Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl moterys kalba tris kartus daugiau negu vyrai, o vyrai jų negirdi

Vis dar patriarchalinėje visuomenėje, kurią valdo vyrai, moterys ne taip jau lengvai skinasi kelią į pripažinimą. Žinoma, apie tokius disputus, kaip prieš 100 metų, net kalbos nėra, tačiau dažno vyro įsitikinimas, kad moteris – silpnoji lytis ir yra it gležna gėlelė, gali sukelti pasipiktinimo bangą.
Porelė
Porelė / Fotolia nuotr.

Tiesa ta, kad vyrai ir moterys mąsto skirtingai, ką patvirtina ir įvairūs tyrimai. Iš čia ir išplaukia, kad mes visiškai kitaip suvokiame ne tik spalvas, bet ir supantį pasaulį. 

Ar tikrai pasaulį suvokiame kitaip?

Kalifornijos universiteto mokslininkai atliko tyrimą, kuris atskleidžia, jog moterys ir vyrai informaciją analizuoja ir apdirba visiškai skirtingai. Smegenų dalyje, kuri atsakinga už loginę analizę ir informacijos suvkimą, pas vyrus daugiau pilkosios medžiagos, o pas moteris – baltosios. Pilkoji medžiaga – tai nervinių ląstelių kūnai, kurie atsakingi už iš išorės gautą informaciją. Baltoji – tai neuronų ataugos, atliekančios laidininkų vaidmenį.

Užtai moterys turi geresnę atmintį – jų smegenyse geriau išsivystęs hipokampas, kuris informacija perkelia iš operatyvios atminties į pastovią.

Taigi, vyrų mąstymo procesą pirmiausia veikia išoriniai stimulai, todėl jų sprendimai dažniau būna paremti logika ir pasverti. Jeigu kokią užduotį sprendžia moteris, tai ji „galvoja“ ta smegenų dalimi, kurioje išdėlioti kalbos, judesio kontrolės ir emocijų centrai.

Iš čia ir žymioji moteriška logika, dažnai pasireiškianti emocijomis ir gestais.

Kas nutinka, pavyzdžiui, kai vyrui rodoma melodrama? Jis tuoj pat suranda neatitikimus siužete ar palygina su tikrove, juokiasi ir nesupranta, kodėl šalia jo esanti moteris lieja ašaras ir dar jį vadina šaltu bejausmiu.

Taip pat skaitykite: Moterų elgesio ypatumai, kurie kelią šypsnį

Užtai moterys turi geresnę atmintį – jų smegenyse geriau išsivystęs hipokampas, kuris informacija perkelia iš operatyvios atminties į pastovią. Ir jeigu ta dalis smegenų dirba blogai, žmogui išmokti ką nors naujo ir prisiminti tai yra labai sunku. Gal todėl moterys dar vaikystėje turi kur kas mažiau bėdų besimokydamos mokykloje nei berniukai.
 
Dar vienas naudingas moterų bruožas – tai kad jos kur kas lengviau prisitaiko bet kokioje situacijoje. Vyrams tai pavyksta kur kas sunkiau.
 
Kalba ir klausa: įdomi statistika

Vida Press nuotr./Pardavėjas ir klientė
Vida Press nuotr./Pora

Moteriškus balsus vyrai suvokia visai kitaip nei vyriškus. Tikinama, kad vyrai moterų kalbas šifruoja ta smegenų dalimi, kuri apdirba muziką, o vyriškus suvokia kur kas paprastesniu mechanizmu. O ir apskritai moteriškas balsas yra kur kas sudėtingesnis – tonai, melodika, diapozonas ir visi kiti niuansai paprasčiausiai reikalauja iš vyro smegenų kur kas daugiau darbo.

O jeigu kalbėtume apie šnekas, tai moterys perdien pasako net 20 tūkst. žodžių, o štai vyrai – vos 7 tūkstančius, kadangi tam tikras smegenų ląsteles, atsakingas už kalbas, blokuoja hormonas testosteronas. Moterys kalba ir greičiau ir dar dėl to patiria malonumą bei susijaudinimą. Viso to išvada –dailiosios lyties atstovėms kur kas lengviau išreikšti savo emocijas.

Kodėl moterys nepamiršta nuoskaudų

Tiesa, psichologai pastebi, kad vyrai ir moterys niekada nesutars „bendrų prisiminimų“ klausimu.

Jau minėjome, jog moterų atmintis yra geresnė nei vyrų – štai toje kertelėje ir saugomi visi išgyvenimai: ir malonūs, ir nelabai. Todėl damos gali ištraukti tam tikrus prisiminimus ir tėkšti juos veidan nustebusiam vyrui, kuris jau senų senovėje pamiršęs primenamą faktą arba jo net neužfiksavo. Beje, šis dalykas moteryse su amžiumi vis labiau auga, tai reiškia, kad kuo jos vyresnės, tuo labiau prisimins, kas kitiems gali būti visiškai nesvarbu.

Vyrai pamiršta nesutarimus kur kas greičiau ir yra linkę atleisti savo išrinktosioms daugelį prasižengimų. Tiesa, psichologai pastebi, kad vyrai ir moterys niekada nesutars „bendrų prisiminimų“ klausimu. Tai reiškia, kad pasaulį, santykius ir tai, kas vyksta, išgyvename per savo prizmę ir bendrumų tame ieškoti nereikėtų. 

Taip pat skaitykite: 9 priežastys, kodėl sportuojančios moterys labiau mėgaujasi seksu

Kuo fuksijų spalva skiriasi nuo bijūnų atspalvio?

Jau vien fuksijos su bijūnais vyrams nuskambėtų kaip aukštosios matematikos formulė. Moterys mato kur kas daugiau spalvų negu vyrai, tiksliau tariant, mokslininkai pastebėjo, kad biologinės kompozicijos dailiosios lyties atstovių akyse kitaip diferencijuoja spalvas. Galite juoktis, tačiau, tarkime, bijūnų, fuksijų, rausvą, rožinę, šviesiai vyšninę, purpurinę, lašišų spalvą jie pavadintų vienu žodžiu – rožinė! Tačiau vyrai kur kas geriau pastebi smulkius ir judančius objektus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius