Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Orintai reikalinga operacija kainuoja 13 tūkst. eurų: pinigus renka kepdama tortus

Ne vienus metus Orinta Stanislovaitytė praleido bijodama šypsotis ir kompleksuodama dėl savo dantų. Vis dėlto, sulaukusi 25-erių, moteris nusprendė imtis pokyčių. Apsilankiusi pas gydytojus, Orinta išgirdo verdiktą – nustatyta diagnozė ir 13 tūkst. eurų kainuojanti operacija. Nors iš pradžių dėl kainos Orintos akyse pasirodė ašaros, moteris greitai sugalvojo išeitį – ji ėmė kepti tortus, kuriuos pardavusi gautus pinigus atideda operacijai.
Orinta Stanislovaitytė kepa tortus
Orinta Stanislovaitytė kepa tortus / Asmeninio albumo nuotr.

Paauglystėje gydytojai didelių problemų neįžvelgė

Prieš 6 mėnesius mama tapusi Orinta iki išėjimo į motinystės atostogas tarnavo Lietuvos kariuomenėje. Moteris nuo pat paauglystės buvo aktyvi – lankė lengvąją atletiką, žaidė krepšinį, o tuomet ėmė eiti į sporto klubą.

„Iki nėštumo buvau profesionali sportininkė – užsiiminėjau lengvuoju kultūrizmu, dalyvaudavau varžybose. Sportuodama stengiausi laikytis sveikos mitybos principų. Tiesa, ne visada buvo lengva susilaikyti nuo saldumynų, ypač tortų, nes juos labai mėgstu, – šypsosi O.Stanislovaitytė. – Tuo metu sveikesni saldėsiai nebuvo itin populiarūs, tad nerasdavau, kur galėčiau jų įsigyti.

Dėl šios priežasties nusprendžiau pabandyti padaryti tortą be pridėtinio cukraus, pakeisdama jį sveikesne alternatyva. Rezultatas patiko ir taip užsikabinau ant sveikesnių tortų gamybos. Tai tapo vienu iš mano pomėgių.“

Asmeninio albumo nuotr./Orinta Stanislovaitytė
Asmeninio albumo nuotr./Orinta Stanislovaitytė

Vis dėlto netrukus Orinta surimtėja. Paprašyta prisiminti, kada prasidėjo sveikatos problemos, ji sako ilgą laiką nė nenutuokusi, jog turi rimtų bėdų su dantimis. Dar paauglystėje ji su mama lankėsi pas ortodontą dėl nelygiai augančių dantų, tačiau šis neįžvelgė nieko ypatingo.

„Gydytoju pasitikėjome, todėl problemų neskubėjome tvarkyti. Vis dėlto bręstant dantys toliau krypo ir situacija prastėjo“, – prisimena O.Stanislovaitytė.

Dėl kreivai augančių dantų Orinta jautė baimę šypsotis, mat jai atrodydavo, kad visi tą pastebi. Kaip moteris pasakoja, fiziniai trūkumai keldavo psichologines problemas ir neleisdavo gyventi pilnavertiškai.

„Dažnai gaunu pastabų, kodėl nesišypsau, kodėl esu pikta. Aš nesu tokia, noriu šypsotis, bet negaliu. Be to, sulaukiu replikų ir dėl savo kalbos, kad šneku gana nerišliai. Taip pat turiu polinkį knarkti, miegoti išsižiojusi, man traška žandikaulio sąnariai“, – vardija O.Stanislovaitytė.

Kol dantys nebuvo stipriai išsikraipę, Orinta dėl to nekompleksavo, visgi situacijai prastėjant, kartu blogėjo ir moteris psichologinė savijauta.

„Iki gydymo nežinojau, kad visiems pikta atrodau dėl netaisyklingo žandikaulių tarpusavio santykio, nes veido profilis nėra harmoningas. Galvodavau, jog mano veido bruožai tiesiog tokie nemieli ir nieko čia nepakeisi“, – pasakoja O.Stanislovaitytė.

Būtina operacija

Sulaukusi 25-erių, Orinta suprato, kad dabar yra laikas, kai reikia imtis spręsti įsisenėjusią problemą – ji nori turėti gražius dantis, be baimės šypsotis ir gyventi be kompleksų.

„Prisidėjo ir finansiniai dalykai – buvau susitaupiusi bei atsidėjusi dalį pinigų dantims tvarkyti“, – aiškina O.Stanislovaitytė.

Asmeninio albumo nuotr./Orinta Stanislovaitytė
Asmeninio albumo nuotr./Orinta Stanislovaitytė

Pirmiausia Orinta kreipėsi į ortodontę, kuri nustatė, kad moteris turi blogą sąkandį, todėl reikia pasikonsultuoti su chirurgu. Netikėdama, jog gali prireikti operacijos, Orinta nusprendė išgirsti daugiau nuomonių.

„Kreipiausi į kitą kliniką, kur išgirdau tą patį nedžiuginantį atsakymą. Tikėjausi, kad viską bus galima išspręsti be chirurginio įsikišimo, tačiau chirurgas kitos išeities nepasiūlė, – prisimena O.Stanislovaitytė. – Man pasakė, jog be operacijos neįmanoma pasiekti tiesių dantų ir taisyklingo sąkandžio, tad jos nedarant geriau net nepradėti kelio link gražios šypsenos.

Tik ortodontinis gydymas nepadėtų – nuėmus breketus, dantys vėl išsiklaipytų. Kitaip tariant, būtų pinigų išmetimas veltui.“

Tikėjausi, kad viską bus galima išspręsti be chirurginio įsikišimo, tačiau chirurgas kitos išeities nepasiūlė.

Orintai diagnozavus skeletinę sąkandžio anomaliją, iš pradžių nuspręsta taikyti dantenų recesijos gydymą, po kurio moteris jau pusantrų metų nešioja breketus. Juos nuėmus, lauks ortognatinė operacija.

„Šiame procese dalyvauja trys gydytojai: periodontologas, ortodontas, burnos, veido ir žandikaulių chirurgas“, – vardija O.Stanislovaitytė.

Negydant netaisyklingo sąkandžio, anot Orintos, kramtant maistą, gali būti pažeidžiami audiniai aplink dantį, atsirasti uždegimas, dėl kurio pradės nykti kaulas ir dantys taps paslankūs.

„Šis procesas mano atveju jau yra prasidėjęs, todėl svarbu kuo greičiau tam užkirsti kelią, – sako O.Stanislovaitytė. – Dėl netaisyklingos dantų padėties greičiau kaupiasi apnašos, gali atsirasti žandikaulio sąnario skausmas, traškėjimas.“

Pinigus operacijai renka kepdama tortus

Orintai reikalingos ortognatinės operacijos kaina – 13 tūkst. eurų. Į šią sumą, jos teigimu, neįeina periodontologinis ir ortodontinis gydymas.

„Sužinojusi operacijos kainą, verkiau. Labai dvejojau, ar verta pradėti kelią link gražios šypsenos“, – pripažįsta O.Stanislovaitytė ir priduria, kad valstybė operacijos nekompensuoja, todėl visus reikiamus pinigus turi surinkti pati.

Pagal pirminį planą buvo planuota, kad Orinta dvejus metus nešios breketus, o tuomet jos lauks operacija. Būtent dėl šios priežasties iš pradžių užsibrėžta reikiamą sumą surinkti per porą metų. Tiesa, dabar laikotarpis kiek pasikoregavo.

„Dėl nėštumo bei gimdymo ortodontinis gydymas nusitęsė, o kartu nusikėlė ir operacija. Kol maitinsiu vaiką, tol operacijos man nedarys“, – kalba O.Stanislovaitytė.

Asmeninio albumo nuotr./Orintos Stanislovaitytės keptas tortas
Asmeninio albumo nuotr./Orintos Stanislovaitytės keptas tortas

Didelė operacijos kaina Orintą privertė sudvejoti, tačiau chirurgas moteriai papasakojo apie „Veido fondą“, į kurį ji ir nusprendė kreiptis. Jame yra inicijuojamas gerumo turgelis, kuriame žmonės, rinkdami pinigus operacijai, kuria ir parduoda tam tikrus produktus.

„Įsigyjant mūsų gaminamus produktus, galima paaukoti. Taip nusprendžiau sudalyvauti ir aš, nors iš pradžių tortus kepiau tik sau, šeimai ar draugams“, – pasakoja O.Stanislovaitytė.

Dažniausiai Orinta gamina nekeptus sūrio tortus. Moteris juos gali padaryti įprastus, mažiau saldžius, be pridėtinio cukraus ar gliuteno.

„Norėčiau, kad būtų savikaina už tortą – 15 eurų – ir plius tiek, kiek negaila žmogui paaukoti“, – prašo O.Stanislovaitytė.

275 eurus šiuo metu operacijai surinkusi Orinta tiki Kalėdų stebuklu, kuris galėtų jai padovanoti gražią šypseną bei leistų pamiršti kompleksus.

„Tai būtų svajonės išsipildymas“, – sako O.Stanislovaitytė.

Susisiekti su Orinta ir įsigyti jos kepamų tortų galite per feisbuką, instagramą ar el. paštu orintastanislovaityte@gmail.com.

„Veido fondas“ teigia suprantantis, kad prašančiųjų prieš kiekvienas šventes padaugėja, tačiau jie kviečia prisidėti parama ne už ačiū – žmonėms atsidėkojama rankų darbo gaminiais. Taip pat galima paremti tiesiog auka, neįsigyjant jokios produkcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius