Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Savybė, kurios kiekvienai moteriai derėtų ieškoti savo partneryje

Susitikinėjimų, pasimatymų pasaulyje esame linkę ieškoti protingų, gerų bei patrauklių partnerių – na, kaip įprasta. Tačiau dar viena savybė gali būti tokia pat svarbi, jei ieškote ilgalaikių, sveikų santykių. Tai – „emocinis sklandumas“.
Laiminga pora
Laiminga pora / „Fotolia“ nuotr.

Naujausiame interviu „Science of Us“ terapeutas ir knygos „Exceptional Relationships: Transformation Through Embodied Couples Work“ bendraautoris (parašė su savo žmona) Brianas Gleasonas diskutuoja apie emocijų išreiškimo, įgarsinimo savo partneriui svarbą (ir pavadina tai emociniu sklandumu).

Pasak jo, viena dažniausių priežasčių, dėl kurių poros turi bėdų, yra ta, kad žmonės neišvystė emocinio sklandumo.

„Mūsų tiesiog niekas nemokė kalbėti jausmų kalba“, – teigia B.Gleasonas.

Tačiau yra ir gerų naujienų: šį įgūdį galime patobulinti.

„Kuo labiau gebame jausmus išreikšti kažkokia kalba ir pateikti partneriui taip, kad jis tai suvoktų – aš šiuo metu tai patiriu ir išgyvenu, tuo daugiau empatijos yra santykiuose“, – teigia terapeutas.

Kas nutinka, kai nesate atviri dėl to, ką jaučiate? Dauguma žmonių – kai jaučia įtampą, yra pikti ar liūdni, atsiriboja nuo išorinio pasaulio (įskaitant ir partnerį), užsidaro savyje ir galbūt neatitraukia akių nuo telefono, sako B. Gleasonas.

Skamba pažįstamai?

„Kuo mažiau galėsiu pasakyti „taip jaučiuosi“, „tai mano vidinis patyrimas“, tuo labiau mano partneris reaguos tik į išorinį mano elgesį, dažnai smerkiančiai ir susierzinusiai“, – teigia B.Gleasonas.

Tiesiogiai paaiškindami partneriui savo savijautą tą dieną, suteiksite jam ar jai informacijos, kad šis galėtų reaguoti teigiamai, palaikyti jus bei duoti patarimų.

Kitaip tariant, kaip mama visada sakydavo: Vartokite žodžius! Kalbėkite! Taip elgdamiesi ne kelsite konfliktus, o suartėsite, mano B.Gleasonas.

Užklupo nušvitimo akimirka? Kitą kartą, kai būsite įsitempę ar pikti, pabandykite užverti „Instagram“ (ar bet kokią kitą mobiliojo telefono programėlę) ir geriau apie savo jausmus pakalbėkite su partneriu (taip, taip, lengviau pasakyti nei padaryti, tačiau pamėginti verta).

Įžodinkite jausmus. Išklausykite. Supraskite. Būkite empatiški.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius