-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kineziterapeutė įspėja tėvus: kūdikis neturėtų ilgai būti gultuke ar nešioklėje

Gimęs kūdikis iškart apsupamas daiktais, be kurių jau sunkiai įsivaizduojame savo kasdienį gyvenimą: automobilinė kėdutė, garantuojanti saugumą, gultukas, leidžiantis mamai atsikvėpti, ir nešioklė, kad rankos būtų laisvos.
Kūdikis miega gultuke
Kūdikis miega gultuke / 123RF.com nuotr.

Visi šie daiktai gali būti ir draugai, ir priešai – kai vaikas per ilgą laiką paliekamas juose, tai gali daryti neigiamą įtaką jo sveikatai ir fizinei raidai.

Gultukai

Vaikų ir kūdikių kineziterapeutė Indrė Mockutė sako, kad gultukai tikrai gali palengvinti gyvenimą tėveliams, tačiau jais piktnaudžiauti nederėtų. Kaip tikina specialistė, iki trijų mėnesių ji patartų gultukų vengti.

„Taip pat nepatarčiau juose migdyti kūdikių, o jeigu užmiega, iškart perkelti į lovytę, nes padėtis juose yra tokia, kad kūdikio galva būna labiau atlošta į priekį, o geriausia, kai ji yra lygi su kūnu“, – pastebi specialistė.

Taigi, iš pat pradžių, pirmaisiais mėnesiais, geriau gultuko nenaudoti arba naudoti minimaliai, o nuo penkių mėnesių ar pusmečio jau galima palikti vaiką jame ir ilgiau, kad jis galėtų matyti jį supantį pasaulį.

„Kalbant apie pasekmes, jos yra individualios, todėl negalima pasakyti, kad jeigu vienam kūdikiui nieko nenutiko, tai ir kitam viskas bus gerai. Dažniausiai tai susiję su stuburo formavimusi ateityje, laikysena, ypač, kai kūdikius tėvai gultuke užkelia per aukštai“, - sako I.Mockutė.

Specialistė pastebi, kad vibruojantys gultukai nėra blogas pasirinkimas – kaip tik gali padėti vaikui nusiraminti. Svarbu ir vienu kartu nepalikti vaiko gultuke ilgesnį laiką (rekomendacija per per parą neviršyti dviejų valandų) – geriausia iki 15 minučių, o tada perkelti į kitą vietą (tai galioja ir nešioklei).

Gultukų reikėtų vengti, kol vaikas nenulaiko galvos, esant įvairiems raidos sutrikimams, vėluojant galvos kontrolei. Tokiais atvejais gultuko naudojimą reikėtų atidėti, kol kūdikis sustiprės.

Nešioklės

Kalbant apie nešiokles, specialistė pataria pirkti tokią nešioklę, kuri transformuojasi, auga kartu su vaiku, nes taip jums nereikės paaugus kūdikiui įsigyti naujos ir papildomų dalių. Į nešioklę dėti kūdikį galima jau nuo kelių mėnesių, tačiau labai svarbu įdėti saugiai ir taisyklingai (yra tam tikri gamintojai, kurie gamina nešiokles, skirtas nuo gimimo).

Svarbu nepalikti vaiko gultuke ilgesnį laiką – patariama per parą neviršyti 2 valandų.

„Nešioklių būna labai įvairių. Renkantis reikia atkreipti dėmesį, kad kai vaikas bus joje, jo kojos turi būti lyg varlytės – tai yra kuo plačiau, ne per daug nuleistos žemyn, nes tai labai svarbu dėl klubų displazijos prevencijos.

Kitas dalykas – nuo kada pradėti nešioti? Kūdikis, jeigu dar nenulaiko galvytės, turi būti nešiojamas kuo saugiau ir atsargiau. Svarbiausia, kad nešioklėje vaikas būtų atsuktas į jus, kojos laikomos plačiai, kūdikis jaustųsi gerai, būtų tinkamai prilaikoma nugara ir galvytė, kad vaikas nebūtų užkeltas per aukštai“, – sako kineziterapeutė.

Fotolia nuotr./Kūdikis nešioklėje
Fotolia nuotr./Kūdikis nešioklėje

Kitos padėtys, kai kūdikis nugręžtas veidu į aplinką ar yra už nugaros, nėra labai patogios ir komfortiškos jūsų kūdikiui ir griaučių sistemai. „Nešioklė taisyklingiausia tada, kai yra laikoma aukščiau klubų, kai vaiko tarpkojis būna ties mamos bamba, nes taip sutampa jūsų ir vaiko svorio centrai“, – sako kineziterapeutė.

Automobilinės kėdutės

Automobilinės kėdutės yra būtinas dalykas, be kurio negrįšite namo iš ligoninės, tačiau bėda ta, kad kai kurie tėvai kėdutėje kūdikį laiko per ilgai, migdo ar perkėlę ant vežimo vežioja mažylį.

„Geriau, kad kūdikis kėdutėje praleistų mažiau, o ne daugiau laiko, tad jeigu važiuojate automobiliu, paskui dar vaikštote su kūdikiu kėdutėje ilgą laiką, grįžus geriau kuo greičiau mažylį perkelti ant kito paviršiaus“, – pataria kineziterapeutė.

Apskritai, kai kūdikis jau nulaiko galvą, visos rizikos mažėja, todėl iki 2–3 mėnesių geriau kuo labiau pasaugoti mažylį. Kėdutes svarbu pasirinkti pagal vaiko amžių ir svorį. Negalima vaiko sodinti į jam per didelę kėdutę ne tik dėl saugumo automobilyje, bet ir dėl vaiko stuburo apsaugos.

Kaip taisyklingai guldyti kūdikį?

„Kūdikį pirmaisiais mėnesiais geriausia guldyti ant nugaros, taip pat jam reikia nedidelės pagalvėlės, kad galva būtų šiek tiek atlošta, pakelta. Vėliau, jam paaugus, miegojimo padėtys keičiasi, galima guldyti ant vieno ar kito šono, o galiausiai ir kūdikis pats pasirenka jam patogią padėtį“, – tikina specialistė.

Dėl miego bendros nuomonės nėra, tačiau svarbu, kad vaiko galva būtų pasukta ant šono dėl rizikos užspringti.

Piktnaudžiaujant gultukais ir kitomis pagalbinėmis priemonėmis:

– gali sutrikti motorinė vaiko raida, vertinant pagal Miuncheno funkcinės raidos diagnostiką. Vaikas vėliau pradeda vartytis, ropoti, vaikščioti.

– galimos kaukolės skliauto deformacijos.

– hipertonusas, hipotonusas.

Pasekmes ištaisyti įmanoma, bet reikia didesnį dėmesį skirti mankštoms, lavinti raumenų sistemą, pusiausvyrą, koordinaciją, bendrą vaiko fizinį pajėgumą.

Piktnaudžiaujant pagalbinėmis priemonėmis gali ne tik sutrikti motorinė raida, bet ir sulėtėti psichologinis brendimas, nesivystyti socialinės funkcijos, emocinis intelektas. Dėl netinkamos nešioklės, gultuko ar autokėdutės gali iškrypti stuburas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius