-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stovykloje diskgolfu susidomėjęs 14-metis Adomas tapo šio žaidimo ambasadoriumi

Ką veikti? Tokį klausimą ne kartą sau uždavė Adomas Brazauskas. Dabar jam – keturiolika metų, o gyvena Adomas vaizdingame Kulautuvos miestelyje Kauno rajone. Nepaisant to, kad ši vieta traukia gamtos mylėtojus, vietos paaugliams rasti pramogų ne taip ir paprasta.
Adomas Brazauskas
Adomas Brazauskas ir diskai, su kuriais žaidžiamas diskgolfas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tačiau Adomui nutiko tai, apie ką jis galėjo tik pasvajoti. Vasaros stovykloje išbandęs naują žaidimą – diskgolfą – vaikinas pasinėrė į naują veiklą. Dabar diskgolfą jis žaidžia pats, taip pat organizuoja varžybas ir skleidžia žinią apie šį Lietuvoje dar nedaug kam žinomą amerikietišką žaidimą kituose šalies miestuose.

Miestelyje atsirado papildomos veiklos

Išeiti į lauką su draugais, važinėtis dviračiais, vasarą – maudytis. Tokios buvo Adomo laisvalaikio veiklos iki lemtingos vasaros. Tuo metu atostogaujantis moksleivis nusprendė dalyvauti miestelyje vykusiose fizinio aktyvumo stovyklose. Vienoje jų buvo pristatomas diskgolfas. Apie jį Adomas nieko nežinojo. Tačiau išbandęs suprato: tai – žaidimas, kuris jam patinka.

Dabar Adomas vadinamas šio Lietuvoje dar mažai žinomo žaidimo – diskgolfo – ambasadoriumi Kulautuvoje ir šios sporto šakos reklaminiu veidu. Paauglys ne tik žaidžia pats, bet ir organizuoja varžybas bei šiuo užsiėmimu sudomino pažįstamus ir net nepažįstamus žmones.

Suprasti akimirksniu: Kas yra diskgolfas?

  • Diskgolfas – sportinis lauko žaidimas, labai panašus į tradicinį golfą, tik diskgolfe naudojami diskgolfo skraidantys diskai. Žaidimą 1976 m. sukūrė amerikietis Edas Hedrikas.
  • Žaidimo esmė: diskas iš starto vietos yra metamas link specialaus krepšio. Žaidimo tikslas – padarius kuo mažiau metimų įmesti diską į žaidimo krepšį.

Šiuo metu Kulautuvoje yra įrengtas 7 krepšių diskgolfo parkas, kuriame laiką leidžia ne tik vaikai ir jaunuoliai, bet ir jų tėvai, atvyksta ir iš aplinkinių miestelių svečių bei jau šią sporto šaką pamėgusių profesionalų. Čia organizuojamos ir diskgolfo dienos stovyklos.

Pasakodamas apie tai, kaip jo gyvenimą pakeitė diskgolfas, Adomas nepamiršta pridurti ir tai, jog žaidimas ir miestelyje įrengtas diskgolfo parkas padeda populiarinti Kulautuvą. Būtent dėl diskgolfo ši vieta tapo geriau žinoma ir patrauklesnė tiek vietiniams, tiek svečiams. „Dabar yra daug lankytojų, kurortininkų, kurie taip pat žaidžia. Matosi, kad dėl diskgolfo Kulautuva populiarėja“, – sako Adomas.

Nori ne tik sėkmingai žaisti, bet ir sudominti kitus

Disgolfo stovyklą Adomas lankė 2019 ir 2020 metais. Jis pamena, kad eidamas į ją didelių lūkesčių neturėjo – tiesiog tikėjosi įdomiai praleisti laiką. Tuo metu apie diskgolfą vaikinas nieko nežinojo. Kaip pats sako, net nebuvo girdėjęs, kad tokia sporto šaka apskritai egzistuoja.

„Per stovyklą sužinojau diskgolfo istoriją, nustebau, kad jis žaidžiamas ir Lietuvoje. Pabandžiau pats žaisti ir man labai patiko. Vėliau pasikviečiau draugų, pažįstamų kartu pažaisti. Galiausiai pradėjau dalyvauti varžybose“, – sakė Adomas.

Jose Adomui puikiai sekasi: pernai Adomas dalyvavo trijuose oficialiuose Lietuvos čempionatuose, kur užėmė 2 ir 3 vietas. Finaliniame Lietuvos diskgolfo taurės 2020 m. etape Jaunimo divizione paskutiniame etape Adomas užėmė antrąją vietą, o galutinėje įskaitoje liko penktas.

Paauglys neslepia, jog dalyvauti varžybose ir laimėti jam patinka. Tačiau jis nori ne tik pats žaisti, bet ir sudominti diskgolfu kitus. Todėl jau kurį laiką ir pats organizuoja diskgolfo varžybas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Adomas Brazauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Adomas Brazauskas

Ar diskgolfas Lietuvoje populiarus? Adomas sako, jog taip. Juolab kad daugėja vietų, kur galima žaisti diskgolfą. Jam pačiam asmeniškai labai svarbu, kad toks parkas atsirado būtent Kulautuvoje – jo gimtajame miestelyje.

„Labai dėl to džiaugiuosi, nes kol jo nebuvo, Kulautuvoje nuobodžiavome. Esu prisikvietęs draugų, pažįstamų, vyko įvairios mano organizuotos varžybos. Miestelyje įvyko didelis pokytis atsiradus šiam parkui“, – sakė Adomas. Jis pritarė minčiai, jog šiame parke toliau nuo didžiųjų miestų gyvenantys vaikai gali išmėginti įvairias ir šiuo atveju naujas veiklas, kurios įtraukia ir ugdo fizinį aktyvumą ir, svarbiausia, įprotį prasmingiau leisti laisvalaikį.

Diskgolfą žais ir ateityje

Adomas – dar moksleivis, tačiau neabejoja, jog diskgolfas jo gyvenime liks ir pabaigus mokyklą. „Žaisiu ir nepamesiu šio žaidimo. Man tai – prasminga pramoga, be to, patinka važinėti po miestus, žaisti, rungtyniauti. Svarbu ne tik laimėti, bet ir susitikti su kitais“, – sako diskgolfą žaidžiantis paauglys.

Šiuo metu Kulautuvoje Adomas yra subūręs apie 10 žmonių grupę, kurie jau neblogai pramokę žaisti diskgolfą. Išbandyti jį įtraukusį sporto žaidimą jis kvietė ir savo brolius. Deja, kaip sako Adomas, jie nesusidomėjo. Tačiau dėl to vaikinas neliūdi. Anot jo, diskgolfas, kaip ir kiekvienas kitas žaidimas, tikrai nėra kiekvienam. Todėl geriausia, kai diskgolfą žaidžia tie, kuriems jis labai patinka. Kaip kad jam pačiam.

„Žmonės įsitraukia. Ne visi, žinoma. Savo brolius kviečiau, pabandė, bet jų labai nesudomino. Žaidimui reikia laiko, jis skirtas kantriems žmonėms. Reikia laukti, kol kitas mes diską. Populiarinti diskgolfą padeda varžybos: per jas atsiranda daug naujų žaidėjų. Tarp jų – ir iš Kulautuvos, kurie gyvena čia, bet dar nežino apie šį žaidimą“, – pasakoja Adomas.

Kaip tikras diskgolfo ambasadorius, pokalbio pabaigai vaikinas ištraukia ir kozirį. Visus susidomėjusius kviečia į Kulautuvą išbandyti diskgolfo Juolab kad pramokti žaisti daug laiko nereikia: „Maždaug savaitė ir viską išmoksti. Svarbiausia išmokti mesti, įsibėgėti. Na, dar reikia stiprios rankos – ji padeda teisingai ir toli išmetant diską“, – kabėjo A.Brazauskas.


Adomas dalyvavo Europos socialinio fondo lėšomis finansuojamame projekte „Vaikų fizinio aktyvumo skatinimas Kulautuvos, Batniavos, Vilkijos ir Raudondvario seniūnijose“, kurį įgyvendino Kulautuvos jaunimo centras. Projekto metu, vaikai taip pat turėjo galimybę dalyvauti stovyklose prie vandens, kur aktyviai laiką leido vandenlenčių stovyklose ir susipažino su saugaus elgesio vandenyje esminėmis taisyklėmis, lavino pirmosios pagalbos suteikimo įgūdžius, kas neabejotinai turi teigiamos įtakos visai bendruomenei.

„Žingsniai“ – Europos socialinio fondo agentūros (ESFA) projektų sėkmės istorijų̨ konkursas. Rubrikoje pateikiame ekspertų komisijos atrinktas istorijas apie tai, kaip projektai pakeitė konkrečių žmonių gyvenimus. Liepos antroje pusėje, paskelbę visas 20 istorijų, pakviesime portale 15min balsuoti ir išrinkti 5 savo mėgstamiausias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius