad joje dalijamasi darbų nuotraukomis „prieš ir po“, o ne tik „po“. E.Gricienės teigimu, anksčiau socialiniame tinkle tokios grupės nebuvo, ji pirmoji ėmėsi suburti mėgstančius meistrauti žmones po vienu stogu:

„Manau, nuo mano sukurtos grupės ir kilo tas susidomėjimas lietuviškame feisbuke. Ir tas įprotis išsiugdė, kad žmonės nufotografuotų, kaip vienas ar kitas baldas atrodo ne tik perdarytas, bet ir, kaip atrodė prieš tai.“

Įkūrė naują grupę ir tiki, kad užaugs

E.Gricienė pasakojo, kad uždarius grupę, nariai vienas po kito ėmė rašyti ir klausti, kur ji dingo. Pašnekovė neslėpė, kad yra labai skaudu ir apmaudu, jog viskas taip susiklostė, nes grupei sukurti ir prižiūrėti atidavė labai daug savo laiko. Nepaisant to, dėl susiklosčiusios situacijos pabrėžė nieko nekaltinanti:

„Čia, žinokit, panašiai kaip draugo netekus. Dvejus su puse metų diena iš dienos dirbau prie tos grupės. Kas neturi tokios didelės grupės, turbūt ir nesupras. Neturi nei laisvadienių, nei ramių savaitgalių, net atostogų išvykęs visko negali palikti, nes kasdien turi patvirtinti žmonių įrašus. Jei to nepadarai, tave užverčia žinutėmis su klausimais „kodėl?“.

Aišku, visokių žmonių yra – vieni supratingi, kitiems paaiškinimų neužtenka, žeria savo pasiūlymus, kad, jei nespėjate, priimkite daugiau administratorių ir t. t. Nereikia tų administratorių, pats feisbukas dabar labai padeda su visais niuansais, gali nustatyti, kad nepatvirtintų pranešimų, jei yra įkelta nuoroda, arba, jei tame poste yra kokių negalimų raktinių žodžių, irgi gauni pranešimus, nereikia atskirai visko tikrinti.“

Paklausta, ar nebuvo susisiekusi su vėliau tuo pačiu pavadinimu atsiradusios grupės įkūrėjais, Edita sakė, jog tebuvo parašiusi viešą įrašą jų įkurtoje grupėje:

„Parašiau postą, kad, užuot kopijavę, galėjo savo ką nors sugalvoti, o ne naudoti tą patį pavadinimą ir pan. Likau užblokuota (šypsosi). Galėčiau parašyti iš vyro anketos, bet tiesiog nesinori merkti rankų. Jei jiems taip patinka, tegul daro. Nenoriu nieko kaltinti ir į jokius konfliktus veltis. Aš žinau, kad ir vėl užsiauginsiu savo grupę. Aišku, tam reikės laiko, bet nepasiduosiu.“

E.Gricienė savąją grupę auginti jau pradėjo. Po to, kai gruodžio pradžioje buvo uždaryta senoji, prabėgus keletui dienų ir grupės neatgavus, moteris sukūrė naują, kurią pavadino „Prieš ir Po (pirmoji, tikroji grupė)“.

„Ne visi dar žino, kad senosios nebėra, nors savo tinklaraštyje apie tai parašiau. Kurie perskaitė, grįžo į naująją grupę ir savo draugus, pažįstamus ten pakvietė. Kol kas joje tik per 700 narių, didesniam skaičiui žmonių suburti prireiks laiko, bet tikiu, kad vėl užaugsime“, – sakė E.Gricienė.

15min bandė susisiekti su prieš pusmetį feisbuke atsiradusios „Prieš ir Po“ grupės administratoriais Gintautu Sunelaičiu bei asmeniu, feisbuke pasivadinusiu Auri Mas. Pastarasis į kreipimąsi atsakė trumpai: „Neturit, ką veikt, matau“, ir plačiau komentuoti šios situacijos bei atsakyti į klausimus nepanoro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius