-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 08 05

Neringa Rekašiūtė: Kunigės moterys ir psichodelinė Eucharistija – naujoji mūsų Bažnyčia

Kas, jeigu jums pasakyčiau, kad mokslininkų iš Harvardo, MIT ir Oksfordo tyrimai sako, jog krikščionybės ištakose moterys buvo kunigės, o Eucharistija buvo gardinama psichodeliniais narkotikais, nuo kurių tikintieji panirdavo į gilią religinę ekstazę? Ir kad būtent moterims turime dėkoti už tai, jog krikščionybė (pradžioje nelegalus, Romos Imperijoje persekiojamas kultas) išliko tuos tris šimtus metų iki jos visiško įsitvirtinimo, nes pašėlusios šventikės raganos rizikavo savo gyvybe vesdamos mišias ir perduodamos savo žinias iš kartos į kartą?
Neringa Rekašiūtė
Neringa Rekašiūtė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tai kaip čia tuomet nutiko, jog šiandien bažnyčią valdo vyrai, siūlantys ne sąmonę praplečiančių substancijų kupiną kukeono gėrimą, o praskiestą vandeniu vyną, apsimetantį Kristaus krauju? Moterys bei narkotikai krikščioniškoje tradicijoje yra diskriminacijos ir persekiojimo objektai, nors seniau buvo durys į religinę ekstazę ir aukštesnį sąmoningumą.

Leisdamiesi iki krikščionybės ištakų, neišvengiamai atsiremiame į pagoniškojo tęstinumo teoriją. Anot jos, krikščionybė viską pasiskolino iš Dioniso kulto bei Eleusino šventykloje vykusių misterijų, į kurias Platonas, Markas Aurelijus ir daugybė kitų antikos šviesuolių keliavo praregėti, praskleisti iliuzijų šydą, patekti į pomirtinį pasaulį ir grįžti iš jo atgal; arba, kaip rašė jie patys, patirti, ką reiškia numirti prieš numirštant ir tokiu būdu atrasti dieviškumą savyje.

Brianas C.Muraresku knygoje „Nemirtingumo raktas: bevardės religijos paslaptis“, išleistoje 2020 metais ir savo kultūrine įtaka sulyginamoje su Yuvalio Harari bei Jaredo Diamondo knygomis, teigia (tai grindžia ir hard scientific data, ir slaptų Vatikano archyvų medžiaga, ir daugybės mokslininkų tyrimais ir įžvalgomis), kad Eleusine vyko misterijos, kuriose žmonės gerdavo psichodelinį alų (Demetros/Persefonės kultas), o vėliau psichodelinį vyną (Dioniso kultas).

Antikoje žmonės mirties bijojo, joje nebuvo nemirtingumo pažado krikščioniškąja prasme. Bet iš Eleusino jie grįždavo nebebijodami mirties, nes iniciacijos metu patirdavo, jog pabaigos iš tiesų nėra, o mirtis neegzistuoja. Į šią dieviškumo paslapties iniciaciją, kurioje didieji senovės protai praplėsdavo savo sąmonę ir vadino ją stipriausiu gyvenimo patyrimu, juos lydėjo moterys šventikės – tai jos buvo atsakingos už psichodelinio gėrimo žinias ir paruošimą. II amžiuje pr. Kr. šios misterijos buvo uždraustos, nes moterys tapo labai galingos ir nemenkai išgąsdino Romos senato vyrus. Šios pašėlusios raganos į savo kultą priimdavo tik jaunus vyrus, tad jie nebenorėdavo eiti į kariuomenę. Be to, vyrai šiame kulte tarnaudavo moterims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius