-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

I. Kavaliauskaitė – apie „Alisos kartos“ fenomeną, taupantį jos laiką ir pinigus

„Atsisakiusi popieriaus reikiamus dokumentus saugau debesyse. Ekologiškiau, matyt, nė nebesugalvočiau“, – apie e. sprendimus, leidžiančius iškirsti mažiau miškų ir prisidėti prie Žemės planetos išsaugojimo, pasakoja nuomonės formuotoja Indrė Kavaliauskaitė.
Indrė Kavaliauskaitė
Indrė Kavaliauskaitė / Dariaus Kučio nuotr.

Nors jos mamai vis dar atrodo, kad dukra gyva nepailstančiu lėkimu, pati Indrė sako, kad, matyt, tai ne jos, o visos kartos, kartais lyginamos su „Alisa Stebuklų šalyje“, fenomenas: kartais reikia pasiutusiai greitai bėgti vien tam, kad liktum toje pačioje vietoje.

„Bet kaip malonu, kai sutaupytą laiką galime išleisti savo darbui arba maloniam laisvalaikiui. Tad kodėl nesinaudojus visomis galimybėmis, kurias suteikia technologijos? Jei galime pagreitinti visus popierizmus, jei siunčiame elektroninius laiškus, kodėl netvarkyti sutarčių online formatu, vos kelių mygtukų spustelėjimu?“ – svarsto I. Kavaliauskaitė.

– Indre, su kokiais iššūkiais susidūrėte, prieš pradėdama naudotis „Dokobit“ sprendimais?


– Mano darbas – projektinis. Ar tai vedamas renginys, ar laida, ar reklaminis projektas – labai dažnai tai tiesiog vienkartinė sutartis.

Per metus tokių susidaro apie du šimtus, kartais ir daugiau. Išrašyta sąskaita faktūra reiškia, kad prieš tai buvo pasirašyta sutartis. Iki pradėdama naudotis „Dokobit“, vedžiau iš proto su manimi dirbančias koleges, nes sutarčių nepasirašinėdavau (paprasčiausiai neturėdavau laiko) ir dar mėginau įtikinti, kad visi žmonės su manimi visada elgiasi sąžiningai, todėl aš jais pasitikiu ir be sutarčių.

Beveik neklydau: per visus savo darbo metus su neapmokėta sąskaita ir pabėgusiu klientu po mano atlikto darbo susidūriau tik vieną kartą. Bet gal reikėtų sakyti – net vieną? Juk galėjau ir to išvengti. 

Dariaus Kučio nuotr./Indrė Kavaliauskaitė
Dariaus Kučio nuotr./Indrė Kavaliauskaitė

– Kokiais kriterijais remdamasi rinkotės šį sprendimą?


– Išsirinkti „Dokobit“ man padėjo kolegė Kristina. Ji puikiai mane pažįsta, žino, kad jei popierizmas truks ilgiau nei 2 minutes, aš jį atidėliosiu mėnesiais ir nieko iš to nebus. Galiu nuoširdžiai pasakyti, kad ji atliko puikų darbą. Kristina žinojo, kad turi būti paprasta, greita, efektyvu. 

– Kas tapo tuo kriterijumi, nulėmusiu „Dokobit“ pasirinkimą? Kiek, jūsų vertinimu, tai prisideda prie tvarumo?


– Pirmasis bandymas. Pabandžiau ir pamačiau, kad tai sutaupo daug laiko. Kadangi pati per metus pasirašau apie 200 sutarčių, man tai itin aktualu. Ar matėte daug sutarčių, kurios sutilptų viename puslapyje? O jei puslapiai penki ar jų dar daugiau? O jei dar spausdinti reikia dviem egzemplioriais? Juk tai apie 2 tūkst. lapų popieriaus per metus. Ekologiškesnio būdo nė nesugalvočiau, kaip tik atsisakyti visų popierių ir viską saugoti debesyse. 

Apie laikmečio pamėtėtą formatą patogesniam gyvenimui

Panašu, kad gyventi sparčiau, suktis greičiau ir daugiau vartoti žmoniją skatina pats laikmetis? Kiek jums pavyksta tam atsispirti?

– Dažnai pagalvoju, kiek lėčiau gyveno mano tėvai. Kai viskas užtrukdavo gerokai ilgiau, kai nuo susitarimų iki darbų apmokėjimo visada praeidavo daug laiko. Gal todėl mano mamai vis atrodo, kad aš nepailstančiai lekiu, bet tokia mūsų karta. Mes bėgame. Kaip kad sakoma knygoje „Alisa Stebuklų šalyje“, kartais reikia pasiutusiai greitai bėgti vien tam, kad liktume toje pačioje vietoje. O jei norime kur nors nueiti, reikia bėgti dar greičiau. 

Kas lemia tokią skubrią mūsų gyvenimo tėkmę? Jau ne vienas karantinas ją lėtino, bet, regis, pagreičio nepametėme.

– Visi labai puikiai suprantame, kad kuo daugiau darome, tuo daugiau visko išmokstame padaryti beveik vienu metu.

Parduotuvės tapo jau tik pramogai, nes dažniausiai viskas atkeliauja tiesiai į namus ir yra užsakoma internetu, valyklos, tunelinės automobilių plovyklos, namuose vaikštantys robotai-siurbliai, buhalterija tvarkoma internetu – viskas nori nenori pagreitino mūsų gyvenimo būdą.

Kaip malonu, kai sutaupytą laiką galime leisti savo darbui ar maloniam laisvalaikiui. Tai kodėl nesinaudoti visomis galimybėmis, kurias suteikia technologijos? Jei galima pagreitinti visus popierizmus, jei siunčiame elektroninius laiškus, kodėl netvarkius sutarčių irgi online formatu, vos kelių mygtukų spustelėjimu? 

Kam pati dažniausiai pasitelkiate „Dokobit“ sprendimus?

– Aš „Dokobit“ naudoju sutarčių pasirašymui. Na, o paskyrą naudoju beveik kiekvieną dieną. Net ir dabar, atsakiusi į šiuos klausimus, perjungsiu kompiuterio langą, kad pasirašyčiau bent tris sutartis.

„Šviesiau Tamsiau“ nuotr./Indrė Kavaliauskaitė
„Šviesiau Tamsiau“ nuotr./Indrė Kavaliauskaitė

I.Kavaliauskaitė įvertino, kiek laiko atima sutarčių „džiaugsmai“

Kaip dažnai ir kiek elektroninių dokumentų tenka pasirašyti per nuotolį?

– Namuose turiu spausdintuvą, bet kai atsispausdinu TV laidų ar renginių scenarijus, rašalas baigiasi akimirksniu. Tad, galime sakyti, kad turiu tik retkarčiais spausdinantį spausdintuvą arba, dar tiksliau, pastaruosius kelerius metus nenaudojamą spausdintuvą.

Vadinasi, jei ne elektroniniai parašai, man reikėtų važiuoti atsispausdinti sutarties ir tada arba ją vežti, arba siųsti originalą paštu.

Viena pasirašyta sutartis tokiu atveju, imkime, kad vykstu jos atsispausdinti geriausiomis eismo sąlygomis ir siunčiu sutartį paštu, suvalgytų mažiausiai vieną valandą.

Per metus 200 valandų. 8 sutaupytos paros, jei dar pridėsime sutaupytus degalus, manau, visai argumentuotai turėsime kuo puikiausią poilsinę kelionę už „Dokobit“ sutaupytą laiką ir pinigus. 

Jau skaičiuoju dienas iki savo atostogų Graikijoje, dabar galvoju, kad galėsiu drąsiai sakyti, jog šioms atostogoms susitaupiau laiko efektyviai naudodamasi „Dokobit“ sprendimais.

– Kuo būtent jums patogi ši elektroninių dokumentų pasirašymo sistema? 

Priešingai nuo kitų, ji leidžia pasirašyti m. parašu ne tik PDF, bet ir ASiC, ADOC formatais išsaugotus dokumentus. O kvalifikuotas el. parašas yra prilyginamas rašytam ranka.


„Dokobit“ patogu tuo, kad prisimena paskutinio prisijungimo duomenis, tad kitą kartą jungiantis su ta pačia priemone reikės tik patvirtinti, kad niekas nesikeičia ir suvesti PIN kodą, patvirtinant savo tapatybę.

Tiesa, norint prisijungti, telefonas vis dar bus reikalingas, tačiau tai leis atsisakyti perteklinio duomenų suvedinėjimo.

– Kaip „Dokobit“ padeda sutaupyti laiko ir finansinių išteklių?

Čia pasitelkiamas magiškas triukas išteklių taupymui. Yra vienas patikrintas ir veikiantis sprendimas – pasirašyti dokumentus el. parašu per „Dokobit“. Kaip tai atrodo, galima pažvelgti detaliau.

  1. Prisijungimas. Norint pasirašyti el. dokumentą tereikia atverti naršyklę, įvesti www.dokobit.lt adresą ir prisijungiant patvirtinti savo tapatybę.
  2. Dokumento įkėlimas. Dokumentas, kurį reikia pasirašyti, įkeliamas iš kompiuterio patogiu būdu.
  3. Siuntimas. Įkėlus dokumentą, pridedami asmenys, kuriems reikia pasirašyti dokumentą, galima nustatyti pasirašymo terminą. Dokumentas adresatams išsiunčiamas iškart.
  4. Pasirašymas. Paspaudus pasirašymo mygtuką, reikia pasirinkti priemonę – m. parašą, asmens tapatybės kortelę, USB ar „Smart-ID“ – ir patvirtinti pasirašymo operaciją suvedant PIN kodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius