Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 12 10

Medikai Linui liepė kabinti sportbačius, bet nepasidavęs vyras dabar bėga net 50 km: diagnozė nėra nuosprendis

Būdamas 37-erių, Linas Kėvelaitis taip pamėgo bėgimą, kad šis tapo neatsiejama gyvenimo dalimi. Vis dėlto prieš porą metų sušlubavus sveikatai, vyras iš gydytojų išgirdo tai, ko bėgikai viliasi niekada nepatirti – jam pasakė kabinti sportbačius ant vinies ir perspėjo apie gresiančią operaciją. Nors pasaulis tuo metu stipriai susvyravo, Linas rado trenerį, kuris padėjo sugrįžti į bėgimą ir gyvenimą be skausmo. Šiandien L.Kėvelaitis bėga maratonus – visai neseniai 50-mečio proga jis įveikė net 50 km.
Linas Kėvelaitis
Linas Kėvelaitis / Martyno Nasicomy, Martyno Zarembos nuotr.

Gydytojų verdiktas – pamiršti bėgiojimą

Įmonės vadovu statybų srityje dirbantis Linas laisvalaikiu rašo knygas vaikams ir daug bėgioja. Būtent sportas vyro gyvenime pakilo į aukštą vietą, kai dėl įtempto darbo, kaip pats sako, būdamas 37-erių, tiesiog išgriuvo nuo spaudimo.

„Po dar kelių tokių atvejų ėmiausi veiksmų, lankiausi pas gydytojus. Jie patarė pirmiausia pradėti vaikščioti. Pabandžiau, pasirodė nuobodu. Man reikėjo daugiau veiksmo, tad ėmiau savarankiškai bėgioti“, – prisimena L.Kėvelaitis, kuris šią sporto šaką taip pamėgo, kad netrukus įveikė ir kelis maratonus.

Martyno Zarembos nuotr./Linas Kėvelaitis
Martyno Zarembos nuotr./Linas Kėvelaitis

Vis dėlto sėkmingai bėgiojusį Liną prieš kiek daugiau nei dvejus metus sustabdė skausmas kojoje. Iš pradžių jis manė, kad paprasčiausiai patyrė traumą, tačiau kai nemalonus jausmas nesitraukė, vyras kreipėsi pagalbos į gydytojus, kur išgirdo diagnozę.

„Man skaudėjo taip, kad, lipdamas iš automobilio, koją turėdavau iškelti su rankomis. Jau nekalbu apie lipimą laiptais. Keisčiausia, jog aukštyn lipti galėdavau, o žemyn ne, – pasakoja L.Kėvelaitis. – Buvo daromas vienas, antras, trečias tyrimas, paskui – magnetinio rezonanso tomografas, diagnozes patvirtino keli gydytojai. Oficialiai nustatyta gonartrozė ir koksartrozė. Priežastis – kairėje kojoje pasisukęs kaulas, tą padaręs todėl, nes prieš 15 metų po skausmingos kelio traumos buvo išoperuotas meniskas.

Galiausiai papuoliau pas lemiamą gydytoją, kuris turėjo priimti sprendimą operuoti koją ar ne. Prisimenu, kaip jis pasakė – viskas, sportbačius dedi į lentyną, džiaukis, jog vaikštai. Man skyrė kineziterapiją, procedūras su elektros srove, ketino stebėti, ar progresuoja. Operacija buvo laiko klausimas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius