-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas sieja seksualinį priekabiavimą ir atlyginimo dydį?

Amerikos moterys neuždirba tiek pat, kiek vyrai. Šio reiškinio negalima paaiškinti išsilavinimo ar galimybių skirtumais, taip pat tuo, kad moterys gimdo ir išeina motinystės atostogų. Vis dėlto vis daugiau mokslinių tyrimų atskleidžia naują ir įtikinamą priežastį: dėl seksualinio priekabiavimo, su kuriuo moterys susiduria darbe, jos tiesiog padaro mažiau, rašo portalas bloomberg.com.
Seksualinis priekabiavimas
Seksualinis priekabiavimas / 123RF.com nuotr.

Beveik du dešimtmečius moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumas siekė 80 proc. Didelį atotrūkį tarp atlyginimų lemia tai, kad vyrai dažniau dirba geriau apmokamus darbus ir pelningesnėse srityse. Dauguma priemonių yra skirtos moterims skatinti, kad šios turėtų tokias pačias galimybes gauti tokį patį atlyginimą.

Neseniai moterys iš įvairių sričių ėmė atskleidinėti seksualinio priekabiavimo atvejus darbe. Taigi atsirado naujų įžvalgų, kodėl moterys dažniau nei vyrai gauna prasčiau apmokamus darbus. Pasak Joni Hersch, Vanderbilto universiteto ekonomistės, nesvarbu, ar vyrai uždirba daugiau, nes jie yra pelningiausiose srityse, ar todėl, kad jie užima aukštesnes pareigas, esą pastarosios priežastys ir didesnis atlyginimas koreliuoja su didesne seksualinio priekabiavimo rizika. Be to, remiantis naujausiais tyrimais, moterys, kurios patiria seksualinį priekabiavimą darbe, šešis su puse karto dažniau išeina iš darbo nei tos, kurios su tuo nesusiduria.

Naujausiame tyrime sociologai apklausė apie 1000 vyrų ir moterų. Buvo teiraujamasi, ar jie buvo nepageidaujamai liečiami, grabinėjami, girdėjo įžeidžiančius anekdotus ir patyrė kitų elgesio atvejų, kuriuos galima laikyti seksualiniu priekabiavimu darbe.

Tarp moterų, kurios teigė buvusios liečiamos per prievartą arba išgyvenusios mažiausiai dvi kitas – ne fizines – priekabiavimo formas, 80 proc. teigė, kad jos išėjo iš darbo per dvejus metus.

Kai šios moterys atsisveikina su darbo vieta, jos dažniausiai neturi galimybės gauti kažką geriau. Tuomet yra priverstos pasirinkti prastesnę poziciją. Tokios moterys jaučia ir neigiamą finansinį poveikį, kuris joms daro įtaką ir vėlesniuose darbuose.

Nelabai seniai Samantha Ainsley buvo perspektyvi, siekianti daktaro laipsnio IT srityje mokslininkė. Moteris įsivaizdavo, kaip ateityje ji darys tyrimus, konsultuos arba galbūt įkurs savo įmonę. Kartą konferencijoje prie jos ėmė priekabiauti profesorius. Kai moteris griežtai jam atsikirto, jis toliau bandė ją apgrabinėti, apkaltino ją miegant su kitais studentais – darant karjerą per lovą. Šis įvykis pakeitė jos gyvenimą. „Viskas, apie ką galėjau galvoti, kad šis vyras vertins mano darbą, kai jį ginsiuosi“, – kalbėjo ji. „Tai mane sugniuždė“, – pridūrė moteris.

Po kelių mėnesių ji išėjo iš studijų programos ir ėmė dirbti „Google“ programinės įrangos inžiniere. Šį karjeros žingsnį ji pati apibūdino kaip „daug kuklesnį“, palyginti su tuo, ko siekė iš pradžių. „Tam tikra prasme turėjau pradėti nuo pradžių“, – teigė ji.

Mažesni atlyginimai

Suvokti, kiek daug iš tiesų priekabiavimas paveikia atlyginimo dydį, nelengva, sako Harvardo profesorė, kuri daug dėmesio skiria atlyginimų skirtumų tarp vyrų ir moterų klausimui, Claudia Goldin. Atkreipiamas dėmesys ir į tai, kad tos, kurios patyrė priekabiavimą, galiausiai gali palikti savo darbą dėl nesusijusių su tuo priežasčių.

Tuo pačiu metu darbai ir sritys, kuriose dominuoja moterys, anot naujausių tyrimų, laikomos „saugesnėmis“. Taip pat šios sritys prasčiau apmokamos.

Kristian Lum dirbo vienoje akademijoje tuo metu, kai buvo pakviesta į profesionalų konferenciją, kurioje nutiko incidentas, privertęs ieškotis darbo kitoje srityje. Dabar ji dirba ne pelno siekiančioje organizacijoje, uždirba mažiau ir jaučiasi mažiau saugi nei anksčiau. „Tiesiog nebenorėjau ten būti“, – sakė ji.

Kodėl moterys išeina

Yra daugybė veiksnių, kurie lemia moters karjerą, tačiau net tai, kad moterys gimdo ir augina vaikus (kas yra tiesiog karjeros žudikas), neturėtų paskatinti tokių neigiamų padarinių kaip priekabiavimas ir jo poveikis pasitenkinimui darbu bei jo atlikimui.

Tarp moterų inžinierių, kurios išėjo arba pakeitė darbus per penkerius metus iki 2012 m., tik trečdalis išėjo motinystės atostogų, atskleidžia 2014-ųjų studija, kurią parengė Nadya Fouad, žymi profesorė iš Viskonsino universiteto. Dauguma iš esmės išėjo dėl geresnių galimybių kitose srityse ar įmonėse. 2014-ųjų studija parodė, kad iš 25 tūkst. Harvardo verslo mokyklos absolventų tik 11 proc. moterų išėjo iš darbo prižiūrėti vaikų – ir net tarp šių moterų dauguma išėjo iš darbo dėl to, kad nematė galimybių tobulėti.

Moterys, kurios išlieka nedraugiškoje aplinkoje, uždirba daugiau. Minėta profesorė Joni Hersch sako, kad geriausi darbuotojai turi dirbti pavojingoje aplinkoje.

Profesorė peržiūrėjo skundus, pateiktus Lygių galimybių komisijai, siekdama išsiaiškinti, ar įmonės, kuriose būta seksualinio priekabiavimo atvejų, turėjo mokėti savo darbuotojoms daugiau. Iš esmės, taip, turėjo. Tokiose įmonėse, kuriose aplinka kelia pavojų, moterys dėl tokių sąlygų uždirba vidutiniškai papildomai 25 centus per valandą. J.Hersch tyrimas parodė, kad vyrai, kurie yra analogiškai tokiose darbo vietose, uždirba dar daugiau: papildomų 50 centų per valandą.

Moterys, kurios patyrė priekabiavimą, gali netekti užsidegimo dirbti, taip pat gali kankintis dėl nerimo ar depresijos. Tai be abejonės turi įtakos produktyvumui ir našumui, teigia Lisa Kath, psichologijos profesorė San Diego valstijos universitete. Pastarosios domėjimosi sritis – priekabiavimas darbo vietoje. Ir, kai šie dalykai ima kenkti, galimybės profesiniam tobulėjimui ir tuo pačiu gauti didesnį atlyginimą taip pat sumažėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius