-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Penki vaikai ir darbas – suderinama. Ingridos iš Jonavos istorija

Trijų draugių įkurtas tvarios mados prekės ženklas kuria darbo vietas moterims šalies regionuose. „The Knotty Ones“ šiuo metu bendradarbiauja su 50 mezgėjų, kurios ne tik gavo galimybę išlaikyti savo šeimas, bet ir įgyvendinti svajones.
I.Gailiuvienė, A.Meškauskaitė-Dobrajs, S.Pangonytė, D.Rasimavičiūtė
I.Gailiuvienė, A.Meškauskaitė-Dobrajs, S.Pangonytė, D.Rasimavičiūtė / Finansų ministerijos nuotr.

Viena iš „The Knotty Ones“ prekės ženklo įkūrėjų Sandra Pangonytė pasakoja, kad pirmiausiai gimė idėja kurti stambaus rašto produktus, kurių fiziškai mašinos negali atlikti.

„Tada pradėjome ieškoti mezgėjų be specialios intencijos įdarbinti regionų moteris. Tačiau supratome, kad didžioji dalis mūsų mezgėjų iš regionų, pajutome, kokią įtaką darome jų gyvenimui, suteikdamos galimybę dirbti visą ar dalį darbo dienos. Šis verslo modelis gimė ne iš idėjos kurti tvarų verslą, bet darant verslą tvariai“, – dalijasi ji.

„The Knotty Ones“ verslą plėsti padėjo rizikos kapitalo fondas „Coinvest Capital“, finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis, kartu su privačiais investuotojais.

Per 5-erius metus 50-imt mezgėjų

Pirmosios mezgėjos atsirado prieš 4-5-erius metus. Dabar jų – apie 50-imt. Daugelis prieš prisijungdamos prie komandos dirbo vietinėse parduotuvėse, mat darbo galimybės mažesniuose miesteliuose ir kaimeliuose yra ribotos.

„Mezgimas – daugelio jų svajonių darbas. Jų aistra. Moterys dirba joms malonų darbą, o kai kada uždirba netgi daugiau nei jų vyrai. Taip moterys įgalinamos labiau pasikliauti savimi ir mažiau kliautis įprastomis klišėmis ar stereotipais“, – komentuoja Sandra.

Pasak jos, dabar visoms moterims vadovauja pati pirmoji mezgėja, kuri per šiuos metus užaugo – ji paskirta gamybos vadove ir prižiūri darbų kokybę.

„Dabar mums mezgėjų ieškoti nebereikia, nes mūsų įmonė Lietuvoje yra žinoma. Turime visą sąrašą norinčių prisijungti. Pradžioje mezgėjų ieškojome per skelbimus vietiniuose laikraščiuose, „Facebook“ bendruomenių grupėse, žinia sklido iš lūpų į lūpas“, – tikina S.Pangonytė.

Pasakodama, kaip vyksta darbas, Sandra sako, kad mezgėjoms nusiunčiamos instrukcijos, darbo priemonės, yra žmonės, su kuriais jos gali pasikonsultuoti iškilus problemai. Kai gaminys baigiamas, jis atsiunčiamas į kokybės kontrolės sandėlį, kur yra apžiūrimas, o tada už produktą atsiskaitoma. Viskas vyksta skaitmenizuotai, nuotoliniu būdu.

„Mezgėjos net susikūrė bendruomenę, turi savo atskirą „Facebook“ grupę. Jos tarpusavy daug bendrauja, kas ketvirtį organizuojame moterų susibėgimą, puoselėjame jų bendruomeniškumą“, – teigia prekės ženklo įkūrėja.

Suderina mezgimą ir 5-ių vaikų auginimą

Ingrida Gailiuvienė prie „The Knotty Ones“ prisijungė prieš pustrečių metų. Prieš tai moteris taip pat mezgė, tačiau užsakymų tekdavo ieškoti pačiai.

„Pamačiau skelbimą, kad ieško rankų – galvoju pabandysiu. Nereikia pačiai ieškoti darbo priemonių, viską duoda – kodėl gi ne. Pabandžiau ir man patiko. Šis darbas – tai mano pagrindinės pajamos. Savo grafiką dėliojuosi taip, kad per dieną dirbčiau mažiausiai 8 val., – pasakoja Ingrida.

Pasak jos, dažniausiai tenka megzti megztinius, o šiuo metu kuriamai naujai kolekcijai teko padėti virbalus į šalis ir į rankas pasiimti vašelius. Prie vieno megztinio moteris vidutiniškai praleidžia tris dienas.

„Mezgu nuo 8 metų. Dabar man 40-imt. Mane mama vaikystėje bandė mokyti, nes ji pati mezgėja, tačiau būdavau išsiblaškiusi. Galiausiai ji liepė man pačiai išmokti, o aš užsispyriau ir iš tikrųjų išmokau. Net lėles aprengdavau. Turiu ir mezgėjos specialybę – po devynių klasių įstojau į profesinę mokyklą Jonavoje“, – prisimena I. Gailiuvienė.

Moteris iš viso augina penkis vaikus, iš kurių trys – pametinukai: dvyniai ir mergaitė. Anot jos, šis darbas suteikia galimybę ir vaikais pasirūpinti, ir užsidirbti.

„Šiame darbe turiu daug laisvės – pati sau grafiką dėlioju, kada megzti. Todėl spėju pasirūpinti penkiais savo vaikais, kuriuos reikia nuvesti ir parsivesti iš mokyklos, taip pat palydėti į būrelius. O dar 7 metus savanoriauju „Maisto banke“, dalinu maisto produktus“, – veiklas vardija Ingrida.

Pašnekovė priduria, kad dirbti motyvuoja ir taikomos skatinimo priemonės – premijų sistema.

„Vienas iš mano dvynių – autistas. Man teko ir kartu su juo pamokose sėdėti, nes mokytoja išsikviesdavo. Kitas vaikas operuotas – bene metus praleidome klinikose. Kas mane norės tokią į darbą priimti? Kuri prašys išeiginės ar biuletenio po biuletenio? Niekas nenorės tokio žmogaus. O šitame darbe aš pati valdau savo laiką – pats darbymetis po pietų, kai vaikai sugula, aš tada „kaifuoju“, – sako mezgėja.

Pildo svajones – aukoja kas ketvirtas pirkėjas

„The Knotty Ones“ ne tik įdarbina moteris iš regionų, bet ir pildo jų svajones, kviesdami kiekvieną pirkėją skirti 10 eurų, kurie atitenka darbuotojai ir naudojami konkrečios svajonės įgyvendinimui.

Ingridos svajonė – nueiti pas kosmetologę, mat ją kamuoja problematiška oda, o rūpinantis gausia šeima, sunku rasti laiko.

„Nerandu tam laiko, bet kai gausiu dovanų – turėsiu jo rasti. Žinau, kad mano svajonės krepšelis pildosi. Tai irgi motyvuoja. Aš dovanas mėgstu, kas nemėgsta“, – šypsosi mezgėja.

Sandra pasakoja, kad jau pavyko įgyvendinti ne vieną svajonę – pavyzdžiui, mezgėja Marina gavo vairuotojo pažymėjimą. Iki tol ji buvo priklausoma nuo vyro arba autobuso grafiko.

„Jausdamos, kaip tai svarbu mūsų auditorijai, mūsų klientams, pradėjome pasakoti istorijas apie tai, kas yra mūsų mezgėjos, ką jos veikia, ką mėgsta, apie ką jos svajoja megzdamos produktą. Kiekvieno megztuko etiketė identifikuoja mezgėją, kuri numezgė tą konkretų megztuką. Kartu nusiunčiame atvirutę su keliais faktais apie mezgėją. Mokėti užmokestį už produktą yra viena, bet pradėjome galvoti, kaip dar galime prisidėti prie mezgėjų gerovės. Taip kilo mintis sukurti platformą, kur ir klientai gali finansiškai prisidėti prie jų svajonių įgyvendinimo: kas ketvirtas apsiperkantis renkasi paaukoti“, – akcentuoja ji.

Pasak S.Pangonytės, svajonės pačios įvairiausios. Vienos mezgėjos noras – diabeto gydymas, tokiu atveju dovanojamos gydytojo konsultacijos, sudaroma maisto programa. Kitos svajonė – išvažiuoti su vyru dviese į kelionę pirmą kartą be vaikų.


Informacija norintiems dalyvauti „Europos burės 2022“ konkurse

Jau 14-ąjį kartą LR Finansų ministerija inicijuoja geriausių Europos Sąjungos fondų investicijų Lietuvoje projektų konkursą „Europos burės 2022“. Norintys dalyvauti ir atitinkantys konkurso kriterijus yra kviečiami užpildyti projektų registracijos formą iki 2022 m. rugsėjo 04 d. 24.00 val. Dalyvio registracijos formą rasite paspaudę nuorodą – ČIA.

Norintys dalyvauti konkurse taisykles ir sąlygas ras – čia

Kilus klausimams dėl konkurso rašyti europosbures@15min.lt arba skambinti telefonu +37061114325.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius