Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip atrodytų tėvystė, jei tėčiai išeitų pusmečiui vaiko priežiūros atostogų?

Visose nuotraukose, rodos, įamžintos kasdienės akimirkos iš šeimos gyvenimo: vienas tėvas maudo vaiką virtuvės kriauklėje, bando paguldyti į vežimėlį arba kantriai įkišti šakutę maisto į dukters burną, rašo portalas washingtonpost.com.
Tėtis skaito su kūdikiu
Tėtis skaito su kūdikiu / Vida Press nuotr.

Jei nuotraukose visur būtų motinos, jos nebūtų tokios įspūdingos.

Tačiau visose jose – vyrai, tėvai, kurie pasirinko eiti vaiko priežiūros atostogų bent šešis mėnesius.

Paskelbtos nuotraukos yra parodos, pavadintos „Švedų tėvai“ („Swedish Dads“) dalis. Joje eksponuojami 45 tėvų portretai – iki gruodžio pabaigos ją galima išvysti Švedijos ambasadoje Vašingtone. Švedo fotografo Johano Bavmano paroda apkeliavo 65 šalis, tačiau pirmą kartą ją galima išvysti ir JAV.

Johano Bävmano nuotr./Tėtis Johanas iš fotoprojekto „Swedish Dads“.
Johano Bävmano nuotr./Tėtis Johanas iš fotoprojekto „Swedish Dads“.

Debiutuodamas prieš amerikiečių auditoriją, nuotraukų autorius viliasi papasakoti istoriją apie lyčių lygybę tėvystėje, apie naują vyriškumo sampratą ir kaip visuomenė gali atrodyti, jei šie aspektai būtų laikomi prioritetais.

„Manęs čia nebūtų, jei nuotraukose būtų moterys“, – sako fotografas, atidarydamas parodą Švedijos ambasadoje.

„Šie tėčiai yra supertėčiai. Tai yra diskusija apie tai, kodėl mes matome šiuos vyrus kaip kažkokius išskirtinius visai ne dėl to, kad jie iš tiesų tokie yra. Jie daro darbą, kurį moterys atlieka dešimtmečius“, – tęsė jis.

Nors JAV yra vienintelė išsivysčiusi šalis, kuri nemoka vaikų priežiūros išmokų, Švedija turi vieną dosniausių vaikų priežiūros atostogų politiką pasaulyje. Ji tapo pirmąja valstybe, kuri 1974-aisiais pakeitė motinystės atostogas tėvystės atostogomis, vyrai, išėję tokių atostogų buvo vadinami „aksominiais tėveliais“. Šiandien tėvams galima paimti 480 dienų tėvystės atostogų vienam vaikui. Už 13 mėnesių jie gauna 80 proc. pajamų, neviršijant tam tikros sumos, ir tris mėnesius jiems mokama maždaug 20 dolerių per dieną, tokius duomenis pateikia Švedijos ambasada.

Beje, Švedijoje kiekvienas iš tėvų vienas kitam negali perleisti 3 apmokamų mėnesių vaiko priežiūros atostogų.

Pastaraisiais metais Švedija mato, kokią įtaką daro šalies politika moterims. Stanfordo universiteto ekonomistai neseniai ištyrė apmokamų tėvystės atostogų reformų Švedijoje poveikį ir nustatė, kad tėčiams suteikiant daugiau lankstumo darbe, pagerėjo mamų sveikata ir sumažėjo rizika patirti fizinės sveikatos komplikacijų po gimdymo.

Švedija lyderiauja ir tarp pažangių ekonomikų dėl moterų dalyvavimo darbo rinkoje. Praėjusiais metais daugiau kaip 88 proc. moterų, kurių amžius svyruoja nuo 25 iki 54 metų, buvo dirbančios. Šis skaičius JAV yra 74 proc. Tiesa, gimstamumas abejose šalyse yra panašus.

Parodos atidaryme kalbėjusi Švedijos ambasadorė teigė, kad daugiau dirbančių moterų nereiškia mažiau gimdymų. Karin Olofsdotter pasidalijo savo pačios patirtimi.

Pavyzdžiui, kai gimė jos pirmas vaikas, ji nedirbo 10 mėnesių, o jos vyras paėmė šešis mėnesius vaiko priežiūros atostogų. Šis pasidalijimas vaiko priežiūra neabejotinai, pasak jos, padėjo jos karjerai. Ir dabar „aš galiu būti pirmąja moterimi ambasadore JAV, žinoma, savo vyrui padedant“, – teigė ji.

Vis dėlto, jos teigimu, Švedijai dar yra kur tobulėti. Nepaisant paskatų vaiko priežiūros atostogų eiti vyrams, jie išnaudoja mažiau kaip 30 proc. viso jiems skiriamo tam laiko.

„Pagrindinė priežastis – vyriškumas, tai, kaip jie mato save ir kaip juos mato visuomenė. Tai turime pakeisti. Vyrai turi patikėti kitokiu vyriškumo suvokimu“, – įsitikinęs fotografas J.Bavmanas.

Jis projektą su vyresniu sūnumi, kuriam šiuo metu septyneri, pradėjo, kai buvo vaiko priežiūros atostogose.

Būdamas šviežiu tėveliu, jis teigė bijojęs padaryti klaidų arba būti tokiu tėvu, kokiu jis nenorėtų būti. Vyras pabandė paieškoti kitų įkvepiančių tėvų, auginančių vaikus, pavyzdžių, tačiau instagrame atrado tik jų „glamūrines nuotraukas iš žaidimų aikštelių“.

„Norėjau tokių pavyzdžių, kurie liudytų nusivylimą, nuovargį ir nesėkmes“, – kalbėjo fotografas. Todėl vyras nusprendė padaryti keletą savo paties nuotraukų, pirmiausia asmenukių su sūnumi. Tuomet ėmė sekti kitus tėvelius, gyvenančius Švedijoje. Dienos centruose jis iškabino plakatus.

Vyras norėjo užfiksuoti akimirkas, kai vyrai atlieka moterims puikiai pažįstamas užduotis – gamina maistą, tvarko namus, pratina vaiką sėsti ant puoduką, be to, norėjo parodyti tėvų pažeidžiamumą.

Johano Bavmano teigimu, puikus tėvystės pavyzdys - jo paties tėvas, kuris su juo praleido laiko namuose kur kas daugiau nei tos kartos tėvai. Tačiau nei vaikystėje, nei dabar jis nejaučia, kad gali emociškai atsiverti tėvui taip, kaip motinai, kuri mirė prieš septynerius metus. Vyras viliasi, kad tokia situacija nepasikartos su jo paties dviem sūnumis.

„Prie savo sūnų stengiuosi verkti kuo dažniau. Manau svarbu parodyti, kad kaip tėvas galiu būti pažeidžiamas, kad galiu kažko bijoti. Noriu, kad jie jaustųsi patogiai verkdami prie manęs“, – sako fotografas.

Fotografavęs šiuos vaizdus vyras teigia matęs kaip moterys deda pastangas patikėti savo vyrais ir leisti jiems atlikti daugiau užduočių namuose.

Į parodą atėjusi 31-erių Nya Alemauhu stabtelėjo prie kadro, kuriame įamžintas kilimus siurbiantis tėtis su vaiku ant pečių.

„Tokioje pozicijoje nepamatysite daugiau vyrų“, – sako ji, mąstydama apie vaikystę Etiopijoje.

„Mano tėtis, mano senelis, dėdė niekuomet nebūtų nufotografuoti šitaip. Bet nuotrauka iliustruoja tai, ką moterys daro taip ilgai“, – tęsė ji.

Dizaineris 49-erių Patrickas Gebhardtas, kurio žmona dirba Švedijos ambasadoje, sakė, kad pajuto nostalgiją žiūrėdamas į nuotrauką, kurioje tėvas žvelgia į savo žaidžiančius vaikus. Jis prisiminė laiką, kai pats buvo išėjęs vaiko priežiūros atostogų, kai Švedijoje gimė jo pirmasis sūnus, o paskui Paryžiuje, kai gimė jo dukra. „Atrodo, kad vėl esu tame laike. Buvo labai geras laikas“, – šypsojosi vyras.

Kai jis gyveno Švedijoje, ypač didesniame mieste, kultūriškai buvo labiau tikėtina, kad vyras eis vaiko priežiūros atostogų. Vis dėlto, kai persikraustė į Paryžių, jautėsi izoliuotas, kai buvo vaiko priežiūros atostogose. Kai grįžo į darbą beveik niekuomet negirdėjo prancūzų vyrų kalbant apie savo vaikus.

Vaikščiojant parodoje jam kaupėsi ašaros: „Net nežinau, kodėl, bet norisi verkti. Turbūt brangiausias dalykas, kurį galite duoti savo vaikui, – būti su juo“, – teigė jis, pridurdamas, kad šią akimirką tiesiog nori grįžti į namus, pamatyti savo vaikus, paguldyti juos į lovas ir paskaityti jiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius