Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Atsisveikinimas su vasara Palangoje: ką nuveikti ir pamatyti

Liko vos pora savaičių ir vaikai sugrįš į darželius bei mokyklas, tad likusias vasaros atostogas ar bent savaitgalį verta skirti kokybiško dėmesio mažiesiems. Saulė, jūra, smėlis, tyras pušynų oras, ledai ir tėvelių šypsenos - tiek tereikia, kad vaikai būtų laimingi. O mūsų pajūrio kurortai - Palanga, Šventoji - šeimų poilsiui gali pasiūlyti daug daugiau.
Palangos Birutės parkas
Palangos Birutės parkas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Sinoptikai žada, kad rugpjūčio pabaiga bus šilta ir saulėta, jūroje vanduo jau įšilęs, tad tikrai verta pasinaudoti pajūrio viešbučių, sanatorijų ir kitų apgyvendinimo įstaigų siūlomomis nuolaidomis, akcijomis bei įvairių paslaugų paketais šeimoms.

Palanga visada laukia ir yra pasiruošusi priimti įvairaus amžiaus svečius, o jaunos šeimos su mažais vaikais šį kurortą renkasi dėl plačios aktyvaus laisvalaikio ir pramogų pasiūlos.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Saulėlydis Palangoje
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Saulėlydis Palangoje

Kurorte įrengtos didžiulės erdvės, skirtos šeimoms su vaikais.

Birutės parko oranžerija

Nuo seniausių laikų mėgstamiausia šeimų su vaikais pasivaikščiojimo vieta, ir tikra kurorto ramybės oazė yra Birutės parkas. Lankytojus žavi čia augantys augalai, išpuoselėti gėlynai, tvenkinukai su juose plaukiojančiais vandens paukščiais, prie grafų Tiškevičių rūmų nuostabų aromatą skleidžiantis rožynas.

Viena įdomesnių vietų vaikams šiame parke yra oranžerija. Tai didžiuliai šiltnamiai, kuriuose auga per pusantro šimto rūšių augalai, tarp kurių – ir bananmedis, citrinos, įvairūs kaktusai ir kiti augalai, kurių tikrai nepamatysi įprastame lietuviškame darželyje ar sode.

Greta oranžerijos įrengtas „gyvasis kampelis“ – lauko aptvaruose mažųjų dėmesio laukia ožka, povai, dekoratyvinės vištos bei antys, taip pat – jūrų kiaulytės. Juos galima pašerti, bet tam būtina iš anksto pasirūpinti daržovėmis, gyvūnams kenksmingi duonos gaminiai.

Pasigrožėję augalais ir gyvūnais, vaikai galės pažaisti čia pat įrengtame žaidimų namelyje, pasisupti sūpuoklėse.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Palangos Birutės parkas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Palangos Birutės parkas

Lietuviškų pasakų parkas

Netoli Birutės parko, S. Daukanto g. 24A, įkurtas Lietuviškų pasakų parkas taip pat orientuotas į šeimas su vaikais. Šį parką puošia žaismingos bei atraktyvios skulptūros, sukurtos lietuvių liaudies pasakų motyvais.

Visos skulptūros sukurtos menininkų ir padarytos taip, kad vaikai galėtų jas liesti, sukioti, užsilipti ar pasisupti.

Prie kiekvienos skulptūros yra įrengta informacinė lentelė, kurioje galima perskaityti pasaką, kurią vaizduoja skulptūra. O paspaudus specialų mygtuką, dominančią istoriją galima ir išklausyti.

Vaikų parkas

Visai šalia jūros, Naglio alėjos ir Šermukšnių gatvės sankirtoje, yra dar viena jaunų šeimų itin mėgstama kurorto vieta – Vaikų parkas.

Jame įrengti spalvingi, jūrinės tematikos, įvairaus, net iki septynių metrų, aukščio atrakcionai.

Erdvė yra aptverta, apšviesta, įrengti suoliukai tėvams pailsėti, kol vaikai žaidžia.

„We Love Lithuania“ nuotr./Vaikų parkas Palangoje
„We Love Lithuania“ nuotr./Vaikų parkas Palangoje

Palangos vasaros skaitykla

Įvairios kultūros įstaigos ir organizacijos taip pat rūpinasi turiningu šeimų su vaikais laisvalaikiu kurorte.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka pajūryje vasarojančius jaunuosius skaitytojus kviečia susitikti Palangos vasaros skaitykloje (Vytauto g. 72). Visą vasarą čia vyko įvairūs susitikimai, renginiai ir edukacijos.

Artimiausi renginiai Palangos vasaros skaitykloje numatomi rugpjūčio 22 d. – antradieniais vakare, 19 val., Palangos vasaros skaityklos lankytojai kviečiami žaisti stalo žaidimus. Čia laukiami įvairių stalo žaidimų mėgėjai, o šeimų su vaikais laukia labai smagūs ir įtraukiantys edukaciniai žaidimai.

Mildos Govedaitės nuotr./Palangos vasaros skaitykla
Mildos Govedaitės nuotr./Palangos vasaros skaitykla

Vasaros kinas

Kiekvieną vasaros penktadienį Šventosios kurorto centrinėje aikštėje nemokamai rodomas kinas. Paskutinis vasaros penktadienis skirtas lietuviškiems, filmams visai šeimai. Rugpjūčio 25 d. 21 val. bus rodomas „Kakė Makė. Mano filmas“.

Teatras vaikams

Tradiciškai vasarą gastrolių į Palangą atvyksta profesionalūs teatrai.

Beje, išskirtinės patirtys vaikų Palangoje laukia ir rugsėjo mėnesį. Rugsėjo 18-24 d. kurorte jau trečią kartą vyks profesionalių Lietuvos teatrų vaikams ir jaunimui festivalis „Kurhauzo Nykštukas“. Pasak renginį organizuojančio Palangos kultūros ir jaunimo centro kultūrinės veiklos vadybininko Deivido Jučo, šis festivalis išsiskiria tuo, jog žiūrovai turi galimybę ne tik pasižiūrėti geriausius šalies teatralų sukurtus spektaklius vaikams ir jaunimui, bet ir dalyvauja įdomiose edukacinėse programose, kuriose išbando įvairias teatrines technikas, pavyzdžiui lėlių kūrimo, šešėlių teatro ir kt.

R.Kucevičiūtės nuotr. /Festivalis „Kurhauzo nykštukas“
R.Kucevičiūtės nuotr. /Festivalis „Kurhauzo nykštukas“

Pasivaikščiojimai po kurortą

Palangos turizmo ir informacijos centras yra išleidęs seriją virtualių leidinių-maršrutų, skirtų turiningiems pasivaikščiojimams po Palangą ir patiems atrandant bei pažįstant įdomiausius lankytinus objektus. Jai sekdami tėveliai su vaikais gali leistis į kelionę po grafų Tiškevičių Palangą, atrasti senąsias Palangos vilas, skulptūras ir paminklus, žydų atmintinas vietas ar leistis į žygį su dviračiais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žiedai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žiedai

Su parengtais leidiniais-maršrutais galima susipažinti čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius