Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokiose vietose, be Santuokų rūmų ir bažnyčios, galima tuoktis? Kas gali sutuokti ir kiek tai kainuoja?

Prieš dvylika metų (2009-aisiais) Lietuvoje atsirado galimybė santuoką registruoti ne tik Santuokų rūmuose, bet ir poros pasirinktoje vietoje. Pirmaisiais metais, pasak Vilniaus savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Jolantos Kuzmienės, minėtų santuokų buvo įregistruota apie 100, vėliau tas skaičius augo. Kokias vietas galima rinktis ir kokias dažniausiai poros renkasi išvykstamajai santuokai, kurios jų populiariausios Vilniaus mieste, ar pasirinktoje vietoje gali sutuokti tik Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojas ir ką būtina žinoti poroms, norinčioms santuoką įregistruoti ne Santuokų rūmuose, o kitoje vietoje?
Jaunavedžiai
Jaunavedžiai / 123RF.com nuotr.

Pasirinktoje vietoje susituokė per 200 porų

Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos J.Kuzmienės teigimu, 2020 m. Vilniaus mieste įregistruoti 4800 santuokos sudarymo įrašai. Iš jų Vilniaus mieste susituokė 2306 poros, bažnyčios nustatyta tvarka sudarytų santuokų į apskaitą įtraukta 899, užsienio valstybėje sudarytų santuokų į apskaitą įtraukta 1595.

Iš 2306 porų, susituokusių Vilniaus mieste, 237 poros susituokė pasirinktoje vietoje. Per pastaruosius trejus metus šis skaičius mažiausias: 2018 m. pasirinktoje vietoje santuoką įregistravo 273 poros, 2019 m. – 261 pora. Kaip paaiškino J.Kuzmienė, 2020-aisiais išvykstamų santuokų skaičių pakoregavo karantinas, nes per jį tokios santuokos nebuvo ir nėra organizuojamos.

Praėjusiais metais poros tuokėsi Energetikos muziejuje, Neries kairiajame krante tarp Vilnelės ir Mindaugo tilto, K.Sirvydo skvere ir kitur.

Ir miesto rotušėje, ir Energetikos muziejuje

Paklausta, kokias vietas poros dažniausiai renkasi santuokai įregistruoti, kai nori tai atlikti ne Santuokų rūmuose, Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja J.Kuzmienė sakė, kad daugiausia santuokų įregistruojama Vilniaus miesto rotušėje, Botanikos sode, Verkių rūmuose, labai dažnas porų pasirinkimas yra viešbučių, restoranų terasos ir salės.

Praėjusiais metais, pasak pašnekovės, buvo ir naujai pasirinktų vietų – poros tuokėsi Energetikos muziejuje, Miesto laboratorijos salėje, Neries kairiajame krante tarp Vilnelės ir Mindaugo tilto, K.Sirvydo skvere, Sapiegos technikos parke, Vilniaus universiteto salėje.

Kaip J.Kuzmienė minėjo pokalbio pradžioje, išvykstamosios santuokos karantino laikotarpiu nėra organizuojamos ir šiuo metu jos vyksta Civilinės metrikacijos skyriaus patalpose.

„Pasibaigus karantinui, santuokų registravimas pasirinktose vietose tikrai vėl vyks. Šiems metams esame priėmę per 100 prašymų santuokoms pasirinktoje vietoje registruoti. Dažniausias porų pasirinkimas – Vilniaus miesto rotušė, Botanikos sodas, Verkių rūmai, viešbučių, restoranų terasos ir salės“, – kas laukia šiemet, trumpai papasakojo J.Kuzmienė.

Atsisakė sutuokti oro balione

Pasiteiravus, kokiose vietose leidžiama ir kur draudžiama tuoktis, J.Kuzmienė paaiškino, kad santuokos registravimo ceremonija gali būti organizuojama norinčiųjų susituokti pasirinktoje vietoje, jei tai neprieštarauja viešajai tvarkai, gerai moralei, nekelia pavojaus gyvybei ir sveikatai. O ceremonijos vieta turi būti Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje.

J.Kuzmienė sakė, kad yra buvę atvejų, kai teko atsisakyti priimti prašymą registruoti santuoką: „Yra tekę atsisakyti priimti prašymą įregistruoti santuoką, nes jaunųjų pasirinkta vieta nebuvo Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje. Paaiškinus tai jauniesiems, jie pasirinko kitą vietą santuokai įregistruoti. Taip pat esame atsisakę priimti prašymą registruoti santuoką skrendančiame oro balione.“

Kur ir kada kreiptis jauniesiems?

Paklausta, ką būtina žinoti porai, norinčiai tuoktis savo pasirinktoje vietoje, kur ir kada su tokiu prašymu kreiptis, Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja išaiškino visą tvarką:

„Jaunieji, norintys susituokti pasirinktoje vietoje, Civilinės metrikacijos skyriui pateikia nustatytos formos prašymą, nurodydami pasirinktą vietą santuokai registruoti. Jaunieji patys susitaria su pasirinktos vietos administracija dėl leidimo registruoti santuoką toje vietoje ir, tai suderinę su Civilinės metrikacijos skyriumi, ne vėliau kaip per 10 kalendorinių dienų nuo prašymo įregistruoti santuoką pateikimo dienos el. paštu atsiunčia skyriui minėtą dokumentą.

Transportu nuvykti į santuokos registravimo vietą ir sugrįžti į Civilinės metrikacijos skyrių darbuotojus aprūpina Vilniaus miesto savivaldybės administracija.

Santuoka registruojama praėjus ne mažiau kaip vienam mėnesiui nuo prašymo padavimo dienos.

Dėl norinčios susituokti moters nėštumo, vieno iš norinčių susituokti asmenų sunkios ligos, išvykimo į tolimojo plaukiojimo reisą ar atlikti karinės užduoties užsienio valstybėje ilgesniam negu trijų mėnesių laikotarpiui, išvykimo į diplomatinę tarnybą santuoka gali būti registruojama praėjus ne mažiau kaip dviem savaitėms nuo prašymo padavimo dienos, Civilinės metrikacijos skyriui pateikus atitinkamos institucijos išduotą dokumentą, patvirtinantį nurodytą svarbią priežastį.

Nuo 2020 m. pabaigos jauniesiems atsirado galimybė prašymus santuokai pateikti el. būdu.

Santuokos registravimo dieną jaunieji ir liudytojai su savimi turi turėti galiojančius asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus.

Ceremonijos organizavimo vietoje turi būti valstybės vėliava ir, esant galimybei, Lietuvos Respublikos herbas. Atributika, patalpų dekoravimu ir muzikiniu fonu pasirūpina patys jaunieji. Atvykus į pasirinktą vietą, ceremonijai skiriama apie 20–30 minučių. Labai gražu, kai per ceremoniją jaunieji vienas kitam sako įžadus.

Atkreiptinas dėmesys, kad nuo 2020 m. pabaigos jauniesiems atsirado galimybė prašymus santuokai pateikti el. būdu, t. y. prašymus santuokai galima siųsti el. paštu, registruotu paštu ar perduoti per kurjerį.“

Kas gali sutuokti ir kokia galima ceremonijos eiga?

Yra tekę girdėti pasakojimų, kai jaunuosius jų pasirinktoje vietoje sutuokia ne Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojas, o artimas žmogus. Pasiteiravus, ar išties egzistuoja tokia oficiali galimybė, J.Kuzmienė sakė, kad išvykstamosios santuokos atžvilgiu niekas nesikeičia – santuokos registravimą gali atlikti tik Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojas.

„Ceremonijoje dalyvaujantys svečiai neturi teisinių įgaliojimų santuokai įregistruoti“, – teigė pašnekovė.

Paklausta apie pačią ceremonijos eigą, ar ji kuo skiriasi nuo įprastos, ar jaunieji gali turėti kokių nors pageidavimų, J.Kuzmienė paaiškino, kad yra teisinė ir lyrinė dalis, o jaunieji turi laisvę ceremoniją paįvairinti įžadais, staigmenomis ar kitais sumanymais.

Ceremonijoje dalyvaujantys svečiai neturi teisinių įgaliojimų santuokai įregistruoti.

„Vilniaus miesto Civilinės metrikacijos skyriaus santuokų ceremonijos registravimo tekstas susideda iš dviejų dalių – teisinės ir lyrinės. Visuomet turime užtikrinti ceremonijos teisinę dalį, o tada pereiname prie lyrinės (palinkėjimų) dalies.

Jaunieji, registruodami santuoką tiek Civilinės metrikacijos skyriaus patalpose, tiek pasirinktoje vietoje, visuomet gali pasirinkti ceremonijos eigą, t. y. jaunąją iki jaunikio gali atlydėti tėtis, jaunieji vienas kitam gali sakyti įžadus, suorganizuoti vienas kitam staigmeną ir t. t.“, – sakė J.Kuzmienė.

123RF nuotr./Nuotaka
123RF nuotr./Nuotaka

Kiek kainuoja išvykstamoji santuoka?

Valstybės rinkliava už santuokos registravimą pasirinktoje vietoje, pašnekovės teigimu, yra 60 eurų, tačiau tas mokestis, atsižvelgiant į pasirinktą vietą, gali kisti.

„Norėdami registruoti santuoką pasirinktoje vietoje, jaunieji patys susitaria su pasirinktos vietos administracija dėl leidimo registruoti santuoką toje vietoje ir išsiaiškina, kokie yra nustatyti mokesčiai“, – patikslino Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius