-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Menininkų darbai atgimsta močiučių adatų dygsniuose: įvertinkite Laisvydės Šalčiūtės kūrinio transformaciją

Kas trečias vyresnis nei 65 metų žmogus gyvena vienas, o kai kurie seneliai neišeina iš namų ištisus metus. Psichologai pastebi, kad vienišumą išgyvenantys žmonės daug dažniau suserga depresija, jaučiasi neįdomūs ir užmiršti. Atsigręžti į senolių atskirties temą ir ieškoti sąlyčio taškų tarp skirtingų kartų ryžosi rinkodaros specialistė Ermita Kirdeikytė, pradėjusi įgyvendinti socialinį projektą „Šiandien yra vakar“.
aldonos-rankdarbiai-5f4d10081139a (1)
Aldonos rankdarbis (E.Kirdeikytės nuotr.) ir orginalus L.Šalčiūtės kūrinys „Meilė tvyro ore“ (aliejus, akrilas, 2015)

Jame susijungia dvi kartos – močiutės siuvinėja žinomų skirtingų kartų menininkų darbus. Šiandien pristatome jums dvi dailininkės Laisvydės Šalčiūtės darbų transformacijas: jos darbus siuvinėti pasirinko septintą dešimtį įpusėjusi Zita Strumbilienė iš Puškonių (Pasvalio raj.) ir 82-jų Aldona Monika Kvarinskienė iš Vilniaus.

Zitos rankose – išsiuvinėta Laisvydės Šalčiūtės paveikslo iš ciklo „(Melo)Dramos“ detalė:

Zita Strumbilienė/E.Kirdeikytės nuotr.
Zita Strumbilienė/E.Kirdeikytės nuotr.

O štai kaip atrodo originalas:

Laisvydė Šalčiūtė. Be pavadinimo. Kūrinių ciklas (MELO)DRAMOS, 2017. Mišri technika. 100x100 cm
Laisvydė Šalčiūtė. Be pavadinimo. Kūrinių ciklas (MELO)DRAMOS, 2017. Mišri technika. 100x100 cm

Siuvinėjimas Zitą lydi nuo vaikystės, rankdarbių mėgėjos buvo ir jos mama, ir močiutė. Vasarą po ūkio darbų siuvinėjimui laiko nelieka, bet žiemą jo – į valias. Ši veikla Zitai glosto širdį, ji džiaugiasi savo išsiuvinėtais paveikslais: „Siuvinėjimas – tai grožis sielai, juk savomis rankomis pagamintas daiktas visada mielesnis“.

Pasakoja, kad pradėjusi rankdarbį jaučia azartą, kaip gi pavyks šį kartą. Jai patinka siuvinėti gamtos vaizdus, žmones. Namuose sukaupta 150-ies jos išsiuvinėtų paveikslų kolekcija. Keletas jų buvo eksponuojami bendruomenės šventėse, parodose.

Zita sako nesijaučianti vieniša, nors vyras jau miręs. Vienatvę visada, jos nuomone, galima praskaidrinti bendravimu – su kaimynais, kaimo bendruomenės susitikimuose. Labai džiaugiasi, kai į svečius atvyksta anūkė.

Darnius santykius su aplinka kuriame patys

Jaunimui linki nepamiršti tradicijų bei stengtis išlaikyti darną santykiuose: „Darnius santykius su aplinka kuriame patys. Ypač vaikams reikia gero žodžio, turi būti jiems draugas – kad ir blogai padarė, turi pamokyti, paguosti, pagirti.“

Kita „Šiandien yra vakar“ dalyvė Aldona Kvarinskienė siuvinėti pasirinko L.Šalčiūtės darbą „Meilė tvyro ore“ iš ciklo „(Melo)dramos“:

Aldona Kvarinskienė/E.Kirdeikytės nuotr.
Aldona Kvarinskienė/E.Kirdeikytės nuotr.

„Mama, jei kiltų gaisras, aš pirmiausia griebčiau tavo siuvinius“, – Aldonai yra sakiusi dukra. Būtent ji paragino mamą dalyvauti projekte „Šiandien yra vakar“.

A.Kvarinskienę dar vaikystėje siuvinėti išmokė mama, audėja. Kažkada siuvinėjimas buvo madingas, siuvinėti darbai puošdavo daugelio namus. Aldona siuvinėjo pagalvėles, staltieses, kad tik namie būtų jaukiau.

Laisvydė Šalčiūtė. Meilė tvyro ore. Kūrinių ciklas (MELO)DRAMOS, 2015. Mišri technika. 159x159 cm
Laisvydė Šalčiūtė. Meilė tvyro ore. Kūrinių ciklas (MELO)DRAMOS, 2015. Mišri technika. 159x159 cm

Dabar Aldona siuvinėja, norėdama atsipalaiduoti. Ji sako, kad siuvinėjimas gali perteikti bet kurį meno objektą. Ši transformacija Aldonai ir yra menas, kai gali sau pasakyti – va, ką sukūriau savo rankomis, nors maža dalele prisidedu prie grožio kūrimo šiame pasaulyje. Aldona yra siuvinėjusi ir tautinių rūbų rankogalius, ir užrašų knygeles. Siuvinėti ji išmokė ir savo anūkes. Dabar tikisi – ateis metas, kai jos šį pomėgį atgaivins.

Mama, jei kiltų gaisras, aš pirmiausia griebčiau tavo siuvinius

„Nereikia laukti, kol kažkas pasirūpins tavo laisvalaikiu, geriau pačiam ieškot veiklos, – sako 83-uosius einanti 3-ojo amžiaus studentė, aktyvi bendruomenės narė, muziejų ir parodų lankytoja. – Net jei pensija ir labai maža, galima susirast nemokamų veiklų. Svarbu, kad santaikoje gyventume, padėtume vieni kitiems.“

Dailininkė Laisvydė Šalčiūtė, kurios darbus siuvinėjo abi moterys, pasakoja nuo mažens buvusi apsupta audeklų skiautėmis ir siūlais. Menininkės seneliai, pas kuriuos augo Kaune, buvo siuvėjai. Iš jų Laisvydė išmoko ir siūti, siuvinėti: „Jei tik būtų laiko, mielai daryčiau tai ir dabar. Nors – vienai iš savo parodų buvau išsiuvinėjusi keletą objektų.“

Laisvydė Šalčiūtė/G.Skaraitienės nuotr.
Laisvydė Šalčiūtė/G.Skaraitienės nuotr.

Dailininkė įsitikinusi, kad amžius – ne riba talentams skleistis: „Lietuvoje seni žmonės dažnai nepelnytai nurašomi, o juk amžius – dvasinė būsena. Kartais 20-metis entuziazmo, polėkio ir jėgų turi mažiau už 80-metį. Mano 90-metė anyta, poetė Aldona Puišytė, ir šiandien rašo eilėraščius ir leidžia knygas. Džiaugiuosi jos, kaip ir siuvinėtojų Zitos bei Aldonos veiklumu. Mokykimės iš tokių!"

Laisvydė Šalčiūtė, asmeninio archyvo nuotr.
Laisvydė Šalčiūtė, asmeninio archyvo nuotr.

Šiemet Vyriausybės kultūros ir meno premija apdovanota Laisvydė Šalčiūtė – viena aktyviausių šiuolaikinių Lietuvos viduriniosios kartos konceptualių menininkų. Be tapybos darbų, ji kuria menines instaliacijas, fotografijas, grafiką, literatūrinius tekstus. Yra surengusi per 40 personalinių parodų.

2020 metais Laisvydė Šalčiūtė apdovanota Vyriausybės kultūros ir meno premija, 2007 metais Lietuvos meno kūrėjų premija, šešis kartus įvertinta individualiomis Lietuvos respublikos kultūros ministerijos stipendijomis, pelniusi diplomus grupinėse parodose.

Projekto „Šiandien yra vakar“ meninę dalį kuruoja „Contour Art Gallery“ steigėja Vilma Mačianskaitė, prisidedanti meno darbų atranka.

Daugiau tokių pozityvių istorijų rasite naujoje 15min rubrikoje amžėjantiems žmonėms TU ESI AŠ.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius