TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Miegas su vaiku vienoje lovoje „už“ ir „prieš“: ar galime taip kenkti savo atžalai?

Kiek tėvų, tiek nuomonių – vieni jau kelių mėnesių mažylį pratina miegoti atskiroje lovytėje, kiti nemato bėdų, kad atžala miega su jais iki 5, 7 ar kiek nori metų. Nors kiekviena šeima pasirenka tokį modelį, koks jiems priimtiniausias, specialistai atkreipia dėmesį, kada miegas su kūdikiu gali būti rizikingas dėl paties vaiko saugumo ir sveikatos.
Šeima miega
Šeima miega / 123RF.com nuotr.

Kokie miegojimo vienoje lovoje su kūdikiais ir vyresniais mažyliais pliusai ir minusai, nauda ir pavojai, svarsto „Heathline“. Vienas dažniausių argumentų, kurį tėvai pateikia į klausimą – kodėl miega su savo atžalomis, yra saugumas.

Specialistai siūlo atkreipti dėmesį į kelis svarbius dalykus. Miegas su vyresniais nei vienerių metų vaikais paprastai yra laikomas saugiu. Tiesą sakant, kuo vaikas vyresnis, kuo lengviau jis gali pats apsiversti, išsilaisvinti iš patalų ar pan., tuo jo miegas su tėvais yra mažiau rizikingas.

Paprastai dėl saugumo prieštaringai vertinamas tėvų miegojimas su kūdikiais, dar nesulaukusiais bent 12 mėnesių. Kūdikiai gali nesugebėti išsivaduoti iš sunkios patalynės ar netyčia juos užspaudusių, užgulusių suaugusių, todėl padidėja rizika, kad jie gali būti įkalinti, uždusinti ir patirti staigios kūdikių mirties sindromą (SIDS).

123RF.com nuotr./Tėtis miega su dukromis
123RF.com nuotr./Tėtis miega su dukromis

Amerikos pediatrų akademija (AAP) pasisako griežtai prieš bendrą miegą su jaunesniais nei 1 metų vaikais. AAP rekomenduoja pirmus 6 vaiko gyvenimo mėnesius miegoti atskirose lovose, bet viename kambaryje, nes ši saugi praktika gali labai sumažinti SIDS riziką.

Tiesa, nepriklausomai nuo amžiaus, yra įvardinamos situacijos, kai miegoti kartu su vaiku yra nerekomenduojama ir pavojinga. Tėvai turėtų vengti miegoti kartu su vaiku, jei jie yra vartoję alkoholio arba narkotikų.

„Healthline“ tašoma, kad tyrimų, nagrinėjančių ilgalaikį bendro miego su mažais vaikais poveikį, yra nedaug, tačiau 2017 m. atliktame tyrime analizuotos 944 mažas pajamas gaunančios šeimos ir iš pradžių nustatyta, kad mažyliams, kurie miegojo vienoje lovoje su tėvais, buvo daromas neigiamas poveikis tiek socialiniam elgesiui, tiek pažintiniams gebėjimams.

Visa šeima vienoje lovoje – kokie privalumai?

Nors atskiro miegamojo trūkumas gali būti viena iš akivaizdžių miegojimo kartu priežasčių, yra keletas kitų priežasčių, dėl kurių šeimos gali rinktis bendrą lovą.

Miegas kartu su mažyliais ar atskirai nuo jų, savaime aišku, kiekvienos šeimos individualus pasirinkimas, nulemtas daugelio aplinkybių. Vis tik, kurios iš jos nulemia tėvų sprendimą miegoti vienoje lovoje su vaikais? Kai kurios šeimos šį sprendimą priima norėdamos būti artimesnės su mažyliais, kitos – tiesiog dėl praktinių sumetimų ir patogumo. Daugelis tėvų susiduria su varginančiais iššūkiais, kai tenka naktį keltis dešimtis kartų, todėl siekdami patogumo, tiesiog nusprendžia miegoti kartu.

Bendras miegas vieniems trukdo, o kitiems yra naudingas pasirinkimas, kiekviena šeima randa sau palankiausią sprendimą, vis tik – kokius miego su vaikais privalumus įvardija specialistai?

Ryšio kūrimas

Nors kiekvienas iš tėvų ne kartą ir ne dešimt yra pagalvojęs – kada gi pasibaigs tas sunkus etapas, tuo pačiu visada sau primena – kokia trumpa ta vaikystė, kaip greitai kūdikiai auga ir kokie saldūs yra jų prisiglaudimai. Dažnas iš tėvų, kad ir kaip būtų nepatogu visai šeimai miegoti krūvoje, guodžiasi, kad kai vaikai taps vyresni, jie pradės reikalauti nepriklausomybės ir norės daugiau fizinės erdvės. Bendras miegojimas, kol vaikai yra mažamečiai, leidžia jums kuo geriau išnaudoti šį laiką.

Be to, tėvai, kurie turi neįprastą darbo grafiką ir negali būti šalia visomis valandomis, gali rinktis bendrą miegą, kad turėtų daugiau brangaus laiko su augančiais vaikais. Pabrėžiama, kad bendras miegas iš tiesų gali padėti užmegzti gilesnį ryšį, o vaikui suteikti saugumo jausmą.

Brangios poilsio valandos

Miegojimas kartu padeda žindančioms mamoms lengviau pamaitinti kūdikius vidury nakties ar ankstyvą rytą, rečiau keltis iš lovos, blaškyti savo ir artimųjų miegą – tai reiškia, visiems geriau pailsėti, o auginant mažylius tėvams brangi kiekviena poilsio minutė. Mamos ir kūdikio miegojimas kartu, pasak specialistų, gali net paskatinti ilgesnį žindymą.

Nors miegoti būtent vienoje lovoje su kūdikiu iki 12 mėn. specialistai nerekomenduoja, bet siūlo rasti kitų kūrybiškų būdų, kaip visiems saugiai pailsėti, kurti ryšį, bet tuo pačiu ir neignoruoti rizikų. Rekomenduojama išbandyti vaikišką lovelę, kuri prisitraukia prie lovos šono arba įsigyti tradicinį lopšį, kuris būtų tiesiog visai šalia tėvų miegamos lovos, todėl kūdikis, norint jį pamaitinti ar jam suverkus, būtų pasiekiamas ranka.

123RF.com nuotr./Šeima lovoje
123RF.com nuotr./Šeima lovoje

Kodėl reikėtų rinktis miegą atskirai?

Nekokybiškas miegas, laiko sau stoka ir kitos priežastys ilgainiui tėvus verčia galvoti – kaip nutraukti bambagyslę ir išmokyti vaikus miegoti savarankiškai? Kodėl reikėtų tai daryti, kokie miego kartu trūkumai ir pasekmės, o galiausiai – kaip pradėti „miego atskirai“ etapą?

Vieni tėvai miegodami su vaikais palyginti ilgai jaučia palaimą, kitiems ilgainiui labai svarbus tampa kokybiškas poilsis ir juos erzina mažylių neramus miegas – spardymasis, trankymasis alkūnėmis šalia. Nors kas naktį dėl košmarų, miego regresijos ar tiesiog įpratimo ateinančius vaikus priima į savo lovą, bet atvirai kalba, kad tai labai išvargina. Tiesa, pasiryžimas vis tik nutraukti miegą kartu su mažyliu kartais gali būti labai pozityvus ir teigiamas, mat specialistai tam tikrais atvejais įžvelgia ir to trūkumų.

Kaip rašo „Healthline“, 2015 m. atlikto tyrimo metu nustatyta, kad motinos, kurių kūdikiai miegojo kartu su jomis, naktį pabudo dažniau ir blogiau miegojo nei motinos, kurių kūdikiai miegojo atskirai nuo jų. Jei kada nors stebėjote mažylio miego akrobatiką, galite numanyti, kad bandyti snausti ar miegoti šalia jo tikrai nėra lengva.

Atkreiptinas dėmesys, kad tėvai, augindami vaikus, neturėtų pamiršti ir savo psichologinės bei emocinės būklės, mat nuo jos priklauso ir mažylio savijauta.

Miego trūkumas ir gera savijauta neatsiejami. Kūdikius auginantiems tėvams, ne paslaptis, trūksta poilsio. Daugeliui mamų ir tėčių reikia psichinės ir fizinės erdvės, kad galėtų pailsėti, atgaivinti kūną ir protą prieš prasidedant dar vienam įtemptam rytui.

2018 m. atlikto tyrimo metu nustatyta, kad mamos, kurios miegojo kartu su mažamečiais vaikais, kurie nuolat prabusdavo arba netvarkingai judėdavo, prarasdavo vidutiniškai 51 minutę miego per naktį ir įvardindavo jaučiančios didesnį nerimo, streso ir depresijos lygį.

Laiko dviese stoka

Šeimos miegojimas vienoje lovoje neretai įvardijama kaip viena esminių priežasčių, dėl ko suprastėja ir sutuoktinių santykiai, mat jų galimybės praleisti bent kiek laiko kartu būna kone visiškai apribotos. Gali būti, kad su partneriu negalite pabendrauti visą dieną, tačiau negalėsite pabendrauti, prisiglausti ir pažiūrėti filmo drauge ir po jos.

Žinoma, seksas prieš miegą taip pat tampa negalimas, juk tarp jūsų ir jūsų antrosios pusės įsiterpia mažylis.

Net ir nesirūpindami, kaip bendras miegas paveiks jūsų santykius su partneriu, galite tiesiog trokšti laiko, per kurį galėtumėte pailsėti ir pasisemti jėgų, nesijausdami prislėgti ir įpareigoti. Nėra nieko blogo, kad jums reikia šiek tiek laiko, kuris nėra susijęs su kieno nors kito poreikių tenkinimu.

Bendras miegojimas su vaiku neturėtų paveikti sutuoktinių santykių ar daryti įtaką asmeniniams poreikiams, todėl reikėtų gerai kartu su partneriu apsvarstyti „už“ ir „prieš“ bendros lovos su vaikų dalybų argumentus. Itin svarbu ir tai, kad tėvų sprendimui nedarytų įtakos visuomenės nuostatos – geriausia įvertinti individualias aplinkybes ir priimti sprendimą, tinkamiausią pačiai šeimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius