Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar vaikams reikia tobulų mamų ir kur pasimeta mamystės džiaugsmas

Kad ir kaip mylėtume savo vaikus, sutiksime, kad mamystė atneša visą kalną įvairiausių emocijų ir išgyvenimų. Tarp jų rasime ir abejones, kas geriausia mažyliui, pasimetimą, kaip reaguoti į vienas ar kitas iškylančias situacijas, nuovargį po emocingos dienos, vienišumą ar netgi pasimetimą, bandant auginti taip, kaip patys nebuvome auginti. O kurgi džiaugsmas? Taip, jo taip pat yra, tik gal norėtųsi daugiau? Dažniau?
Ar vaikams reikia tobulų mamų ir kur pasimeta mamystės džiaugsmas
Ar vaikams reikia tobulų mamų ir kur pasimeta mamystės džiaugsmas / A.Kertenytės-Katmandu nuotr.

Būtent apie mamystės džiaugsmus ir kaip pastebėti jų kuo daugiau, kalba ir naujo susitikimų ciklo mamoms „Džiaugsminga mamystė“ rengėjai: pramogų erdvės „Džiaugsmoteka” įkūrėjas Mykolas Lepeška, bei edukacijos ir palaikymo platformos tėvams „Mylu.lt” kūrėjos Dovilė Šafranauskė ir Miglė Rimeikė.

„Vaikai daug džiaugsmo atranda žaisdami. Tarytum kuria jį iš nieko”, – pastebi Mykolas Lepeška, prisimindamas dūkstančius vaikus „Džiaugsmotekos“ erdvėse.

T.Stukas nuotr./Mykolas Lepeška
T.Stukas nuotr./Mykolas Lepeška

„O štai tėvai neretai į viską žvelgia pernelyg rimtai”, – šypsosi Dovilė Šafranauskė, viena iš susitikimus vedančių specialistų. „Kaip taisyklė, mamos daugiausiai laiko leidžia su vaikais, todėl jų pečius ir mintis užgula labai daug atsakomybės. Kaip auginti tinkamai? Kaip sukurti geriausią ritmą? Kaip priimti emocijas, tuo pačiu brėžiant tinkamas ribas? O jei nepavyksta, taip, kaip parašyta knygose, būtent mamos pajunta mamišką kaltę, kad nėra pakankamai geros. Deja, išgyvenant didelę atsakomybę ir dideles emocijas, vietos džiaugsmui lieka vis mažiau. Ir tai natūralu. Kartais įsisukus į kasdienius rūpesčius, verta stabtelėti ir pažvelgti į situacijas naujomis akimis. Galbūt tada lengviau pastebėsime, kur pasimetė džiaugsmas“.

„Šis susitikimų ciklas bus visiškai kitoks, nei įprasti seminarai tėvams”, – pasakoja Miglė Rimeikė, kurią mamos taip pat sutiks „Džiaugsmotekoje“. – „Pirmiausia, čia teorijai skrisime tik tiek laiko, kiek būtinai reikia, o tuomet kalbėsime apie tai, kaip improvizuoti. Kaip žaisti, pritaikant žinias savo vaiko ir šeimos ritmui. Kaip į vaikų auginimą atnešti daugiau džiaugsmo nei įtampos. Ne, mūsų vaikams nereikia tobulų mamų, tik mes kartais tai pamirštame. Mūsų netobolume ir gimsta pačios gražiausios pamokos, autentiški išgyvenimai ir įsimenančios akimirkos. Taip, mums tikrai kartais reikia įžvalgų, žvilgsnio kitomis akimis, pasidalijimo mintimis ir galbūt kitokio požiūrio apie pačias įtempčiausias situacijas.”

Jai pritaria ir Dovilė Šafranauskė: „Susitikimams parinkome pačias aktualiausias temas, kurios, žinome iš patirties dirbant su tėvais, įneša daugiausiai abejonių. Pradėsime nuo vieno svarbiausių poreikių – pailsėti, todėl susitikimų ciklą atidarys miego tema, o toliau keliausime per emocijų ir ribų lavinimo temas, pabaigdamos ciklą pratinimo prie puoduko reikalais. Sutikite, tai tos temos, kuriose dažniausiai atsiranda klausimų ir abejonių. Kalbėsime apie jas paprastai ir žemiškai. Tarsi žaisdami, kam įkvepia ir pati žaidimų erdvė. Kalbėsime apie tai, kokie ribojantys įsitikinimai pavagia džiaugsmą iš motinystės ir mokysimės juos paleisti.“

„Ne mažiau svarbi šių susitikimų dalis ir bendrystė su kitomis mamomis. To niekada nepadovanos knygos skaitymas. Neretai kitos mamos klausime atrandame dalelę savęs, o išgirdę, kad panašios situacijos vyksta ir kituose namuose, sulaukę specialisto rekomendacijų, grįžtame ne tik nurimę, bet ir įkvėptos dažniau nerimą pakeisti džiugiomis akimirkomis“, – pritaria ir Miglė.

„Džiaugsmoteka“ nuotr./Ar vaikams reikia tobulų mamų ir kur pasimeta mamystės džiaugsmas
„Džiaugsmoteka“ nuotr./Ar vaikams reikia tobulų mamų ir kur pasimeta mamystės džiaugsmas

„Na, o vaikai galės saugiai siausti šalia, leisdami mamoms ne tik sužinoti kažko naujo, bet ir pabendrauti su kitomis mamomis bei šiek tiek atsipalaiduoti“ – pastebi Mykolas, pakvietęs vienoje erdvėje susitikti žinioms, žaidimui, ir būtinai – džiaugsmui.

Daugiau informacijos ir bilietai čia, „Džiaugsmotekos“ Facebook ir Instagram paskyrose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius