-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antrą kartą už to paties vyro ištekėjusi Sandra: „Po išbandymų sukūrėme verslą – šeima įkvepia labiausiai“

Prieš pirmąjį karantiną gimusios verslo idėjos, dviejų karantinų iššūkiai, užklupę jauną verslą, ir sprendimų paieškos... Sandra Bogdanova-Sakalauskienė, kartu su vyru Rapolu gyvenanti tarp Klaipėdos ir Kauno, savo istorija galėtų nustebinti ne vieną. Tačiau kaip ji sako, šeima yra svarbiausias dalykas versle – būtent tai labiausiai veda į priekį ir motyvuoja.
Sandra Bogdanova Sakalauskienė kartu su vyru Rapolu
Sandra Bogdanova Sakalauskienė kartu su vyru Rapolu / Asmeninio archyvo nuotr.

Papasakokite, kaip prasidėjo jūsų verslo istorija?

– Mūsų verslo istorijos pradžia yra turbūt gana netradicinė. Su vyru Rapolu susipažinome, susituokėme, susilaukėme dukters. Dar man besilaukiant jis išvyko dirbti į užsienį ir, galima sakyti, tapome tipinė emigrantų pora – vyras užsienyje uždirba pinigus, aš auginu dukrą Lietuvoje.

Visgi tokie du atskiri gyvenimai ir atstumas mums pakišo koją – po kelerių metų oficialiai išsiskyrėme.

Tačiau, kaip vėliau parodė gyvenimas, mums tai buvo tik naujos istorijos pradžia.

Asmeninio archyvo nuotr. /Sandra Bogdanova Sakalauskienė kartu su vyru Rapolu
Asmeninio archyvo nuotr. /Sandra Bogdanova Sakalauskienė kartu su vyru Rapolu

Nusprendėme po skyrybų pabandyti dar kartą. Vyras užsienyje paliko gerus uždarbius ir grįžo į Lietuvą. Susituokėme antrą kartą ir nusprendėme imtis šeimos verslo, nes jeigu norime gyventi kartu Lietuvoje, užtikrinti komfortišką gyvenimą savo šeimai, manėme, kad turime imtis verslo – tik jo.

Netrukus susilaukėme ir antrojo vaiko. Tad augo viskas vienu metu – ir šeima, ir verslas.

– Kokio verslo nusprendėte imtis?

– Kadangi abu turime labai daug patirties svetingumo sektoriuje, vyras jau 18 metų dirba baruose, pradėjome teikti išvažiuojamas baro – aptarnavimo paslaugas.

Veiklą pradėjome 2019 m. vasarą. Viską darėme savo lėšomis, kaip sakoma, nuo nulio. Per metus laiko veikla stipriai ūgtelėjo. Klientai pradėjo klausinėti, gal mes turime savo erdvę šventėms, į kurią jie galėtų atvykti. Taip kilo mintis plėsti savo veiklą – atidaryti švenčių studiją.

Iš pat pradžių ieškojome patalpų Klaipėdoje, kadangi patys esame klaipėdiečiai, tačiau ilgai nieko tinkamo neradome. Vieną dieną į galvą man šovė mintis – kodėl neatidarius šventinės erdvės Kaune? Tuomet atrodė, kad Kaune yra daugiau potencialių klientų nei Klaipėdoje ir tuo pačiu jis dar nėra perkrautas pasiūla kaip, pavyzdžiui, Vilnius.

Viskas įvyko akimirksniu – vyras rado tinkamas patalpas, ir taip prasidėjo antras mūsų veiklos etapas – atidarėme privačią renginių ir švenčių studiją Kauno senamiestyje.

Tą erdvę nuomojame nedidelėms grupėms žmonių, nenorintiems švęsti baruose ar namuose, bet ieškantiems gražiai įrengtos, unikalios vietos be pašalinių akių. Mūsų sukurta erdvė nebūtinai skirta tik šventėms, ji puikiai tinka verslo susitikimams, produktų pristatymams, fotosesijoms ir bet kokiai kitai progai.

Kol kas, mūsų žiniomis, tokio pobūdžio renginių ir švenčių erdvė „Hello Bar“ yra vienintelė Kaune.

Asmeninio archyvo nuotr. /Sandra Bogdanova Sakalauskienė kartu su vyru Rapolu sukūrė verslą – švenčių ir renginių studiją
Asmeninio archyvo nuotr. /Sandra Bogdanova Sakalauskienė kartu su vyru Rapolu sukūrė verslą – švenčių ir renginių studiją

Tik atsidariusi mūsų švenčių ir renginių studija sulaukė daug puikių atsiliepimų dėl interjero, mūsų sukuriamos šventiškos nuotaikos, kas mus labai džiugino. Tikrai įdėjome labai daug darbo, kiekvienas savo indėlį, kad mūsų klientai pas mus jaustųsi ypatingai.

– Pirmas karantinas užklupo tik pradėjus verslą, dabar – antras karantinas pačiu šventiškiausiu laikotarpiu. Kaip išlaikote gerą nuotaiką ir motyvaciją?

– Nors dirbti negalime, ir daugelis jaunų verslų dabar gali palūžti, tačiau pagrindinė mūsų stiprybė yra ta, kad esame šeima, tai mūsų šeimos kūrinys, todėl esame labai motyvuoti išsaugoti savo verslą.

Be to, tikime savo idėja. Žinau, kad viskas visada praeina. Ir tai praeis. Turiu asmeninės patirties, kuri mane išmokė, kad išspręsti galima net ir tai, kas atrodo neišsprendžiama. Ieškome išeičių, kalbamės ir taip atsiranda vienokie ar kitokie sprendimai.

Labai svarbu atsisakyti iliuzijos, kad „aš galiu viską“, kad „viskas priklauso nuo manęs“, nes taip nėra.

Šiuo metu kartu su vyru užsiimame ir kitomis papildomomis veiklomis.

Man artima švietimo sritis, tad grįžau prie šios veiklos. Dabar kuriu edukacines pratybas vaikams, paaugliams ir suaugusiems. Mano vyras šiuo metu pasirinko visiškai su jo profesija nesusijusią veiklą. O kai karantinas baigsis, grįšime ir prie savo kuriamo verslo – švenčių ir renginių studijos.

– Kaip ryžtis pradėti verslą? Daugelį būtent rizika versle gąsdina ir labiausiai atbaido. Ką patartumėte galvojantiems apie nuosavą verslą?

– Nereikia bijoti prarasti pinigų, taip pat patariu nesureikšminti kitų žmonių nuomonės. Jeigu nebus tos stiprios baimės dėl finansinių aspektų, jeigu nekelsite sau klausimų, „o kas jeigu...“, nesusitelksite į tai, ką pagalvos kaimynai, draugai, artimieji, tuomet jums užteks drąsos tiesiog pradėti.

Taip pat labai svarbu atsisakyti iliuzijos, kad „aš galiu viską“, kad „viskas priklauso nuo manęs“, nes taip nėra. Taip, mes dažnai galima padaryti daugiau, nei mums atrodo, bet yra tam tikros aplinkybės, kiti žmonės, visada gali ištikti netikėtos situacijos, kurios gali virsti ir galimybėmis. Jums gali tekti koreguoti savo verslo planą, keisti ateities planus, ir tai normalu.

Asmeninio archyvo nuotr. /Sandra Bogdanova Sakalauskienė kartu su vyru Rapolu sukūrė verslą – švenčių ir renginių studiją
Asmeninio archyvo nuotr. /Sandra Bogdanova Sakalauskienė kartu su vyru Rapolu sukūrė verslą – švenčių ir renginių studiją

Dar vienas dalykas, kurį pastebiu, žmonės, kurie nori užsiimti savo mylima veikla, dažnai įsivaizduoja, kad ji turi visada patikti, visada gerai sektis, tačiau vėlgi – taip nėra. Kad ir kokia svajonių veikla užsiimtume, vis tiek teks atlikti paprastus, buitinius darbus, kurie gali būti neįdomūs, įkyrūs ir tikrai nesuteikiantys motyvacijos.

Neišvengsime ir klaidų, į kurias ne visi moka reaguoti pozityviai, todėl įkvėpimas irgi gali sumažėti. Be to, susidursime ir su pačiais įvairiausiais klientais, jų nuomonėmis, tad net pačioje mylimiausioje veikloje bus visko – nuo nuovargio iki noro viską mesti.

Verslų yra pačių įvairiausių ir jiems reikalingos skirtingos investicijos. Pirmiausia patarčiau atsigręžti į savo šeimą, kuri gali padėti įvairiomis formomis, pavyzdžiui, vaikų priežiūra. Kai žengi pirmuosius žingsnius versle, pasirodo ir pirmieji rezultatai, kurie gali būti kaip tramplinas, atnešantis naujas patirtis.

Svarbiausia – pradėti, o paskui viskas rutuliosis, ir eisite į priekį. Tačiau noriu pabrėžti, kad tai tinka ne visiems verslams – kai kuriems jų reikia ypatingų investicijų, todėl be jų nebus ir verslo pradžios.

– Kokios, jūsų nuomone, reikalingos savybės versle?

– Kaip ir sakiau – nebijokite prarasti pinigų ir perdėtai nepasiduokite kitų žmonių nuomonei. Per savo gyvenimą sutikau labai daug verslių, skirtingų sričių ir patirčių žmonių, todėl manyčiau, kad tam tikros būdo ir charakterio savybės negarantuoja, kad žmogus būtinai imsis verslo ir jam būtinai pasiseks.

Dažnai yra dirbama komandoje, dėl vieno tikslo, todėl skirtingi žmonės išmoksta vienas kitą papildyti. Labai svarbu išmokti toleruoti neužtikrintumą, kitaip tariant, nesaugumo versle bus daug, jūs turite susikurti viską patys, niekas neduos darbo vietos ar stabilaus atlyginimo. Viskas priklausys tik nuo jūsų.

Nebijokite streso ir pokyčių! Situacija šalyje keičiasi, reikia išmokti prisitaikyti prie rinkos, o ir verslas, kuris auga, neatsiejamas nuo pokyčių, kurie jam būtini.

Net pačioje mylimiausioje veikloje bus visko – nuo nuovargio iki noro viską mesti.

– Ką jūs savyje atradote, pradėjusi verslą?

– Per savo gyvenimą sutikau labai daug įvairių, keistų, kitoniškų žmonių, be to, mūsų verslas įpareigoja bendrauti su klientais, tad šiandien galiu pasakyti, kad pasaulis yra tikrai labai margas. Ir tos pažintys gali būti ir įkvepiančios, ir nustebinančios blogąja prasme. Mes kuriame, augame, verslas patiria pokyčius, turime prie jų prisitaikyti, o tai, be jokios abejonės, brandina.

Matau, kad kuo toliau, tuo daugiau situacijų galiu toleruoti, iškęsti, išlaukti, įveikti, o dėl to auga ir pasitikėjimas savimi. Supratau ir patvirtinau tą posakį, kad dažnai mes galime daugiau nei mums atrodo, bet reikia veikti, reikia patirti gyvenimą ir situacijas. Tai padeda įveikti iššūkius, įgauname daugiau išminties, žinių ir įgūdžių.

– O kaip jums pavyksta suderinti šeimą ir verslą?

– Nemanau, kad reikia stengtis viską idealiai suderinti. Netikiu idealais ir idealia tėvyste, ir idealiais verslais. Su vyru dirbame kartu ir dažnai išgirstame klausimą, ar tai mums netrukdo. Ne, mums tai tikrai netrukdo, galbūt net kompensuojame tą laiką, kai vyras dirbo užsienyje, ir gyvenome atskirai.

Vaikus mums padeda prižiūrėti mano tėvai, giminaičiai, kai dirbame, ir tai, manau, yra pozityvus dalykas. Kuo daugiau žmonių bus vaikų gyvenime, tuo jie bus laimingesni, saugesni. Tai tik privalumas.

Asmeninio archyvo nuotr. /Sandra Bogdanova Sakalauskienė kartu su vyru Rapolu sukūrė verslą – švenčių ir renginių studiją
Asmeninio archyvo nuotr. /Sandra Bogdanova Sakalauskienė kartu su vyru Rapolu sukūrė verslą – švenčių ir renginių studiją

Dar labai svarbu kuriant verslą išmokti pailsėti, to ir palinkėčiau visiems. Aš pati, kaip minėjau, turėjau edukacinį verslą, kurį uždariau dėl to, kad pervargau ir perdegiau. Man sekėsi puikiai, gavau apdovanojimą už inovatyviausią jauną edukacinį verslą, bet tuo metu jau svarsčiau apie jo uždarymą. Ne dėl to, kad man nesisektų, o todėl, kad buvau labai pavargusi.

Tad verslas gali nepavykti ne dėl to, kad jis neturi potencialo ar į rinką įvedamas netinkamas produktas, o dėl to, kad pats verslininkas yra pavargęs. Tad visiems, pasiryžusiems kurti verslą, linkiu poilsio, idėjų ir drąsos žengti pirmąjį žingsnį.

Matau, kad kuo toliau, tuo daugiau situacijų galiu toleruoti, iškęsti, išlaukti, įveikti, o dėl to auga ir pasitikėjimas savimi.

– Kokių turite ateities svajonių savo versle ir gyvenime?

– Mūsų norai labai tradiciniai – sulaukti pandemijos pabaigos, auginti verslą ir vaikus, kurti komfortiškesnį gyvenimą, keliauti. Aišku, visada norisi daugiau, nes kad ir kiek besistengtume, visada yra kur tobulėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius