Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichologė E.Šekštelienė. Santykiai su gerokai vyresniu partneriu: ką verta žinoti?

Poros, kurios kuria santykius, tuokiasi su daug vyresniu partneriu, susiduria su sunkumais. Kai kurie sunkumai susiję ir su aplinkinių neigiamu vertinimu.
Emmanuelis Macron su žmona Brigitte Trogneux
Emmanuelis Macron su žmona Brigitte Trogneux / „Scanpix“/AP nuotr.

Psichologas Dr. S.Meyersas pastebi, kad taisyklėse dažnai pasitaiko išimčių, tačiau gera taisyklė būtų ši – susitikinėjant su daugiau nei 10 metų vyresniu partneriu, kyla daugiau iššūkių arba iškils jų vėliau. Poroms bendravimo sunkumų jau ir taip pasitaiko, o dėl amžiaus skirtumų jų atsiranda dar daugiau.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Klinikinė psichologė Eglė Šekštelienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Klinikinė psichologė Eglė Šekštelienė

Nors tyrimai rodo, jog skyrybų rizika didesnė poroms su didesniu amžiaus skirtumu, vis dėlto santykiai poroje nėra vien apie skaičius. Svarbu realistiškiau suprasti, ko norite iš kito asmens, o ne jo amžiaus.

Jei kuriate naujus santykius su daug vyresniu partneriu pasidalinsiu patarimais, kurie jums galėtų padėti.

Amžiaus skirtumas ir visuomenės nuostatos

Nors jau beldžiasi 2018-ieji, tačiau žmonės vis dar gana skeptiškai reaguoja į poras su dideliu amžiaus skirtumu. Vienas ryškiausių atvejų – netradicinis poros modelis – neseniai išrinktas Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas. Jam yra 40 metų, o jo žmonai Brigitte Trogneux – 64-eri. Prancūzijos prezidentas privertė visuomenę klausinėti – koks amžiaus skirtumas galimas, įmanomas porai (kai žmona vyresnė 24 metais).

Pats prezidentas prakalbo apie tarptautinį susidomėjimą, susijusį su jo ir žmonos amžiaus skirtumu. „Le Parisien“ jis sakė: „Jei aš būčiau 20 metų vyresnis už savo žmoną, niekas net sekundei nepagalvotų, kad mes legaliai negalime būti kartu. Tai dėl to, kad ji yra vyresnė už mane 20 metų.“

Vida Press nuotr./Emmanuelis Macronas su žmona Brigitte Trogneux
Vida Press nuotr./Emmanuelis Macronas su žmona Brigitte Trogneux

Istoriškai susiklostęs modelis, jog vyresnis vyras tuokdavosi su jaunesne moterimi, nes jau galėdavo ją aprūpinti ir išlaikyti. Kalbame apie tokį laikmetį, kuomet buvo labai aiškus pasidalijimas: vyras dirba, moteris augina vaikus ir puoselėja namus, atlieka namų ruošos darbus. Šuo metu situacija yra pasikeitusi, ir vis daugiau moterų pačios save išlaiko.

Dėl išankstinių visuomenės nuostatų visgi vyresnės moters santykiai su žymiai jaunesniu vyru atrodo nutolę nuo įprastinės normos. Lygiai taip pat, kaip ir daug vyresnio vyro santuoka su jaunesne moterimi.

Pastebėta, kad aplinkinių nepritarimas ir skeptiškumas išauga, kuomet skirtumas būna atitikmuo vaiko ir tėvo/motinos amžiaus skirtumui, t. y. kuomet moteris draugauja su vyru, panašaus amžiaus kaip tėtis, ar atvirkščiai. Tokios poros „pažeidžia“ socialines normas ir gali kentėti nuo socialinių sankcijų (aplinkinių atstūmimo ir t. t.).

Darnūs ir mylintys santykiai yra tokie, kai galite suprasti savo partnerį (-ę), gerbti, rūpintis neatsisakydami savęs.

Statistika rodo, jog dažniausias amžiaus skirtumas porose yra 4–5 metai. Didelio amžiaus skirtumas porose nėra dažnas. Nustatyta, jog didelis amžiaus skirtumas poroje dažnesnis tarp asmenų, kurie pakartotinai tuokiasi. Anot mokslų daktaro ir statistikos tyrėjo Sveno Drefahl, „santuoka su jaunesniu vyru nukrypsta nuo to, kas laikoma norma, šios poros gali būti laikomos „atstumtomis“ ir sulaukia mažiau socialinės paramos. Tai lemia sumažėjusį džiaugsmo išgyvenimą, patiriamą stresą, pablogėjusią sveikatą ir padidėjusį mirtingumą.“

Atmetus aplinkinių nusistatymą ar skeptiškumą, kyla klausimas: kokios problemos iškyla poroje su dideliu amžiaus skirtumu?

Problemos, su kuriomis susiduria skirtingo amžiaus poros

Dauguma skyrybų įvyksta ne dėl amžiaus skirtumų poroje, bet dėl įgūdžių stokos spręsti problemas, stiprinti prisirišimo, pagarbos ir meilės jausmus vienas kitam. Santykius puoselėti reikia įdėti pastangų, žinių, tarpusavio bendradarbiavimo. Santykių sėkmė, kai poroje didelis amžiaus skirtumas, labai priklauso nuo abiejų žmonių sąmoningumo juos kuriant. Tokiai porai svarbu atsakyti į šiuos klausimus:

  • Ar turite daug panašumų?

Poroje tikrai svarbu, kad jus vienytų daugiau panašumų: ar sutampa jūsų vertybės, laiko leidimo būdas, pomėgis, aktyvumo lygis, požiūris į pasaulį ir pan.

Pomėgiai gali skirtis, kuomet jums 20, 30 ar 40 metų. Mus stipriai veikia ir mus supanti aplinka, ir bendraamžiai draugai, „mados vėjai“. Vis dėlto vyresniame amžiuje aplinkos įtaka gali būti mažesnė. Gali kartais atrodyti ir paviršutiniška, tačiau kai kuriems – vis naujų dalykų išmėginimas gali reikšti jaunystę arba tai, ką mes vadiname jaunatviškumu. Taigi, kuomet poroje vienas iš partnerių jaučia spaudimą būti „labiau brandžiu“, jis tuo pačiu praranda smagumą ir jaunatviškumą. Visai kitaip, jei vyresnysis partneris (-ė) gali daugiau eksperimentuoti ir išbandyti naujų veiklų.

Pomėgis linksmintis kai jums 20, 30, 40 ar 50, tikrai skiriasi. Jei jaunesnis partneris mėgsta leisti laiką aktyviai, vakarėliuose ar baruose o vyresnysis partneris namuose žiūrėdamas televizorių – tai tikrai gali tapti rimtu nepasitenkinimu ir konfliktų priežastimi.

  • Ar jus palaiko šeima ir draugai?

Santykių sėkmė, kai poroje didelis amžiaus skirtumas, labai priklauso nuo abiejų žmonių sąmoningumo juos kuriant.

Šis klausimas labai svarbus faktorius. Šeimos ir draugų nepritarimas didina tarpusavio įtampą, apsunkina problemų sprendimus.

Ar turite bendrų draugų? Tai labai svarbu: izoliacija ir atstūmimas – labai sunkus emocinis patyrimas. Nuolatinis neigiamų jausmų išgyvenimas, stresas prisideda prie gyvenimo kokybės, net mirtingumo. Tęsti ar nutraukti įsipareigojančius santykius labai priklauso nuo to, kiek aplinkiniai suteiks paramos, palaikymo.

Palaikantys draugai ir šeima – ypač naudingi porai su dideliu amžiaus skirtumu.

  • Ar nusprendėte susilaukti vaikų, ar ne (vienodai tai matote)?

Vaikų klasuimas kuriant santykius – visai įprastas: ar norėsite vaikų, o jeigu taip, kada jų norėsite. Jei partnerei 20, o vyrui per 30, prioritetai turėti vaikų ir juos auginti gali būti skirtingi. Kitas klausimas vyresnėms poroms, kuriose vienas iš partnerių vyresnis: ar pavyks apskirtai turėti biologinių vaikų, ar norėsite jų įsivaikinti ir pan. Santykius sutvirtintų vienodas poros matymas dėl palikuonių ateityje.

Vida Press nuotr./Laiminga pora
Vida Press nuotr./Laiminga pora
  • Kaip sprendžiate konfliktus ir problemas?

Įgūdžiai spręsti konfliktus ir nesutarimus labai vertingi visoms poroms. Kalbėtis ir suprasti kitą ypač svarbu, norint harmoningų, pagarbių santykių. Jei nesuprantate savo partnerio elgesio, pasirinkimų ar poelgių – mėginkite kalbėtis, suprasti. Kalbėkitės apie savo abejones ir sunkumus. Būti laimingais poroje nereiškia pildyti vienas kito norus, atsisakant savųjų (karjeros, šeimos, vaikų, pomėgių ir t. t.). Darnūs ir mylintys santykiai yra tokie, kai galite suprasti savo partnerį (-ę), gerbti, rūpintis neatsisakydami savęs.

  • Ar santykiuose jūsų tikslai sutampa (įsipareigoti, neįsipareigoti ir t. t.)?

Svarbiausias dalykas santykiuose – bendras, vienijantis požiūris į vertybes, į gyvenimą bei įgūdžiai ir patirtis puoselėjant santykius.

Ar jūs į santykius kartu žiūrite rimtai ir įsipareigojančiai, ar ne? Ar jūs norite abu santuokos įsipareigojimų, ar ne? Ar jūs jaučiatės išskirtiniai, kuomet aplinkiniai draugai susituokė, o jūs ne? Kiekvienas iš partnerių gali susidurti su skirtingais lūkesčiais ar spaudimu tiek poroje, tiek iš šalies. Pasikalbėkite, ko jūs tikitės, kokie jūsų planai, kokie jūsų kaip poros planai. Šie pokalbiai gali padėti jaustis tvirčiau ir vieningiau žengiant į priekį.

Su sunkumais gali susidurti bet kuri pora. Visgi didesnio amžiaus skirtumo poros gali patirti daugiau sunkumų nei įprastai patiria poros su mažesniu metų skirtumu. Svarbu pripažinti iškylančias problemas dėl amžiaus skirtumo ir atvirai kalbėtis apie galimus sunkumus, nei apsimesti, kad jų nėra. Svarbiausias dalykas santykiuose – bendras, vienijantis požiūris į vertybes, į gyvenimą bei įgūdžiai ir patirtis puoselėjant santykius.

Daugiausia skyrybos gali grėsti ne dėl amžiaus skirtumo, bet dėl įgūdžių stokos, kaip pagilinti meilės jausmą, išreikšti pagarbą bei potraukį ir susižavėjimą vienas kitu. Kalbėjimas ir supratimas, jog jūsų požiūriai, supratimas ir planai dera – labai padeda.

Psichologė Eglė Šekštelienė, psichologinetarapija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius