Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Frazės, kuriomis mama gali sugadinti dukrai gyvenimą

Kiekvienos mamos tikslas turėtų būti išauginti protingą, tvirtą, dvasiškai turtingą ir savimi pasitikinčią dukrą. Tačiau vis dar gausu auklėjimo stereotipų, kurie gali turėti neigiamą įtaką moters savivertei.
Mama ir dukra
Mama ir dukra / 123RF.com nuotr.

Kaip nepaklysti ir neįžeisti savo mylimo vaiko, o kaip tik – nukreipti jį teisingu keliu? Pirmiausia, atsikratykite nuvalkiotų frazių, o tuo pačiu, mokykitės augti kartu su dukra, atmesdamos savo ankstesnius įsitikinimus - moters vieta seniai nėra prie puodų, rašoma goodhouse.ru.

Tu juk būsima šeimininkė!

O galbūt ne šeimininkė, o finansininkė, inžinierė, direktorė? Niekas nesako, kad nereikia mokėti išplauti indų ar išmokti ruošti valgyti, tačiau koncentruoti dukros ateitį tik į tai, kad ji mokėtų suktis virtuvėje, neteisinga – duokite jai laisvės pasirinkti tai, kas jai labiausiai prie širdies. Svarbu nepamiršti, kad ir sūnums reikia duoti namų ruošos darbų – tai nėra tik moterų „privilegija“!

Tu juk būsima mama

Vėlgi – tai kiekvienos moters apsisprendimo reikalas. Galvoti, kada čia dukra padovanos anūkų ir skubinti tai padaryti – nekorektiška, kaip ir reguliuoti, kaip ta būsima mama turėtų elgtis. Todėl patariama atsipalaiduoti ir tokius intymius klausimus palikti spręsti savo atžalai.

Nusileisk, tu juk mergaitė

Taip iškart mokoma, kad mergaitės konfliktus turi nuleisti negirdomis, visada būti švelnios ir nekelti šaršalo. Apskritai mokėti spręsti barnius yra gerai, tačiau dar geriau mokėti rasti kompromisą ir pasakyti „ne“, kada to reikia. Pagalvokite, jeigu visada ir visur nusileisime, ko galime tikėtis savo gyvenime? Ko galime pasiekti? Siekti daugiau – štai koks turėtų būti prioritetas.

Būk švelnesnė

Iš mergaitės stereotipiškai tikimasi, kad ji bus švelni, miela, gera, o jeigu ji šaukia, pyksta ar keikiasi? Taip mergaitės nedaro! Žinoma, kad daro. Visų žmonių jausmai ir emocijos yra vienodi, o tai reiškia, kad visi kartais supyksta, tampa agresyvūs, liūdni ar rėkia. Taip jau yra, ir dėl lyties šie dalykai nepasikeičia. Todėl reikėtų kalbėti apie tai, kaip mokėti atpažinti savo emocijas, kaip išmokti jas valdyti.

Būk atlaidesnė

Nereikia užantyje nešiotis akmens, tačiau pamokas, kurias dukrai davė blogos patirtys, reikia išmokti atmintinai. Kai kurie žmonės galvoja, kad galima atleisti viską. Galbūt ir galima atleisti, tačiau būtina galvoti ir apie savo sveiką psichiką – ar tikrai reikia bendrauti su žmogumi, kuris nuolat tave skaudina? Ar tikrai reikia palaikyti ryšį su drauge, kuri tik naudojasi tavimi? Ar būtina kentėti, kai kažkas prisiima laurus už atliktą darbą?

Moteris visada turi būti gudri ir išmintinga

O kas yra tas moteriškas gudrumas ir išmintingumas? Gebėjimas eiti aplinkui, kai gali žengti tiesiog į priekį? Slaptų kelių ieškojimas? Mokėjimas manipuliuoti? O gal mokėjimas kentėti, pritarti, paklusti, nutylėti? Turbūt dažna moteris yra išgirdusi, kad taip elgiasi „protingos“ žmonos. Tačiau kalba ne apie tai – pirmiausia, galvokite apie tai, kaip jaučiatės, ką iš tikrųjų norite pasakyti. Ar tikrai reikia eiti ratais, gudrauti, kad galėtumėte sukurti darnius santykius su aplinka? Gal metas išmokti kalbėti aiškiai ir atvirai, o ne užuolankomis?

Vida Press nuotr./Mama ir dukra
Vida Press nuotr./Mama ir dukra

Svarbiausia – ištekėti

Svarbiausia – tai būti laimingomis, o ar santuoka ir vaikai bus laimės dalimi, sunku pasakyti, kadangi kiekvienas mūsų turi savo laimės formulę. Todėl nereikėtų aiškinti dukrai, kad jos laimė būtent tokia. Gal ji visai nenori tekėti, o svajoja keliauti po pasaulį, nori siekti karjeros arba užsiimti kūryba. Žalinga įteigti, kad dukros laimė priklauso nuo kažkokio vyro, kuris lyg ant balto žirgo atjojęs princas ją išgelbės.

Laimė ne piniguose

Laimė slypi gebėjime susikurti norimą gyvenimą, o tam, kaip visi puikiai žino, reikia finansinės nepriklausomybės. Galvoti apie ateitį, norėti užsidirbti ir save išlaikyti – suaugusio ir atsakingo žmogaus bruožas. Ydingas mąstymas yra tame, kad viskas krenta iš dangaus arba kad vieną kartą nepasisekus kalta lemtis. Kelti užpakalį nuo sofos ir siekti savų tikslų yra kur kas protingiau, nei tikėti likimu, kad visą gyvenimą laukia skurdas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius