Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apklausa: kaip per 70 metų pasikeitė požiūris į vyrus ir moteris

Pasak ką tik prestižiniame žurnale „American Psychologist“ publikuoto tyrimo, nors šiuo metu sustiprėjęs polinkis vertinti abi lytis kaip lygiavertes, visgi vyrų ir moterų sugebėjimai bei vyraujančios savybės vis dar vertinamos skirtingai.
Pasimatymas
Pasimatymas / Vida Press nuotr.

Tyrėjai pasirinko tris sritis

Mokslininkų komanda, kuriai vadovavo Alice Eagly iš Northwestern Universiteto, analizavo 16 apklausų, kuriose nuo 1946-ųjų iki 2018-ųjų dalyvavo daugiau kaip 30 000 JAV suaugusiųjų, skelbia businessinsider.com.

Mokslininkai susitelkė į tai, ar apklausos dalyviai manė, jog trys teiginiai vienodai apibūdina abi lytis. Šie teiginiai apėmė tris sritis: su bendravimo įgūdžiais buvo susietos tokios žmogiškos savybės, kaip užuojauta ir jautrumas, prie tarpininkavimo priskirtos ambicijomis ir agresyvumas, prie kompetencijos – protas ir kūrybiškumas.

Šiuo metu daugiau žmonių nei prieš 70 metų mano, kad moterys yra protingos.

Tyrimas parodė, kad šiuo metu daugiau žmonių nei prieš 70 metų mano, kad moterys yra protingos. Nuo 1946-ųjų iki 2018-ųjų apklausų dalyvių, manančių, kad moterys ir vyrai yra vienodai protingi, skaičius padidėjo nuo 35 iki 86 proc.

Įdomu ir tai, kad 1946-siais daugiau respondentų manė, kad vyrai yra labiau kompetetingi nei moterys, o 2018 m., atvirkščiai, netgi daugiau respondentų manė, kad moterys yra labiau kompetetingos nei vyrai.

Šiuo metu moterys vis dar laikomos sugebančios labiau užjausti ir jautresnės nei vyrai, tačiau dauguma respondentų vis dar mano, kad vyrai yra ambicingesnė ir agresyvesnė lytis. Ši nuomonė vyravo visose grupėse, nepriklausomai nuo demografinių skirtumų, tokių, kaip lytis, rasė, amžius, kilmė, bei kitų kintamųjų.

Stereotipų pokyčiai padeda ar trukdo?

A.Eagly, vyriausioji tyrimo autorė, pažymėjo, kad pokyčiai, susiję su kompetencijos ir gebėjimo užjausti vertinimu, karjeros srityje gali suteikti moterims privalumų, kadangi socialiniai įgūdžiai šiais laikais labai vertinami. Kita vertus, pokyčių trūkumas „tarpininkavimo“ sferoje kaip tik sumažina moterų pranašumą, jeigu jos siekia lyderio pozicijos. Galbūt todėl moterys statistiškai yra 15 proc. rečiau yra paaukštinamos.

Mokslininkai teigia, kad jeigu požiūris į lyčių kompetencijas keisis tokiu pačiu greičiu, prireiks dar šimtmečio, kol bus pasiekta lyčių lygybė.

Pasak tarptautinio psichologinio profiliavimo, talentų vadybos, lyderystės vystymo ir žmonių analizės autoriteto Tomo Chamorro-Premuzico, sprendimas labai paprastas: kalbant apie lyderystės pozicijas, reikia labiau susitelkti į talentą ir mažiau – į ambicijas.

Dauguma „minkštųjų“ įgūdžių, reikalingų norint tinkamai vadovauti (pavyzdžiui, emocinis intelektas ir nuolankumas) tradiciškai yra moteriški, rašė jis viename iš „Business Insider“ pranešimų, ir jiems turėtų būti skirtas didesnis prioritetas nustatant lyderystės kriterijus.

„Jei pradėsime ieškoti bruožų, tokių, kaip sąžiningumas, emocinis intelektas ir bendravimo įgūdžiai, padarančių žmones geresniais lyderiais, turėsime daugiau moterų lyderių ir daugiau geresnių lyderių“, įsitikinęs ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius