Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Robertas Kalinkinas: senolių gyvenimas – tai ne tik Sovietų Sąjunga ar bulviakasiai

Kas trečias vyresnis nei 65 metų žmogus gyvena vienas, o kai kurie seneliai neišeina iš namų ištisus metus. Psichologai pastebi, kad vienišumą išgyvenantys žmonės daug dažniau suserga depresija, jaučiasi neįdomūs ir užmiršti. Atsigręžti į senolių atskirties temą ir ieškoti sąlyčio taškų tarp skirtingų kartų ryžosi rinkodaros specialistė Ermita Kirdeikytė, pradėjusi įgyvendinti socialinį projektą „Šiandien yra vakar“.
robertas_horizontal2
Robertas Kalinkinas, Naglio Bieranco nuotr.

Jame susijungia dvi kartos – močiutės siuvinėja, o už jas gerokai jaunesni menininkai jų darbus panaudoja bendram kūriniui. Projekto rezultatą padės sukurti dizaineris, mados namų „Robert Kalinkin“ įkūrėjas Robertas Kalinkinas, šiame projekte besirūpinantis stilingų krepšių siuvimu.

Kokia pirmoji mintis aplankė sužinojus apie projektą „Šiandien yra vakar“?

Gavęs bendradarbiavimo pasiūlymą ir išgirdęs apie projektą iškart pagalvojau apie visus senolius, kurie sėdi ant savo namų slenksčio ir laukia, kol kas nors juos užkalbins, išklausys jų istorijų, išgirs turėtas patirtis.

Kokių istorijų yra tekę girdėti iš senelių?

Kai buvau mažesnis, girdėjau daug įvairių pasakojimų ne tik iš savo senelių, bet ir aplinkinių. Visas šias istorijas lydėjo neįtikėtinos išgyventos patirtys. Juk tuo metu laikai buvo kardinaliai kitokie. Augdamas girdėjau pasakojimus iš tėvų draugų apie tai, kaip tais laikais jie stengėsi išgyventi – kai kurie augo net Altajaus krašte, rinkdavo ne tik vaistažoles, uogas, grybus, bet ir gyvates. Kartais norisi priminti, kad senolių gyvenimas – tai ne tik Sovietų Sąjunga ar bulviakasiai. Tai žmonės, pergyvenę karą, perversmus. Jie turi labai daug ką mums papasakoti.

Robert Kalinkin, Naglio Bieranco nuotr.
Robert Kalinkin, Naglio Bieranco nuotr.

Ar galima sakyti, kad šis projektas – galimybė sujungti istoriją kiek nestandartiniu būdu?

Man, šiuolaikiškam kūrėjui, tai puiki proga perduoti senolių istoriją, interpretuojant ją per madą. Senoliai gyvenimo istorijas papasakos kurdami savo rankdarbius, tad mums – tai proga pamatyti unikalius darbus, kuriuos kurdavo mūsų tėvų tėvai, skirtingos kartos.

Galbūt jau turite viziją, kaip atrodys galutiniai kūriniai, eksponuojami parodoje?

Kaip jaunosios kartos dizaineris, tikiuosi adaptuoti etnokultūrą iš skirtingų regionų į vieną modernų meno kūrinį. Kiekvienas rankdarbis bus su konkretaus žmogaus meninio darbo integracija. Planuojame pagaminti kasdienius patogius krepšius, kurie bus papuošti individualiais autoriniais kūriniais, vertais muziejaus eksponato vardo. Dvi kartos iš skirtingų laikų sukurs modernų ir praktišką gaminį.

Robert Kalinkin, Naglio Bieranco nuotr.
Robert Kalinkin, Naglio Bieranco nuotr.

Prie iniciatyvos jau prisijungė ir keletas dailininkų, kurių kūryba taip pat atsispindės senjorų siuviniuose.

Bendra senolių ir menininkų kūryba bus pristatyta „Šiandien yra vakar“ parodoje, kuri 2020 m. spalio 21 d. bus atidaryta Arkangelo konferencijų ir meno centre Vilniuje.

Žmonės turės galimybę įsigyti šiuos darbus, o surinktos lėšos bus skirtos senolių vienišumo problemoms spręsti.

Daugiau tokių pozityvių istorijų rasite naujoje 15min rubrikoje amžėjantiems žmonėms TU ESI AŠ.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius