Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ne tik stresas, bet ir papildomos išlaidos: kad vaikų traumos neištuštintų kišenių

Po karantino grįžę į mokyklas vaikai džiaugiasi ne tik gyvu bendravimu su draugais ir pasiilgta laisve po pamokų, vis drąsiau tėvams nuotolinį darbą iškeičiant į biurus. Kaip pastebi medikai, šalutinis to poveikis – dažnėjančios vaikų traumos.
Kojos lūžis
Kojos lūžis / 123rf.com nuotr.

Tai, kad ruduo – vienas pavojingiausių sezonų, rodo ir vaikų draudimo statistika. „Po atostogų grįžę į mokyklą, vaikai pradeda lankyti būrelius, įvairias treniruotes. Kaip žinia, aktyvias pramogas lydi ir didesnė traumų rizika. Judrūs, dažnai neapskaičiuojantys savo jėgos ir greičio vaikai gali ne tik patys susižaloti, bet ir sužeisti aplinkinius. Turėjome ne vieną atvejį, kai po susidūrimų mokykloje teko ir galvą siūti, ir dantis tvarkyti“, – sakė draudimo bendrovės „If“ žalų specialistė Katažyna Rudel.

Traumų ir nelaimingų atsitikimų stebėsenos informacinės sistemos duomenimis, 2020 metais dėl sužalojimų, apsinuodijimų ir išorinių poveikių padarinių ligoninėse gydėsi beveik 5 tūkst. vaikų iki 17 metų amžiaus, nors dėl pandemijos judėjimas buvo ypač apribotas.

4500 susižalojimų priežastis – nelaimingi atsitikimai, 410 nukentėjo transporto įvykiuose (iš jų 49 keliuose nukentėję pėstieji vaikai, 222 važiavę dviratėmis transporto priemonėmis, 39 motociklininkai, 67 sužalojimus patyrę lengvuosiuose automobiliuose). 2597 vaikai susižalojo nukritę, 618 veikiant negyvoms mechaninėms jėgoms.

123RF.com nuotr./Žaizda
123RF.com nuotr./Žaizda

Dažniausi – galvos, pečių lanko ir rankų sužalojimai

Nuo 2015 metų pradėta rinkti vaikų traumų statistika rodo, kad daugiausiai visų amžiaus grupių vaikų patiria galvos bei pečių lanko ir rankų sužalojimus. Jei galvos sužalojimai būdingesni vaikams iki 1 metų amžiaus bei 15-17 metų paaugliams, – pečių lanko ir rankų traumas dažniau patiria 10-14 m. vaikai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Naktis Kauno klinikų traumų ir skubios pagalbos centre
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Naktis Kauno klinikų traumų ir skubios pagalbos centre

Apie pusę visų traumų įvyksta vaikui parkritus, maždaug kas dešimta – dėl negyvų mechaninių jėgų poveikio, pvz., atsitrenkus į sportinį inventorių, aštrų stiklą ir pan.

Traumų priežastys pagal amžių

Nagrinėjant traumų priežastis pagal jas patyrusių vaikų amžių matyti, kad dūmų, ugnies, liepsnos poveikį, sąlytį su karščiu ir karštomis medžiagomis dažnai patiria vaikai iki 4 m., taip pat nemažai šio amžiaus vaikų atsitiktinai apsinuodija kenksmingomis medžiagomis.

5-9 metų amžiaus grupėje dažnėja transporto traumos. Dažniausiai tokio amžiaus vaikai patiria traumas važiuodami dviratėmis transporto priemonėmis arba kaip pėstieji.

123RF.com nuotr./Paspirtukininkai gatvėje
123RF.com nuotr./Paspirtukininkai gatvėje

Nuo 10 metų traumų priežasčių struktūroje jau ima ryškėti tyčiniai susižalojimai, paauglystėje (15-17 m.) jų skaičiai dar išauga.

Pasikėsinimai bei gyvų jėgų sukeltas poveikis (kito asmens užkliudymas, pastūmimas, spyris, sumušimas, įkandimai ir pan.) kaip ir tyčiniai susižalojimai, būdingesni nuo 10 metų, o dažniausiai fiksuojami tarp 15-17 metų amžiaus paauglių. Transporto įvykių metu sužalojimus taip pat dažniausiai patiria šios amžiaus grupės vaikai.

Mama: ligoninės priimamajame mus jau pažįsta

Kaip 15min pasakojo vilnietė trijų vaikų mama, vyriausiąją dukrą ji augino be didelių rūpesčių, tačiau gimus sūnums situacija radikaliai pasikeitė.

„Ligoninės priėmime mus jau pažįsta“, – sakė mama. Nuotykiai prasidėjo vos viduriniajam atsistojus ant kojų, kai bėgdamas trenkėsi į praviras duris. Netrukus parke staiga ištraukė ranką, metėsi į šalį ir buvo parblokštas dviračio. Krapštė širšių lizdą – buvo sugeltas, o vieną širšę teko krapštyti įstrigusią ausyje.

Dar „linksmiau“ tapo paaugus mažajam broliui, kuris pradėjo nuo to, kad sodyboje sugalvojo vyresnėliui trenkti malka per galvą. Gąsdindamas mamą prieš veidą karpė žirkles ir prasikirpo kremzlę po nosimi. Išerzintas brolio, galva išdaužė langą ir susipjaustė stiklais. Atsiprašydami abu pažadėjo daugiau taip nedaryti, o naują langą mamai padovanoti per Kalėdas...“

Vis dėlto, sunkiausią traumą vienas iš sūnų patyrė visiškai neseniai. Važinėjo paspirtuku ir trenkėsi galva į betoną krisdamas nuo rampos. Buvo be šalmo, skilo kaukolė. Nuo sumušimo užkrito akis, tad matė tik viena. Sumušimai ir apsibrozdinimai – savu ruožtu.

123RF.com nuotr./Smegenų tyrimas magnetiniu rezonansu
123RF.com nuotr./Smegenų tyrimas magnetiniu rezonansu

„Laimė, smegenys nebuvo pažeisti. Ligoninėje tris dienas buvo stebimas. Dėl akies dar reikės konsultuotis su okulistais – užregistravau privačiai konsultacijai, bet vis viena teks mėnesį laukti eilėje“, – sakė mama.

Ne tik stresas, bet ir papildomos išlaidos

Vaiko trauma – ne tik didžiulis stresas, rizika, ar viskas baigsis gerai, bet ir papildomos išlaidos. Kadangi sūnui neurologai rekomendavo apriboti veiklas, mamai teko papildomai imti atostogų ir sugalvoti, kuo mažau pavojingu užimti sūnus. „Dėl traumos irgi nėra visiškai ramu. Laukiam vizito pas okulistą“, – sakė vilnietė.

Trauma tapo pamoka – ne tik nukentėjusiam paaugliui, bei kitiems ekstremalams, važinėjantiems kartu. Kai kurie jų ne tik iš namų atsineša, bet ir važinėdami jau dėvi šalmus, kelių apsaugas. O štai istorija pasidalijusi mama įsitikino, kad nereikia atidėlioti vaikų draudimo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno centre ekstremalų pasirodymai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno centre ekstremalų pasirodymai

Vasarą ji kaip tik apie tai galvojo, pasiskaičiusi, kad kai kurios draudimo bendrovės draudžia net ekstremalus vaikus, tačiau neprisiruošė pasidomėti daugiau ir dabar dėl to gailisi. Papildomos lėšos tikrai būtų pravertusios.

Pasirūpina apsauga ne tik nuo nelaimingų atsitikimų, bet ir dvigubu draudimu

Kokią galimą draudimo išmoką paaugliui patyrus kaukolės skilimą galėjo gauti šeima? Pasak draudimo bendrovės „If“ asmens žalų specialistės Katažynos Rudel, jei vaikas apdraustas draudimu nuo nelaimingų atsitikimų, tokiais ir panašiais atvejais išmoka priklauso nuo pasirinktos draudimo sumos ir traumos sudėtingumo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pinigai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pinigai

„Kuo sudėtingesnė trauma, tuo didesnė draudimo išmoka. Jeigu tenka operuoti, išmoka didėja. Išmokos yra skaičiuojamos procentais nuo pasirinktos draudimo sumos ir dažniausiai traumų draudimui klientai renkasi 5-6tūkst. eurų draudimo sumą“, – sakė „If“ atstovė, atkreipdama dėmesį, kad vaikus galima apdrausti ir dvigubu draudimu.

Dvigubas vaiko draudimas susideda iš draudimo nuo nelaimingų atsitikimų ir civilinės atsakomybės draudimo. „Tai reiškia, kad draudimas galioja ir gausite piniginę pagalbą įvykus nelaimingam atsitikimui, kad vaikas kuo skubiau pasinaudotų geresnėmis medicinos ar reabilitacijos paslaugomis. Taip pat turėsite užtikrintą apsaugą nuo netikėtų finansinių nuostolių, jei vaiko neatsargumas ar neatsakingas elgesys padarytų žalos kitiems žmonėms ar jų turtui“, – paaiškino „If“ atstovė.

Piniginė pagalba suteikiama net ir smulkių traumų atveju

Vidutinė išmoka, patyrus traumą, siekia 190 eurų, o brangiausiai atsieina nelaimingi atsitikimai, po kurių prireikia operacijos ar reabilitacijos. „Pavyzdžiui, turėjome atvejį, kai vaikas važiavo dviračiu, krito ir susižalojo kairįjį riešą, teko operuoti. Šiuo atveju nukentėjusio šeima gavo 900 eurų išmoką“, – sakė K.Rudel .

Vis dėlto, nepaisant traumos ar susižalojimo sunkumo, „If“ nelaimingų atsitikimų draudimas suteikia piniginę pagalbą net ir už tokias smulkias traumas, kaip raiščių patempimas arba sumušimas, dėl kurio vaikas negali lankyti ugdymo įstaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius