Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

35-erių mokslų daktaras M.Binkis ieško žmonos: „Galvoju, kad tikinčių ilgalaikiais santykiais dar yra“

Dabar, kai daugeliui atrodo, kad susipažinti visai paprasta, ilgalaikiai santykiai vis dar prieblandos zonoje. Atrasti savo antrąją pusę, kai esi pasinėręs į darbus, turi ne vieną pomėgį, gali būti sudėtinga, kadangi, kaip pastebi psichologai, čia žaidžia daugybė veiksnių.
Mikas Binkis
Mikas Binkis / Marijos Šadurskaitės nuotr.

KTU dėstytojas Mikas Binkis (35 m.) iškėlė klausimą – ar įmanoma šiuolaikiniame skubančiame pasaulyje susirasti mylimą žmogų? Kol kas jo pastangos nors ir duoda rezultatų, tačiau ne tokių, kokių pašnekovas tikisi. Tad su kokiomis kliūtimis susiduria jauni žmonės, ieškodami rimtų santykių? 15min pokalbis su Miku.

mOdus Vivendi Photography/Mikas Binkis
mOdus Vivendi Photography/Mikas Binkis

– Dėstote universitete, turite įvairių hobių ir užsiėmimų – papasakokite apie save plačiau.

– Esu mokslų daktaras, dėstau universitete informatiką. Jau antroje klasėje tiksliai žinojau, kad būsiu informatikas. Tačiau kai jau įstojau, lyg „prasimušė“ humanitarinė pusė, pradėjau galvoti ir apie žurnalistiką. Teko rašyti ir į portalus, dirbti su rinkodara. Darbas universitete tuo ir puikus, kad čia galima įgyvendinti visa tai, kas domina.

Antrinė veikla – užsiimu fotografavimu; mane domina ne tik meninė fotografija, bet ir virtualių ekskursijų kūrimas, gigapanoramos.

Labai susižavėjau bėgiojimu – bėgioju jau antrus metus ir stengiuosi tai daryti bent tris kartus per savaitę. Taip pat keliauju po Lietuvą – nuostabus projektas „Surink Lietuvą“ padėjo atrasti daug įdomių vietų mūsų šalyje. Labiausiai patiko ir nustebino Plungė – nuostabus miestas.

Asmeninio archyvo nuotr. /Mikas Binkis
Asmeninio archyvo nuotr. /Mikas Binkis

Kai orai prastėja, mėgstu suktis virtuvėje ir gaminti. Mano didžiausia aistra – įvairūs desertai, kuriuos maloniai įvertina mano kolegos. Visada pavyksta iškepti sausainius (šypsosi). Ilgais vakarais patinka žiūrėti naujos kartos užsienio serialus, taip pat domiuosi psichologija – esu perskaitęs labai daug knygų.

Dar viena veikla – japonistika, kuriai, gaila, šiuo metu nepavyksta skirti daug laiko. Lankiau japonų kalbos kursus, kuriuos norėčiau pratęsti, domina japonų kaligrafija.

– Atrodo, kad dėmesio jums neturėtų trūkti. Kodėl sudėtinga atrasti mylimą žmogų?

– Tai labai individualu. Mano atžvilgiu didžiausias iššūkis yra laikas, kadangi tenka padirbėti ir po darbo valandų, savaitgaliais, o santykių paieškai reikia skirti labai daug laiko.

Tad kartais jautiesi pavargęs, išsunktas, tačiau tai niekam nerūpi, kadangi pažinties pradžioje reikia būti pačiam geriausiam, aktyviam, energingam, kitaip tariant, būti geriausia savęs versija.

Ilgainiui susigriebiau, kad dirbu labai vyriškame kolektyve, o merginų informatika, kiek pastebiu, nelabai domina. Susitraukė ir draugų ratas, nes daugelis sukūrė šeimas, todėl taip dažnai nebesusitinkame, o mano pomėgiai yra individualistiniai. Viso to rezultatas – trūksta vietos, kur galėčiau surasti tų naujų žmonių.

Kartais pagalvoju: o jeigu ir mano svajonių antroji pusė lygiai taip pat kaip ir aš, daug dirba, į klubus nevaikšto, jos draugų ratas nedidelis, o pomėgiai išskirtiniai, tai kaip mums susitikti?

– Šiais laikais susitikinėjimus turėtų palengvinti technologijos, socialiniai tinklai, įvairios programėlės ir pažinčių portalai. Ką esate išbandęs?

– Visada ieškau galimybių susitikti ir susipažinti gyvai, tačiau internetas šiuo metu patrauklus tuo, kad ten galima atrasti labai daug bendraminčių, su kuriais gali bendrauti.

Išmėginau tikrai labai daug – vienas žinomiausių pažinčių portalų, orientuotų į ilgalaikius santykius, nuvylė. „Menka problema“ ta, kad ten labai mažai aktyvių narių, dauguma anketų išvis neaktyvios, neliestos jau ne vienerius metus. Atradau ir senų pažįstamų, kurios sukūrusios šeimas ir visiškai pamiršusios apie ten vis dar kabančias anketas.

Kartais pagalvoju: o jeigu ir mano svajonių antroji pusė lygiai taip pat kaip ir aš, daug dirba, į klubus nevaikšto, jos draugų ratas nedidelis, pomėgiai išskirtiniai, tai kaip mums susitikti?

Kiti pažinčių portalai taip pat nesužavėjo, ir aš net nesupratau, kodėl žmonės ten lankosi, nes kurti rimtų santykių niekas nenori, o kartais – net ir bendrauti. Keitimasis virtualiomis dovanėlėmis ar trumpalaikiai santykiai nėra tai, ko ieškau.

„Tinder“ – turbūt pati žinomiausia ir šiuo metu populiariausia programėlė, kuri, sakyčiau, yra tikrai veiksminga. Sunkiausia turbūt yra įsukti tą bendravimą, įsivažiuoti. Ilgainiui priėjau prie išvados, kad pusė žmonių, kuriems tu, tarkime, patikai, nešneka ir neparodo noro bendrauti. Dar koks penktadalis merginų vos pasisveikinusios nutyla ir netęsia bendravimo.

Pasidomėjęs giliau sužinojau, jog daugelis moterų „Tinder“ naudoja savęs pasitikrinimui, norui sužinoti, kiek sulauktų dėmesio, tačiau be jokio intereso tuos santykius tęsti. Nors virtualios pažintys virsta realiais pasimatymais, yra moterų, kurios ieško ilgalaikių santykių, tačiau bet koks tavo netinkamas žingsnelis santykių pradžioje viską gali įsiūbuoti neigiama linkme.

mOdus Vivendi Photography/Mikas Binkis
mOdus Vivendi Photography/Mikas Binkis

Ką reiškia netinkamas? Sunku pasakyti, tiesiog kai kurie žmonės yra labai kategoriški, ir aš jau pasimokiau, kad tai santykiuose labai kliudo – svarbu būti atviram ir mesti visus kategoriškumus į šalį. Esu girdėjęs apie atvejus, kuomet kiti atėję į pasimatymus ir supratę, kad žmogus nepatinka, iškart išeina.

Aš, net matydamas, kad tai ne mano žmogus, visada laikausi nuomonės, jog reikia gerbti vienas kitą ir pasistengti gerai praleisti laiką. Juk su bet kuriuo žmogumi galima rasti apie ką pakalbėti, todėl prisiminimų apie nevykusius pasimatymus neturiu.

– O kodėl bendravimas nutrūksta?

– Kadangi šiuo metu skiriu daug dėmesio paieškoms, stengiuosi visada rasti tam laiko, tačiau, kodėl bendravimas nutrūksta, įvardinti sunku. Tarkime, bendrauji su žmogumi ir jauti, kad jis labai kategoriškas, neatviras. Arba šnekiesi, o jis kalba tik apie save.

– O kokios yra šiuolaikinės merginos? Ir kokios antrosios pusės ieškote – kiek yra svarbi išvaizda, vidinis pasaulis, pomėgiai?

– Šiuolaikinės merginos yra ganėtinai skirtingos. Yra tokių, kurios labai nori šeimos, ilgalaikių santykių, kitos pasako iškart, kad nieko neieško, todėl tenka prisitaikyti prie situacijos. Vienoms itin svarbus intelektas, jos nori turėti, su kuo pasišnekėti, kitos vertina statusą, ką vyras dirba, kiek uždirba.

Esu pastebėjęs, kad aukštasis išsilavinimas daro tikrai didelę įtaką žmogaus pasaulėžiūrai, todėl tai man taip pat ganėtinai svarbu.

Aš pats anksčiau buvau labai kategoriškas, kėliau labai aukštus kriterijus, o amžiaus spektras buvo siauresnis. Ilgainiui kategoriškumas išgaravo, amžiaus spektrą išplėčiau ir galiu patikinti, kad tai leidžia kur kas sėkmingiau megzti pažintis.

Man tiek išvaizda, tiek vidus yra vienodai svarbu – santykiai gali prasidėti nuo išorinės simpatijos, tačiau sėkmingam jų vystymui reikalingas turtingas vidinis pasaulis. Tad dabar labiau kreipiu dėmesį į tai, ar mergina yra man patraukli, ar turime bent kažkiek panašių pomėgių. Esu pastebėjęs, kad aukštasis išsilavinimas daro tikrai didelę įtaką žmogaus pasaulėžiūrai, todėl tai man taip pat ganėtinai svarbu.

Šiame gyvenimo etape ieškau ne esamos, bet būsimos mamos, taip pat neįsivaizduočiau ilgalaikių santykių su rūkančia moterimi.

Marijos Šadurskaitės nuotr. /Mikas Binkis
Marijos Šadurskaitės nuotr. /Mikas Binkis

– Kaip manote, kas svarbiausia kuriant ilgalaikius santykius?

– Vienas iš tų dalykų, kuriuos reikėtų paminėti, – norisi, kad sutaptų požiūriai, kadangi tai galima traktuoti kaip sėkmės garantą. Teko domėtis įvairiomis filosofijomis, psichologija, tad pastebiu, kad didelės problemos atsiranda tada, kai vyras pasidaro ne vyru, o moteris – ne moterimi.

Apskritai pastebiu, kad santykiai yra labai trapūs – vakar pora laiminga, o kitą dieną jau pranešama apie jos skyrybas. Labai mažai kalbama apie tai, kaip susidoroti su sunkumais santuokoje, nes jų tikrai yra. Nebūna taip, kad susituoki ir gyveni ilgai bei laimingai – tai yra darbas, didelis darbas.

– Ar tiesa, kad šiuolaikiniame pasaulyje yra sunku sukurti ilgalaikius santykius? Kodėl?

– Sunku pasakyti. Faktas, kad ilgalaikiai santykiai reikalauja daug pastangų, ir toli gražu ne kiekvienas nori tą daryti, jeigu sėkmingai galima gyventi šia diena. Belieka tik pasidžiaugti, kad tikinčių ilgalaikiais santykiais dar yra.

Norite susipažinti su Miku? Galite parašyti jam paspaudę šią nuorodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius