TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Stebuklų miškas: gamtininkui M.Čepuliui pavyko užfiksuoti magišką švytėjimą

„Čia yra visiška mano svajonė. Svajonė, kuri visada gulėjo palei nosį“, – užklupusia laime socialiniame tinkle „Facebook“ daljasi gamtininkas, gamtos fotografas ir laidų vedėjas Marius Čepulis.
Jonvabalių jūra
Jonvabalių jūra / M.Čepulio nuotr.

„Stebuklų miškas“, Kurtuvėnų regioninio parko šlaitą, nusmaigstytą tamsoje šviečiančiomis jonvabalių lemputėmis, apibūdina gamtininkas.

„Jau aną vakarą, prie Baltųjų Lakajų, galvojau stebuklas. O čia vienoje vietoje tokia koncentracija (bendrai švietė virš 50 jonvabalių).

Šlaitas po tankiomis senomis eglėmis buvo be žolinės dangos tik kiškiakopūsčiais apaugęs, todėl taip gerai mergaitės (jonvabalės) matės. Nufilmuoti tokio vaizdo nepavyktų, tai fotografavau su minutės išlaikymu ir pavyko", – savo sekėjams džiaugėsi pašnekovas.

Teisingumo dėlei, reikėtų pridėti, kad fotografija daryta vėlai vakare, prieš vidurnaktį (23.30 val.).

M.Čepulio nuotr./M.Čepulis užfiksavo jonvabalių jūrą
M.Čepulio nuotr./M.Čepulis užfiksavo jonvabalių jūrą

„Pas tėvus žinojau tris janvabales, kurios šviesdavo prie pat vandens, o vakar nuėjau jų aplankyti bei nufilmuoti naujai „Gamtininko užrašų“ laidai.

Tada Domas sako, kad kiek aukščiau, ant šlaito šalia tako (kuriuo dieną naktį vaikščiojau tūkstančius kartų), jų daug daugiau.

Nelabai tikėdamas nueinu ir apanku. Vėliau grupė daktarų (uodų) kelias sekundes kovoja dėl mano regėjimo, vėl nueinu ir vėl apanku.

Įdomu, kad pašvietusios vos porą valandų didžioji dalis mergų (jonvabalių) susipakavo savo užpakalius ir dingo. Žodžiu, aš vis dar transe“, – patikėti išlaukta sėkme negalėjo M.Čepulis.

Prieš tai kelis vakarus jį ištiko magiškas pasivaikščiojimas palei Baltuosius Lakajus, taip pat visas miškas švietė. Jonvabalės palei kelią it atšvaitai sustatyti spingsėjo ir matėsi iš toliausiai.

Tačiau čia gamtininkas įžvelgė didžiulę neteisybę. Vabalas, anot jo, pavadintas jonvabaliu, nors šviečia tik jo patelės...

„Mergos, o bernų labai mažai kas yra matęs. Todėl, kad šviečia mergos, mes tą vabalą matom ir tada pavadinam Jono vabalu.

Manau, turi būti atstatyta istorinė tiesa ir reikia pakeisti pavadinimą – Janės vabalas, Janinos vabalas, Janvabalė, Janinvabalė, Rasvabalė ar tiesiog Janutė. Blogiausiu atveju Jonvabalė", – rinkti janvabalei vardą kvietė gamtininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius