Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 25

Prestižiniame Londono restorane dirbusi Ieva: kokteilį teko maišyti net karalienei Elžbietai II

Ieva Jonaitytė Londone gyvena jau beveik dešimtmetį, iš kurio devynerius metus praleido dirbdama prestižiniame lenkų restorane. Į jį vakarienės užsuka žinomi aktoriai, režisieriai, politikai – tokie kaip Ridley Scottas, buvęs Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas, čia rengiami ir privatūs vakarėliai – savo gimtadienį ir vestuves yra šventusi Pattie Boyd, o prieš keletą metų vienos šventės garbės svečiu tapo ir a. a. karalienė Elžbieta II. „Tuo metu buvau vyriausioji barmenė, atsakinga už visus vakaro gėrimus, man teko sumaišyti ir specialų kokteilį Jos Didenybei“, – prisiminimais dalijosi lietuvė.
Ieva Jonaitytė dirbo „Ognisko“ restorane, kai princo Edwardo jubiliejaus proga ten lankėsi karalienė Elžbieta II
Ieva Jonaitytė dirbo „Ognisko“ restorane, kai princo Edwardo jubiliejaus proga ten lankėsi karalienė Elžbieta II / Asmeninio archyvo nuotr.

Ieva į Londoną išvyko prieš dešimt metų. Lietuvoje ji dirbo farmacijos srityje, bet tuo metu, kaip pati sakė, dėl asmeninių priežasčių buvo laikas kardinaliems pokyčiams.

„Išvykau tik su rankiniu bagažu. Kaip sėdėjau biure – mūvinti kelnes su kantu ir vilkinti kašmyro megztuką, taip su tais pačiais drabužiais atsistojau viename Londono fabrikų lankstyti kartoninių dėžių. Išvykau ten jau susiradusi šį darbą, o dirbti ėjau vos atvykusi. Manęs dar klausė ten dirbusios lietuvės, ar aš neturiu ko kito apsirengti, gal tik neseniai atvykau? Atsakiau, kad šią naktį (juokiasi). Taigi taip prasidėjo mano kelias šioje šalyje.

Turėjau įvairių darbų, o paskui per pažįstamus atsidūriau centre esančiame restorane „Ognisko“, kuriame tuo metu kaip tik vyko remonto darbai. Mane iškart priėmė, išdirbau ten devynerius metus“, – apie pradžią svečioje šalyje pasakojo Ieva.

Asmeninio archyvo nuotr./Ieva Jonaitytė „Ognisko“ restorane
Asmeninio archyvo nuotr./Ieva Jonaitytė „Ognisko“ restorane

Nors neseniai Ieva darbą restorane paliko, nes, kaip pati teigė, laikui bėgant pritrūko iššūkių, ir dabar jau dirba sau – užsiima elektronine prekyba, vis dar su malonumu dalijasi įspūdžiais iš ilgų darbo metų vietoje, kur daug visko išmoko, sutiko daug puikių žmonių, tarp jų – ir ne vieną pasaulio garsenybę, o viena ypatinga proga – princo Edwardo, Kento kunigaikčio, jubiliejaus šventėje – restorane teko priimti išskirtinį svečią – a. a. Jungtinės Karalystės karalienę Elžbietą II.

Garsūs restorano svečiai – labai paprasti žmonės

Restoranas „Ognisko“ yra įsikūręs Londono centre, Kensingtono rajone, netoli pasaulinio lygio muziejų – Gamtos istorijos, Mokslo, Viktorijos ir Alberto, pakeliui į Haid parką.

„Po Antrojo pasaulinio karo britų karališkoji šeima šį pastatą atidavė lenkų imigrantams. Karo metais ten veikė lenkų vyriausybės, kuri okupantų Lenkijoje buvo nepripažįstama, būstinė. 1940 m. čia buvo įkurtas „Ognisko Polskie“ – lenkų židinio klubas – kaip vieta lenkų tautai susirinkti. Lenkams tai visada buvo ypatinga vieta, – pastato, kuriame veikia restoranas, istoriją trumpai nupasakojo Ieva.

– Kadaise čia buvo įkurtas restoranas tik klubo nariams, o 2013 m. restorano patalpos buvo išnuomotos mano buvusiam darbdaviui – jo mama yra britų aristokratė, o tėvas – lenkų aristokratas. Jis pakeitė restorano koncepciją, jį suremontavo ir padarė vienu prestižiškiausių restoranų Londone.“

„Ognisko“ restorano nuotr./„Ognisko“ restoranas Londone
„Ognisko“ restorano nuotr./„Ognisko“ restoranas Londone

Ieva pasakojo greit įsiliejusi į restorano gyvenimą: „Kadangi kalbu lenkiškai – esu baigusi lenkų filologiją, buvau jiems sava, o dar ir lietuvė – restorane ant sienos kabo Abiejų Tautų Respublikos žemėlapis. Iš pradžių pradėjau dirbti drabužinėje, paskui greit tapau padavėja, vėliau dirbau barmene, po to – vyriausiąja barmene, o dar vėliau – vyriausiąja padavėja.“

Pašnekovė pasakojo, kad restorane dažnai sulaukdavo ypatingų svečių: vakarienės užsukdavo garsus britų režisierius Ridley Scottas, buvęs britų premjeras Borisas Johnsonas, kartais galėdavai išvysti ir lietuvių – ambasados darbuotojų, buvo užsukęs ir Edgaras Montvidas.

Ten vykdavo ir privatūs vakarėliai – buvusi bitlo George'o Harrisono žmona, britų modelis Pattie Boyd šventė savo gimtadienį ir trečiąsias vestuves, princas Edwardas – karalienės Elžbietos II pirmos kartos pusbrolis – savo jubiliejų.

„Scanpix“/AP nuotr./Karalienė Elžbieta II ir Kento kunigaikštis – princas Edwardas
„Scanpix“/AP nuotr./Karalienė Elžbieta II ir Kento kunigaikštis – princas Edwardas

Paprašyta pasidalyti, kokį įspūdį paliko restorane besilankančios garsenybės, Ieva sakė, kad labiausiai įstrigo, jog jie – itin paprasti ir tikri:

„Kuo daugiau tie žmonės yra pasiekę, viduje jaučiasi labiau išsipildę, yra laimingi dėl to, kur yra ir ką daro, tuo jie paprastesni. Jiems viskas gerai su saviverte, su savigarba ir santykiu su kitais žmonėmis. Ir nesvarbu, ką tu dirbi, jie į tave žiūri labai paprastai, lengvai. Pavyzdžiui, B.Johnsono apsaugininkai – atrodo, turėtų būti rimti vyrai, o jie tokie faini, šmaikštaujantys. Žinoma, po visu tuo slepiasi įtemptas darbas, bet apima labai geras jausmas, kaip tie žmonės priverčia tave jaustis su tavimi bendraudami.“

B.Johnsono vizitas ir asmeninė vakarienė Holivudo žvaigždei

Ieva pasakojo, kad ateidami į restoraną garsūs žmonės niekada neužsisako staliuko savo vardu – dažniausiai tai būna to žmogaus, su kuriuo atvyks, vardas. Priklausomai nuo to, kokio lygio žvaigždė, seka ir kitos procedūros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius