Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rašytojas V.Varanius: egzistuoja stereotipas, kad knygų skaitymas – nevyriška

„Mano knyga parodo, kas nutinka žmonėms, nesugebantiems įveikti tradicinio vyriškumo barjerų. Parodydama problemą, ji skatina kalbėtis“, – taip apie naujausią savo romaną „Šiltnamis“ 15min tinklalaidėje „Šiuolaikiniai vyrai“ atsiliepė rašytojas Vytautas Varanius.
Vytautas Varanius
Vytautas Varanius / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Pokalbio metu dviejų knygų autorius gilinosi į lyčių normų įtaką jauno žmogaus tapatybei ir pasakojo, kaip savo asmenines patirtis pavertė kūryba.

Tyla nepadeda spręsti problemų

V.Varanius vos prieš keletą mėnesių pasirodžiusioje knygoje nagrinėjo vienatvės, savižudybės ir tėvo bei sūnaus santykių klausimus. Jis sakė dar ir šiandien puikiai prisimenantis, kaip vaikystėje tėčio buvo mokomas būti vyru ir neverkti, bet, anot jo, vyrai galiausiai patys tampa tokių įsitikinimų įkaitais.

Prie rašytojo etiketės dar nespėjęs priprasti autorius neslėpė, kad jo tėvo pasitraukimas iš gyvenimo tapo paskata kalbėti apie šias itin jautrias, bet visuomenės vengiamas temas. Pasirinktas paauglių grožinės literatūros žanras leido V.Varaniui į savo išgyvenimus pažvelgti objektyviau ir būtent dėl to jis rašymą prilygino terapijai: „Žmogus problemas išsprendžia tik tada, kai pažvelgia į jas iš šalies ir jas įsisąmonina.“

„Mūsų visuomenės problemos, liečiančios savižudybę, depresiją ir vienatvę, atsiranda, kai valdomi stereotipų bijome pasirodyti silpni ir nustojame kalbėti. Kančia kaupiasi ir tas pūlinys galop sprogsta. Tada būna per vėlu kažką daryti“, – sakė rašytojas.

Rašydamas jis norėjo, kad „Šiltnamis“ taptų užuovėja panašius sunkumus išgyvenantiems jauniems žmonėms ir leistų jiems pasijusti mylimiems, nes dabartinėse šeimose vaikams tokio artumo trūksta. V.Varanius nuogąstavo, kad tėvų pastangos suteikti atžaloms kuo geresnį gyvenimą, leidžiant juos į privačias mokyklas ir galybę būrelių, turi visai priešingą rezultatą – trumpi šeimos susitikimai savaitgaliais baigiasi atskirtimi ir nepakeliama vienatve, tačiau svarbu žinoti, kad su savo problemomis niekada nesi vienas.

Vyrai neskaito ne dėl laiko trūkumo

Rašytojas sakė nemanantis, kad literatūrą vis dar reikėtų skirstyti į moterų bei vyrų. V.Varanius pabrėžė, kad anksčiau moterims skirta literatūra buvo apie joms puikiai pažįstamą namų šeimininkių gyvenimą, tačiau šiais laikais tokia klasifikacija nebeaktuali, nepaisant to, kad didžiąją skaitytojų dalį sudaro moterys.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vytautas Varanius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vytautas Varanius

Autoriaus nuomone, vyrų nenoras skaityti greičiausiai yra susijęs su jų požiūriu į literatūrą – jei mažamečius vaikus auginančios mamos randa laiko knygoms, laiko trūkumas tikrai negali būti dirbančio vyro pasiteisinimas: „Galbūt priežastis visgi yra stereotipai, kad knygų skaitymas yra padebesiais skrajojantiems žmonėms, romantikams, literatams, o vyras užsiima prasmingais dalykais, pavyzdžiui, mašinų remontu, ir nešvaisto laiko skaitalams.“

Pašnekovo teigimu, vaikinų siekis būti idealiais tradiciniais vyrais lemia ir seksistinį požiūrį į moteris, nes jaunuoliui, svajojančiam nusipirkti brangų automobilį, moteris taip pat tampa tik žmogiškųjų savybių neturinčiu aksesuaru.

Visą tinklalaidės „Šiuolaikiniai vyrai“ pokalbį galite išgirsti čia (arba 15min KLAUSYK programėlėje, taip pat Spotify, Podbean, Google ir Apple Podcasts ir kt. platformose).

Tinklalaidės naujienas ir anonsus galite sekti socialiniuose tinkluose Facebook ir Instagram.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius