-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Kaluginas – apie seksą, romantiką ir intymaus gyvenimo iššūkius porai susilaukus vaikų

Vyras ir moteris tapo tėčiu ir mama. Kas pasikeitė? Pasikeitė mintys, kūnas, elgesys, potraukis, noras, orgazmas… Viskas! Ką reikia žinoti? Kaip prisitaikyti prie pasikeitusio poros intymumo? Ką ir kaip daryti, kad meilės aistra neišblėstų? Apie ką nutyli vyrai? Ir ko tikisi moterys? Kur padėsime kablelį: „Mylėtis negalima atidėti“?
Andrius Kaluginas
Andrius Kaluginas / Algio Kriščiūno nuotr.

Apie tai kalba psichoterapeutas, santykių psichologas, pokyčių konsultantas, sąmoningo dėmesingumo (ang. „mindfulness“) bei streso valdymo mokytojas – instruktorius, Andrius Kaluginas.

Jis beveik du dešimtmečius individualiai konsultuoja poras bei įmones, rengia viešus ir uždarus seminarus. Per savo ilgalaikę praktiką jis padėjo pasikeisti ir pagerinti gyvenimo kokybę, atsikratyti psichologinių problemų ir kompleksų, išspręsti sunkias krizines situacijas tūkstančiams žmonių.

Į Andrių Kaluginą patarimo kreipiasi garsūs ir sėkmingi Lietuvos žmonės, žvaigždės, politikai, advokatai, verslo elitas. Šiais metais jis tapo pirmos tarptautinės konferencijos „Sveika ir laiminga mama” pranešėju. Psichoterapeutas skaitys nuotaikingą ir intriguojantį pranešimą, pavadinimu „Seksas, romantika ir motinystė. Tu gali tai suderinti!”. Konferencija simboliškai vyks Mamos dieną, gegužės 6-ąją (sekmadienį) Vilniuje.

Kokius didžiausius sekso pokyčius patiria tėvais tapusi pora? Kaip keičiasi porų intymumas?

– Didžiausias pokytis ir iššūkis vos tapus tėvais – sekso nebuvimas. Toliau, jei visi moters fiziologiniai ir kūno atsistatymo procesai vyksta normaliai, – sekso trūkumas ir potraukio sumažėjimas. Pakitusios moters kūno formos (o kartais ir kvapas) gali gąsdinti vyrą arba pačią moterį. Iš čia atsiranda kompleksai.

Tačiau svarbiausia, kad moters dėmesys ir rūpestis vis dažniau nukreiptas ne į vyrą, o į kūdikį.

Kaip neprarasti abipusės traukos ir gimus vaikeliui išlaikyti romantiškus jausmus ne tik gyvenime, bet ir sekso metu?

– Geriausias būdas – sąmoningumas, dėmesingumas ir supratimas. Labai naudinga kartą per savaitę „pasidaryti“ sau nors kelias valandas be vaiko (-ų) ir skirti šį laiką tik santykiams.

Romantikai reikia jėgų ir gero ūpo. Todėl labai svarbu tausoti jėgas. Stengtis sudėlioti dienotvarkę taip, kad liktų laiko poilsiui, atsipalaidavimui ir miegui. Juk vienas didžiausių romantikos žudikų – Nr.2 – yra nuovargis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Seksas po gimdymo: dažniausi mitai

Su kokiais sekso iššūkiais susiduria vyrai po moters gimdymo?

– Rimčiausias iššūkis – akistata su savaisiais vidiniais demonais. Juk vyro laukia ilgalaikis jo kantrybės, meilės, ištikimybės, pasitikėjimo savimi išbandymas. Didžiausias vyro priešas tampa jo ego.

Shutterstock nuotr./Nėščia moteris
Shutterstock nuotr./Nėščia moteris

– O kokie sekso iššūkiai, susilaukus kūdikio laukia moterų?

– Rimčiausias iššūkis – kūno pokyčiai bei hormonų kaita ir dėl to atsiradę kompleksai ar kitos psichologinės problemos. Be to, nusilpęs libido gali kelti nerimą, liūdnas nuotaikas, įkyrias mintis. Toks derinys gali atvesti prie lytinio šaltumo ar orgazmo funkcijos sutrikimų.

Kaip pora gali vienas kitam padėti išspręsti šias problemas?

– Viskas priklauso nuo abipusio pasitikėjimo, atvirumo ir geranoriškumo lygio. Tai yra labai individualu. Nėra tokio metodo, kurį galėtų taikyti visos poros ir kuris visoms poroms padėtų vienodai. Todėl lemiamas dalykas šiuo atveju yra dėmesingumas – tai yra geriausia pagalba vienas kitam. Kaip tą dėmesingumą rodyti, kaip jį išreikšti ir kaip jį suprasti, jau čia yra individualus poros ypatumas.

Vienas gali išreikšti dėmesingumą, pavyzdžiui, dovanomis. Paradoksalu, bet net tiesiogiai nestimuliuodamas aistros ar nespręsdamas kažkokių seksualinių problemų, eidamas „tiesiai per aplinkui“ gali gauti veiksmui lyg ir nelygų rezultatą – kažkokią papildomą aistrą, gerą intymų kontaktą.

Iš karto po gimdymo dėl aistros palaikymo net nereikia sukti galvos. O vėliau kiek įmanoma vengti romantikos žudiko Nr.1 – rutinos.

Kiti žmonės rodo dėmesį per pokalbius, atvirauja, dalijasi kasdiene informacija. Vėlgi, tai yra netiesioginis seksualinių problemų sprendimas, o to pasekmė – geras intymumas. Taip pat į šiuos visus dėmesingumo rodymus įeina švelnumas, paglostymai, bendras laisvalaikis ir t. t. Bet kuriuo atveju, tokiu būdu rodant dėmesį taip ir galima išspręsti problemas.

Taigi, nereikia pulti kreiptis į psichologus ar seksologus, o tuo labiau nederėtų tiesiogiai spręsti problemos ir jos įvardinti, kalbėti apie seksą reiškiant priekaištą. Tai gali būti didžiulė klaida. Problemą reikia spręsti rodant dėmesį, skiriant jį įvairiomis formomis. O kokios kitokios formos tai gali būti, plačiau pakalbėsime konferencijos „Sveika ir laiminga mama“ metu.

Ką daryti, jog abipusė aistra neišblėstų? Kaip ją paskatinti?

– Iš karto po gimdymo dėl aistros palaikymo net nereikia sukti galvos. O vėliau kiek įmanoma vengti romantikos žudiko Nr.1 – rutinos.

– Apie ką dar kalbėsite konferencijoje?

– Paliesiu temą, apie ką nutyli vyrai. Ko jie nesako. Kalbėsime apie vyrų baimes, dažniausiai pasitaikančias priežastis, dėl ko vyrai atsisako sekso. Apie vyrų fantazijas, kurių jie niekada nepasako. Yra labai daug dalykų, apie kuriuos vyrai niekada nešneka.

Moterys dažnai pajaučia vyro tylėjimą ir problemos neįvardijimą, todėl kyla nemažai konfliktų. Vyrai dažniausiai sako viena, bet galvoja ką kita, todėl moterys apsigauna. Tad tai, ko jie nesako, ir yra didžiausia paslaptis, apie kurią ir kalbėsime konferencijos metu.

Asmeninio archyvo nuotr./Andrius Kaluginas
Asmeninio archyvo nuotr./Andrius Kaluginas

Andrius Kaluginas taip pat yra bestselerių apie seksualinius ir psichologinius kompleksus „Complexus Amoris“ bei knygos apie pokyčius „Lengvumas“ autorius, TV laidų vedėjas, „Žinių radijo“ laidų apie santykius „Jis, Ji ir kiti“ ir „Psichologo komentaras“ autorius ir vedėjas. Lietuvos Kognityvinės elgesio terapijos draugijos, Lietuvos įsisąmoninimu grįstos psichologijos asociacijos, Europos ir Lietuvos seksualinės medicinos draugijų narys. Nacionalinio paramos fondo vienišumui mažinti „MES“ steigėjas ir vadovas. Ir – mylintis vyras bei sąmoningas tėtis.


Projekto „Sveika ir laiminga mama“ misija – supažindinti moteris su naujausiomis sveikatingumo metodikomis ir asmeninio tobulėjimo sprendimais, padėsiančiais sėkmingai planuoti šeimos pagausėjimą, kurti tvirtus ir darnius poros tarpusavio santykius ir visokeriopai realizuoti savo moterišką prigimtį šeimoje ir už jos ribų.

Konferencija „Sveika ir laiminga mama“ įvyks 2018 metų gegužės 6 dieną, Vilniaus „Compensa“ koncertų salėje. Daugiau informacijos apie renginį galite rasti čia: https://www.mamosdiena.lt/.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius