Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geriausios draugės: kodėl tokios reikalingos ir kodėl jų keliai išsiskiria? Kaip draugauja vyrai?

Geriausia draugė. Šie žodžiai dažniausiai tariami su didžiuliu džiaugsmu ir pasididžiavimu. Geriausių draugių ryšiai užsimezga įvairiuose gyvenimo tarpsniuose. Vaikystėje, paauglystėje, studijų metais ir net brandžiame amžiuje, kai atrodo jau draugę atrasti sunku.
Draugės
Draugės / Fotolia nuotr.

Geriausios draugės yra tas fenomenas, kuris kiekvieną draugystės pusę įtraukia tarsi į slaptą būrelį. O jame galime atrasti pačių įvairiausių dalykų – nuo asmeninių patirčių iki laimingiausių ir skaudžiausių pokalbių. Mes visi ieškome antros pusės, o tokia gali būti ne tik sutuoktinis, bet ir geriausia draugė. Geriausios draugės pojūtis yra labai svarbus – jaustis reikalinga, artimiausia, mylimiausia.

Tačiau gyvenime – kaip filmuose, tos, atrodytų, amžinos draugystės nutrūksta. Banalu, tačiau netekus draugės širdis taip pat gali būti sudaužyta. Tą jausmą sunkiai suvoks tos moterys, kurios niekada neturėjo arba nenorėjo turėti geriausios draugės arba jos tiesiog neprarado.

Geštalto terapeutė Daiva Žukauskienė sako, kad moteriškame pasaulyje draugystė užima svarbią vietą.

Asmeninio archyvo nuotr./Daiva Žukauskienė, Geštalto instituto Geštalto psichoterapijos konsultantė praktikė.
Asmeninio archyvo nuotr./Daiva Žukauskienė, Geštalto instituto Geštalto psichoterapijos konsultantė praktikė.

„Mergaitės nuo mažens svajoja arba turi geriausią draugę, kartais ja tampa ir suaugęs žmogus, teta, mama, krikšto mama, bet dažniausiai tai bendraamžė. Gyvenimas yra paslapčių šalis, per kurią keliaujant reikalingas žmogus, turintis tas pačias patirtis, patiriantis stebuklus tuo pat metu. Konkurencija ir pavydas neužgimsta ten, kur žmonės laimingi.

Laiminga vaikystė, paskui jaunystė ugdo laimingas ir savimi pasitikinčias moteris. Moteriška draugystė labai paremta jausmais, emocijomis, joje daug juoko, linksmumo, lengvabūdiškumo, svajonių, svaičiojimų, ateities planavimo. Tai, kas vyrams atrodo apkalbos, moterims yra dalinimosi savo patirtimis dalis“, – pastebi D.Žukauskienė.

– Kuo skiriasi vyriška ir moteriška draugystė?

– Moterys kalbasi apie įvykių jausmines patirtis, vyrai kalbasi apie faktus, strategijas ir taktikas. Moterys iškalba, kaip jos jaučiasi, vyrai kalbasi tam, kad pasidalintų informacija ir nuspręstų, ką daryti. Moterų draugystė yra labiau apie santykius, jausmus, moteriškas patirtis ir išgyvenimus, vyriška draugystė apie pasaulį, bendras veiklas, interesus.

Nei šeima, nei intymūs santykiai neatstoja tikros draugystės tarp dviejų tos pačios lyties žmonių.

Tiek vyrams, tiek ir moterims reikalingas bendrumo jausmas. Nei šeima, nei intymūs santykiai neatstoja tikros draugystės tarp dviejų tos pačios lyties žmonių. Žmogui nuolat reikalingas savo lyties tapatybės pasitvirtinimas ir pasimatavimas. Tik moteris gali suprasti moterį tam tikrose temose.

Vyrai nesupras, kokį nepatogumą kelia smunkanti liemenėlės petnešėlė, jie nepatars, kokias higienos priemones rinktis menstruacijų dienomis, jie nepalaikys ir nepaguos supratingai nėštumo ar žindymo metu.

Moteriška draugystė siejasi su visa moterų istorinės patirties bendryste. Pramočių, mamų ir draugių energija reikalinga kiekvienai moteriai, kad ši sklandžiai pereitų visus amžiaus tarpsnius. Skirtingos draugės atsiranda skirtingais amžiaus periodais, ir šie periodai yra labiau susiję su moteriškumo, motinystės etapais, skirtingai negu vyrų draugystėje.

Vyrų draugai dažnai yra ilgalaikiai ir net tie patys nuo mokyklos laikų. Moterų draugystė trumpalaikiškesnė, labiau vienijanti tik tam tikrame gyvenimo etape esančias moteris.

„Scanpix“ nuotr./Draugės
„Scanpix“ nuotr./Draugės

– Kodėl geriausių draugių keliai išsiskiria?

– Draugystė dažnai išaugama kaip rūbas. Vienos draugės nutolsta, kitos priartėja, tai lemia jas vienijanti tema. Susidraugauja vienu metu besilaukiančios mamos, vieną darželį belankančių vaikų mamos, viename kolektyve dirbančios moterys. Moterims labiau patinka draugę turėti po ranka, nei puoselėti draugystę, kuri gyvai pasireiškia tik kartą metuose.

Moterims labiau patinka draugę turėti po ranka, nei puoselėti draugystę, kuri gyvai pasireiškia tik kartą metuose.

Moterų draugystė kaip intensyviai liepsnojantis laužas, kuriam reikia nuolat naujų malkų, nuolatinio kurstymo, kuris užgęsta, sudega, kai nebėra, kuo ji kūrenti.

Vyrai gali draugauti nuotoliniu, būdu, būti sukūrę savo ritualinius susitikimus, jiems pakanka susitikti, kai reikia. Moterims draugystės labiau norisi nei reikia. Kartais vyrai pajuokauja, kad vyrišką draugystės norą jiems atmuša moterys su savo nuolatiniu draugavimu. Jie priversti draugauti kartu su moterų draugėmis, nes jos juos įtraukia kartu su savim į savas draugystes.

Vyrams ir jų draugystei moterys nereikalingos, į vyrų draugystės laivą moterys nepriimamos. Moterys vyrų draugijos atsisako tik išgyvendamos esminius moterystės etapus, bent taip buvo anksčiau. Dabar vyrams ir šie keliai atviri. Gimdymas tapo ir jų reikalu ne tik moteriškos draugijos ritualiniu aktu.

– Dėl kokių priežasčių prasideda moteriška konkurencija, nesutarimai?

– Moterys tarpusavyje konkuruoja nuolat, bet geroji konkurencija leidžia joms pasitempti, verčia jas puoštis ir gražintis, tobulėti vienai prieš kitą. Manoma, kad moterys ir puošiasi tik viena dėl kitos, nes vyrams sava moteris gražiausia tokia, kokia ji yra. Pavydas kyla dėl dalykų, dėl kurių neįmanoma sveikai konkuruoti. Negalima konkuruoti dėl kojų ilgio, galima tik jų pavydėti, bet galima konkuruoti dėl dėmesio, populiarumo.

Konkurencija – atviras žaidimas, pavydas – užslėptas jausmas, kuriuo nevalia didžiuotis. Pavydas reiškiasi dėl dalykų, kurių moteris negali pasiekti ar neleidžia sau net pakovoti dėl jų. Konkuruojančios moterys gali draugauti, pavydinčios vėliau ar anksčiau sugriauna savo santykius, nes nuodijantis pagiežos jausmas yra griaunantis ir vidų, ir išorę.

Konkurencija – tai kova dėl kažko, ką galima laimėti itin pasistengus, pavydo jausmas – tai troškimas tiesiog turėti nieko nedarant.

– Kaip išmokti „paleisti“ draugę, jeigu draugystė dėl vienokių ar kitokių priežasčių nutrūko?

– Nutrūkus ar kažkam nutraukus draugystę išgyvenamas skaudus netekties jausmas. Jis toks pat stiprus kaip ir mirus žmogui, nes iš gyvenimo tik kita prasme pasitraukia žmogus. Išdavystė ir nuoskaudos visada yra karčios ir susijusios su savivertės mažėjimu, su savigarbos jausmais.

Išgyventi juos tenka dažniausiai vienatvėje, tiesiog sau leidžiant pabūti liūdesyje, kančioje. Neįmanoma peršokti šių jausmų, juos kažkur paslėpti, apsimesti, kad nieko neįvyko. Netekčiai išgyventi reikia laiko ir pabuvimo su savo jausmais.

Žmogus yra sociali būtybė, tiek vyrams, tiek ir moterims reikalingas bendrystės jausmas, todėl draugystė yra tai, ko reikia kiekvienam. Kiek jos reikia ir kokio intensyvumo, čia jau pagal kiekvieno skonį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius