-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šeimų konsultantas Ruslanas Naruševičius – apie keturias skyrybų fazes ir svarbiausius šeimos aspektus

„Jeigu automobilius vairuotume taip, kaip kuriame šeimas, į gatvę nebūtų įmanoma išeiti, nes net lygiame kelyje mūsų lauktų mirtis“, – sako šeimų konsultantas, psichologas, astrologas iš Latvijos Ruslanas Naruševičius.
Šeimų konsultantas Ruslanas Naruševičius
Šeimų konsultantas Ruslanas Naruševičius / Asmeninio archyvo nuotr.

– Kodėl Jūsų seminarų pagrindinė tema yra būtent šeima?

– Daug metų konsultuodavau žmones kaip astrologas. Žmonės ateidavo prognozių dėl įvairių problemų ir labai dažnai – dėl skyrybų, konfliktų šeimoje ir pan.  Palengva pamačiau, kad neįmanoma vien astrologijos rėmuose atsakyti į šiuos klausimus, nes ne visada žmogaus gyvenimą lemia astrologija, žmonės patys priima sprendimus, patys veda, patys išsiskiria, patys laikosi savo pozicijos arba nusileidžia kitam.

Pradėjau studijuoti sritį, kuri nesusijusi su planetomis, tai yra, ką gi pats žmogus gali padaryti dėl savo gerovės. Taip ir pradėjau gilintis į psichologiją, tarpusavio santykius.

– Ar galima teigti, kad visos žmogaus sėkmės ir nesėkmės kyla iš jo šeimos?

– Jei žmogus neturi šeimos arba ja nepatenkintas, jam nesiseka ir kitose gyvenimo srityse. Jei jaučia harmoniją savo mažoje valstybėje – šeimoje, tuomet jis ir visuomenėje adekvačiai elgiasi, yra savimi pasitikintis ir dvasiniame gyvenime mato prasmę. Juk šeima – mažytis valstybės modelis.

Jei žmogus neturi šeimos arba ja nepatenkintas, jam nesiseka ir kitose gyvenimo srityse.

– Kuri šeima žmogui turi didesnės reikšmės – ta, kurioje žmogus užaugo, ar ta, kurią jis pats sukuria?

– Tai pati aštriausia psichologų tema. Žmonės siekia sukurti daug geresnę šeimą nei jie yra pajėgūs, turėdami savo patirtį, atsineštą iš vaikystės. Kurdami šeimą ar gimdydami vaikus, jie tiksliai žino, kokios šeimos nenori, o ne kokios nori.

Situacija yra tokia: aš tik žinau, ko nenoriu, o kaip tai veikia toliau, nebežinau. Tada pasirenkama kita alternatyva – geriau visai nebereikia šeimos, pvz., moteris gyvena moteriškoje šeimoje. Arba pora gyvena nesusituokusi. Psichologai vartoja tokį terminą – „grįžimo namo“ sindromas.

Taip pat skaitykite: Du klausimai, kurie gali išgelbėti jūsų santykius

Sukūręs santuoką žmogus palaipsniui į ją perneša viską iš savo vaikystės, netgi ir tai, kas bloga. Pavyzdžiui, jei moteris užaugo skandalingoje šeimoje, tuomet ji pasąmoningai provokuoja barnius ir savo santuokoje. Kadangi šeima, kurioje ji buvo mylima, buvo triukšminga, tuomet pasąmonėje tam, kad ji jaustųsi mylima, jai tarytum reikia skandalų, nors protas tam ir priešinasi.

Jei moteris užaugo skandalingoje šeimoje, tuomet ji pasąmoningai provokuoja barnius ir savo santuokoje. Kadangi šeima, kurioje ji buvo mylima, buvo triukšminga, tuomet pasąmonėje tam, kad ji jaustųsi mylima, jai tarytum reikia skandalų.

Juk mes net valgome kartais tai, iš ko žmonės juokiasi. Pavyzdžiui, vieno turtingo žmogaus klausiu, kodėl jis su tokiu pasimėgavimu kerta batoną su uogiene, jeigu pilna kokių tik nori pyragų ir bandelių? „Aš pas močiutę vaikystėje taip valgydavau“, – atsako.

– Tad ką daryti, kad santuokoje nekartotume tėvų klaidų?  

– Reikia žinių, jų visumos, o ne vienos stebuklingos frazės ar pratimo. Juk šeima – per daug rimtas reikalas. Deja, žmonės sako, kad nenori elgtis taip, kaip jo tėvai, bet sužinoti ir suvokti, ko nori, neturi laiko. Neturi noro ir laiko nei seminarams, nei knygoms, visa tai vadina psichologų ar konsultantų verslu. Tačiau palyginkime norą turėti laimingą santuoką su bandymu sukurti išmanųjį telefoną. Jums pasakau, kad tam reikia studijuoti inžineriją, daug mokytis. O jūs atsakote: „O, tai – jau verslas. Jūs man tik pasakykite, ką reikia padaryti, nekalbėkite apie inžineriją“. Tačiau juk tokio įrenginio nesukurs diletantas. Deja, šeimas kuria diletantai.

Mes vairuojame automobilius, kiekvienas iš mūsų tam paskyrėme po pusę metų, nors ne kiekvienas sėdasi prie vairo. O vieną dalyką visi daro – kuria šeimas. Jeigu visi taip vairuotų automobilius, kaip kad kuria šeimas, į gatvę nebūtų galima išeiti, visi vairuotojai būtų žmogžudžiai, net lygiame kelyje mūsų lauktų mirtis.

– Kokį vaidmenį užima mama dukters ir sūnaus gyvenime bei kokį – tėvas?

– Dukters akyse yra tėvo širdis, o sūnaus akyse – mamos širdis. Kad berniukas užaugtų tikras vyras, jam reikia ugdyti savikontrolę, atsakomybę, ryžtingumą, drąsą. Tokių vyrų ieško darbdaviai, į tokius žiūri moterys. Tačiau pats stipriausias motyvas, kodėl tokių savybių trokšta berniukas, – toks vyras yra mylimas. Jeigu mama myli savo vyrą, net jeigu šis kartais ir išgeria, sūnus ugdosi vyriškumą. Mama yra jungtis tarp sūnaus ir tėvo, tarsi ryšį tiekianti mobiliojo ryšio bendrovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius