-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Toksiška draugystė: kaip geriausi draugai mumis naudojasi

Kiekvienas mūsų draugystę idealizuojame ir turime susidarę tam tikrus jai būdingus dalykus, kokia ji turi būti.
Draugės pramogauja.
Draugės pramogauja. / Fotolia nuotr.

Pamirštas gimtadienis, taip ir neįvykęs susitikimas, apgaulė ar nuvylimas tikrai nėra tikros draugystės ženklai. Kaip pastebi klinikinė psichologė bei knygos The Friendship Fix: The Complete Guide to Choosing, Losing, and Keeping Up With Your Friends autorė Andrea Bonior, kai kurie toksiškos draugystės ženklai gali būti nepastebimi ir labai subtilūs, tačiau toks bendravimas dažniausiai yra žalojantis, rašoma womenshealthmag.com.

Pasak psichologės toksiški draugai yra tie, kurie sukelia stresą, liūdesį, nerimą, nepadeda būti jums tuo, kuo esate. Kokie požymiai išduoda, kad jumis tik naudojasi?

Duodate daugiau nei gaunate atgalios

Jeigu jūsų draugui nuolat reikia pagalbos, tačiau atgalios jūs nesulaukiate nė mažiausios paslaugos, greičiausiai santykiai yra toksiški. Kaip pažymi psichologė, tas disbalansas turi būti tikrai didelis. Pavyzdžiui, jūsų draugas nuolat kalba tik apie save pokalbyje, o kai ateina jūsų metas pasisakyti, jam visada reikia kažkur skubėti.

Žinoma, kalba neina apie tai, kad turėtumėte mesti artimą žmogų, kuriam reikia jūsų pagalbos ir kuris patiria sunkius laikus. „Svarbu suvokti, kad draugystė turi būti lanksti“, – sako A.Bonior. Esmė suprasti skirtumą, nes duodant visą laiką ir negaunant jokio palaikymo atgalios, santykiai tikrai nėra geri.

Nepasitikite juo

Draugystė, sakoma, kuriama ant pasitikėjimo pamatų. Todėl kyla klausimas, ko ji verta, jeigu joje to pasitikėjimo nėra. Kaip pastebi psichologės, esmė – atsižvelgti, dėl ko sulaužomi pažadai. Kai kada tiesiog taip sukrenta aplinkybės ir jūs nieko negalite pakeisti, tačiau jeigu tai tampa tendencija, susimąstykite. Ypač, kai jau tardamiesi dėl kažko žinote (nujaučiate), kad draugas atšauks susitarimą.

Jūs bijote patikrinti savo telefoną

Technologijos turėtų palengvinti bendravimą, tačiau kaip sako klinikinė psichologė Jill Squyres, jeigu jūs jaučiate nerimą pamatę draugo žinutę ar skambutį, tuomet reikėtų suprasti, kad taip būti neturėtų. Galbūt metas įsijungti begarsį režimą?

Jūsų nebedžiugina laikas, praleidžiamas kartu

Jeigu džiaugiatės, kad paskutinis jūsų planuotas susitikimas neįvyko ir jaučiate palengvėjimą, tuomet gali būti, kad jūs pavargote dėti pastangas į draugystę, kuri nėra to verta. „Jaučiatės išsisėmę arba lyg turėtumėte atlikti buities darbus“, – sako A.Bonior.

Taip pat jūs galite pajausti nerimą, galvos skausmą ar skrandžio sutrikimus, kai esate kartu su draugu (drauge), sako psichologė Elizabeth Lombardo.

Vida Press nuotr./Susinervinusi moteris
Vida Press nuotr./Susinervinusi moteris

Būdami su draugu (drauge) sau nepatinkate

Pasak psichologų, toksiškas draugas savo toksiškumą perduoda kitiems, aplink jį esantiems žmonėms. „Kai jūs esate su tuo žmogumi, jis iškelia į paviršių jūsų patį blogiausią elgesį“, – aiškina A.Bonior. Galbūt jūs tada per daug geriate, liežuvaujate, esate pasyviai agresyvūs, kai laiką leidžiate kartu, nors įprastai toks elgesys jums nėra būdingas.

Galite jausti, kad jums neišeina būti savimi dėl to, kad jūs bijote, kaip tas žmogus (draugas) sureaguos. Svarbu suvokti, kad tai – toksiško bendravimo ženklai.

Jūs žinote, kad esate apkalbami

Svarbiausia žinoti, ar jūs esate aptariami dėl jūsų interesų gerąja prasme, ar atvirkščiai. Pavyzdžiui, draugė sako, kad jai nepatinka vyras, su kuriuo susitikinėjate, nes jis atrodo prastas pasirinkimas, ir kad yra susirūpinusi. Ir visai kas kita, kai ji kalba apie tai kitiems, kartodama, kad susitikinėjate su visiškais mulkiais ir kad jie nuolat šaiposi iš jūsų.

Jūs varžotės tarpusavyje

Šiokia tokia konkurencija tikrai nėra blogai, ypač, kai esate vienodose gyvenimo situacijose, turite panašaus amžiaus vaikų ir taip toliau. Tačiau dėl viso to turite jaustis gerai ir komfortiškai. Net ir nedidelis pavydas jaučiamas kartkartėmis nėra nieko blogo, nebent jūs esate tokios būsenos, kad „norite vėl ir vėl laimėti, nesvarbu kokia kainą šią kovą“. Tuomet reikėtų pagalvoti – tokie jausmai yra toksiški.

Jūs netikite geromis jų intencijomis

Draugai galbūt nėra idealūs, tačiau tikri visada linki jums gero. Ir tai yra labai svarbu, kadangi viena, kai draugas jus įžeidžia nenorėdamas nieko blogo ir visai kas kita, kai jo intencijos yra jus įskaudinti specialiai ar „užlipti“ ant skaudžiausios vietos.

Vida Press nuotr./Draugės
Vida Press nuotr./Draugės

Jūs negalite pasikliauti jų patarimais

Gyvenimas gali būti labai komplikuotas, tačiau geri draugai visada įneš aiškumo ar užves ant kelio. Tačiau jeigu jūs prašote patarimo ir jaučiate, jog iškart pasigailėsite, greičiausiai santykiai jau pakibę ant plauko, pavyzdžiui, draugai jūsų nesiklauso, nėra užjaučiantys ar empatiški. O jeigu klauso, patarimai yra vienpusiai, parodantys, kokie patys draugai sėkmingi ir kompetentingi, tačiau jūs puikiai suvokiate, kad tai, ją jie sako, nėra realistiška.

Jūs jaučiate gėdą dėl jų prie kitų žmonių

Kaip sako psichologai, toksiški draugai dažnai būna nemalonūs su tais, kurie jums rūpi – partneriu, draugais, vaikais. O jeigu kur nors išsiruošiate, jie jus gėdina, pridaro rūpesčių ir kitaip nemaloniai elgiasi. Todėl net jeigu jie kartais yra malonūs jums, gerai pagalvokite, ko verta tokia draugystė.

Jūs turite dėl jų atsiprašinėti

Kai draugas blogai elgiasi ir įtraukia jus į nemalonią poziciją atsakyti už tuos blogus veiksmus jus, tai yra toksiška. Tokį elgesį galima pastebėti, kai supažindinami, pavyzdžiui, senas ir naujas draugai. Senojo elgesys yra nemalonus, pertraukiantis, o kai tai pastebi naujasis, jūs paprasčiausiai teigiate, jog iš tikrųjų jis labai mielas, paprasčiausiai – jo naujas žmogus dar nepažįsta.

Vida Press nuotr./
Vida Press nuotr./

Jūs jaučiatės išnaudojami

Kaip sako E.Lombardo, viena iš toksiško draugo elgesio ypatybių – manipuliacijos arba spaudimas jus priversti daryti tai, ko nenorite. Be to, draugas gali manipuliuoti jumis, kad priimtumėte jums atrodantį teisingą sprendimą, bet jūs žinote, kad taip nėra.

Jūs nežinote, kodėl vis dar draugaujate

Kažkada buvote neišskiriami, o dabar atrodo, kad esate skirtingose planetose? Tai, kad jus sieja praeitis, nebūtinai reiškia, kad turi sieti ir ateitis. Jūs nesate atsakingas už kito žmogaus laimę ir jūs tikrai jo nepakeisite.

Ką daryti, kai suprantate, kad draugystė toksiška? Psichologai pataria pasikalbėti ir suvokti, kur veda jūsų draugystė, kokia jo ateitis? Tą suprasti gali padėti kiti žmonės, kurie stebi santykius iš šalies ir gali pamatyti ženklus, ardančius draugystę.

Taip pat galima nustatyti tam tikrus limitus, pavyzdžiui, jeigu draugas nuolat skambina ir kalba tik apie save, o jūs tik klausote, negalite nė trupučio įsiterpti, tuomet tiesiog pasakykite, kad negalite kalbėti ir padėkite ragelį.

Galimas ir lėtas atotrūkis, tačiau abidvi šalys turi suprasti, kas vyksta ir tai turi vykti natūraliai. Kita galimybė – tiesiog pasakyti, kad jūsų gyvenimai juda skirtingomis kryptimis, ir nors vertinate draugystę, tačiau nemanote, kad galėsite leisti laiką taip dažnai kartu. Svarbiausia, kad patys turite suvokti, ko norite ir būti tvirti. Kaip sako psichologai, jūs turite visiškai pilną teisę išbraukti toksiškus žmones iš savo gyvenimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius