-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pasaulyje pripažintos lietuvių atlikėjos klasikine muzika dalijasi su pažeidžiamiausiais

Klasikinė muzika – galinga jėga ir didžiulis malonumas, kuris turi būti prieinamas visiems, nepriklausomai nuo socialinio status, amžiaus, fizinės, psichinės sveikatos ar gyvenamosios vietos. Tuo įsitikinusios dvi jaunos muzikės – altininkė Augusta Romaškevičiūtė ir smuikininkė Ieva Marija Mallek, prieš kelerius metus pradėjusios iniciatyvą „Muzika visiems“.
„AmberDuo” Kauno vaikų dienos centre. Asmeninio archyvo nuotr.
„AmberDuo” Kauno vaikų dienos centre. Asmeninio archyvo nuotr.

„Muzika visiems“ – viena iš 24 naujienų portalo 15min projekto „Šiemet buvau geras“ globojamų gerumo organizacijų. Susipažinkite!

– Augusta, kaip ir kodėl gimė „Muzika visiems“?

– „Muzika gydo, muzika guodžia, muzika suteikia džiaugsmą“. Tai nuostabūs garsiojo smuikininko, maestro Yehudi Menuhino žodžiai, kuriais remiasi ir visa jo vykdoma programa „Live Music Now“. Per organizacijas daugelyje Europos šalių ji rengia klasikinės muzikos koncertus ligoninėse, kalėjimuose, senelių, vaikų namuose namuose ir daugelyje panašių vietų, kuriose esantys žmonės neturi galimybes apsilankyti koncertų salėje ir gyvai išgirsti profesionaliai atliekamos klasikinės muzikos.

Altininkė Augusta Romaškevičiūtė / asmeninio archyvo nuotr.
Altininkė Augusta Romaškevičiūtė / asmeninio archyvo nuotr.

Dažnai tokie koncertai atlikėjui leidžia pajusti publiką daug artimiau, negu didelėje gražioje koncertų salėje: vos už kelių metrų nuo tavęs sėdinčio vaiko susikaupimas pirmąkart klausant Bacho ar po koncerto dovanota šilta senolio šypsena motyvuoja ir įprasmina atlikėjo veiklą. Norėjome ir Lietuvos žmonėms padovanoti muzikos pažinimo džiaugsmą.

Smuikininkė Ieva Marija Mallek / asmeninio archyvo nuotr.
Smuikininkė Ieva Marija Mallek / asmeninio archyvo nuotr.

Pirmieji „Muzika visiems“ koncertai įvyko 2017 m. rugsėjį, bet panašia veikla tiek Ieva Marija, tiek aš užsiimame jau labai seniai. Abi esame profesionalios muzikės ir šalia pasirodymų koncertų salėse grojome ir mažiau įprastose vietose. Dar studijuodama Vokietijoje, grįžusi į Lietuvą su trumpu koncertu aplankydavau vaikų ligoninę, vaikų namus, o Ieva Marija, besimokydama Liubeke, dalyvavo Menuhino programoje „Live music now“. Tai mus įkvėpė įkurti panašią organizaciją Lietuvoje ir užsiimti klasikinės muzikos sklaida įtraukiant jaunus Lietuvos atlikėjus ir dovanoti muziką kuo didesniam ratui žmonių.

– Kur šiemet pavyko tai padaryti?

– Vienas svarbesnių pasiekimų – pradėjome bendradarbiauti su Lietuvos kalėjimų departamentu, įvyko pirmas „Muzika visiems“ koncertas Alytaus pataisos namuose. Deja, mūsų, kaip ir daugumos kultūrinių organizacijų, veiklą šiais metais pristabdė pandemija, daug šių metų planų tenka keisti ar nukelti. Kita graži iniciatyva, gimusi drauge su socialinės pagalbos ir integracijos centru „Betanija“, – koncertų ciklas „Prie kavos“, skirtas Vilniaus senjorams, norintiems prie puodelio kavos paklausyti klasikinės muzikos.

Duetas CoLore "Betanijoje" / A\asmeninio archyvo nuotr.
Duetas CoLore "Betanijoje" / A\asmeninio archyvo nuotr.

Labai didžiuojamės savo globojamais atlikėjais, kurie, prasidėjus pandemijai ir atšaukus gyvus koncertus, nepabijojo groti virtualioje erdvėje. Nors ir kitokia forma, džiaugiamės, kad galime pasiekti bent dalį savo auditorijos.

„Amber Brass” Alytaus pataisos namuose / asmeninio archyvo nuotr.
„Amber Brass” Alytaus pataisos namuose / asmeninio archyvo nuotr.

– Papasakokite plačiau apie save.

– Abi esame Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos auklėtinės. Trečiame LMTA kurse pagal mainų programą išvykau studijuoti į Berlyną, kur turėjau galimybę mokytis iš vieno garsiausių šio meto altistų ir pedagogų Hartmuto Rohde. Vėliau tobulinausi pas kitus puikius dėstytojus, koncertavau daugelyje Europos šalių solo, su kameriniais ansambliais ir orkestrais. Esu Diuseldorfo, kur ir gyvenu, simfoninio orkestro altų grupės narė.

Klementina Venciūtė ir Laura Staponkutė Vilkpėdės ligoninėje / asmeninio archyvo nuotr.
Klementina Venciūtė ir Laura Staponkutė Vilkpėdės ligoninėje / asmeninio archyvo nuotr.

Ieva Marija taip pat trečiame kurse išvyko į Vokietiją, Hanoverį, pagal „Erasmus“ mainų programą. Magistro studijas baigė Liubeko akademijoje. Nuo 2018 metų dirba Pietų Danijos simfoniniame orkestre. Ieva yra kelių kamerinių ansamblių, su kuriais koncertuoja Vokietijoje bei kitose Europos šalyse, narė.

Jokūbas Švambaris, Kasparas Eidukonis, Adomas Gražinis Vilkpėdės ligoninėje. Asmeninio archyvo nuotr.
Jokūbas Švambaris, Kasparas Eidukonis, Adomas Gražinis Vilkpėdės ligoninėje. Asmeninio archyvo nuotr.

– Kaip pritraukiate atlikėjus į projektą? Ir kaip pasirenkate įstaigas, kuriose rengiate pasirodymus?

– Projekto atlikėjai – talentingi vis dar studijuojantys ar studijas neseniai baigę Lietuvos muzikai. Kiekvienais metais organizuojama perklausa ir taip projektas pasipildo naujais dalyviais, kuriems koncertai yra būdas pristatyti save ir tobulinti profesionalius įgūdžius.

Santaros vaikų ligoninė, Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“, Viešvilės kultūros centras – nuolatiniai mūsų partneriai.

Įstaigos mūsų projekte atsiranda skirtingai. Santaros vaikų ligoninė, Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“, Viešvilės kultūros centras – nuolatiniai mūsų partneriai. Kartais apie įstaigą, kurioje norėtų koncertuoti, mums papasakoja patys atlikėjai, kartais mums pačioms kyla idėja, surengti koncertą, tarkim, pabėgėlių centre ar kalėjime. Deja, vis dar yra tiek daug vietų, kur klasikinė muzika niekada neskamba.

Ugnė Čepulytė ir Lina Šabūnaitė Santaros vaikų ligoninėje / asmeninio archyvo nuotr.
Ugnė Čepulytė ir Lina Šabūnaitė Santaros vaikų ligoninėje / asmeninio archyvo nuotr.

– O kas įkvepia naujiems „Muzika visiems“ koncertams?

– Žinojimas, kad muzika turi didelę galią keisti žmones, daryti teigiamą įtaką jų emocijoms ir savijautai. Muzika leidžia nors akimirkai užmiršti dažnai nelengvą kasdienybę. Ir, žinoma, įkvepia klausytojų nuoširdi padėka, jų šypsenos.

„Amber Brass” Viešvilės kultūros centre / asmeninio archyvo nuotr.
„Amber Brass” Viešvilės kultūros centre / asmeninio archyvo nuotr.

Prašome atlikėjų po koncertų pasilikti ir pabendrauti su publika. Tokių pokalbių metu vyresni klausytojai dažnai prisimena kažkada lankytus koncertus ar savo paties muzikavimą, vaikai susidomi instrumentais ir ne vienam tai tampa postūmiu pradėti groti pačiam.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius