Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nuotoliniu būdu konsultuojanti ginekologė: ko dažniausiai klausia moterys karantino metu

Vos prasidėjus karantinui Santaros klinikų ginekologė doc. dr. Daiva Bartkevičienė nusprendė imtis iniciatyvos nemokamai nuotoliniu būdu konsultuoti moteris, kurios turi nerimą joms keliančių ginekologinių skundų, tačiau nežino, kur šiuo metu kreiptis.
Gimdyvė
Gimdyvė / 123RF.com nuotr.

Moterų klausimai užplūdo kaip lavina

„Nieko nėra baisiau už nežinią. Ypač kai suvoki, kad Tavo sveikatos problemos lyg ir nebesvarbios, nes visas pasaulis kovoja su nenuspėjamu virusu. Tačiau viskas, kas liečia mūsų sveikatą, yra svarbu. Šiuo metu daugelis gydymo įstaigų uždarytos, karštosios telefonų linijos užimtos, tad, mielos moterys, suprasdama, kad situacija nėra paprasta, noriu prisidėti prie Jūsų ramybės išsaugojimo.

Visais jums rūpimais ginekologiniais klausimais galite kreiptis į mane čia – asmenine žinute per „Facebook“. Atsakysiu, kaip galėdama greičiau, nes suprantu, kad esant nežinioje nerimas tik auga. Bandysime jį drauge suvaldyti.

Virtualiu būdu konsultuosiu ne tik savo pacientes, kurias pažįstu, bet visas moteris, kurioms reikia pagalbos. Tai metas susivienyti ir, kiek galime, labiau padėti vieni kitiems“, – tokią žinutę ginekologė į socialinius tinklus pasiuntė dar kovo pabaigoje ir vos per kelias savaites jos sekėjų ratas išaugo beveik iki 3 tūkst.

TAIP PAT SKAITYKITE: Karantino apribojimai sukėlė klausimų dėl aborto galimybių: ką daryti neplanuotai pastojusioms moterims?

Kaip pasakojo pati D.Bartkevičienė, šiuo metu ji sulaukia apie 20 klausimų per dieną, tačiau karantino pradžioje dar ir ligoninėje budinti gydytoja vos spėdavo suktis: kasdien internetu į ją kreipdavosi po 50–60 moterų.

Ar šiuo metu gimdyti saugu?

Žinoma, didžiausia besikreipiančiųjų grupė – nėščiosios, kurios karantino pradžioje buvo paliktos nežinioje: nebuvo aišku, nei kiek laiko tęsis karantinas, nei ką joms daryti, jei kils sveikatos problemų.

„Tas, kurioms artėja terminas gimdyti, galiu nuraminti, kad mūsų stacionarai tikrai pasiruošę priimti gimdyves ir yra saugūs. Jei reikia skubios apžiūros, kurios būtinybė kiekvienu atveju vertinama individualiai, tokia galimybė taip pat yra.

Aišku, prašome, kad moteris, ateidama pas gydytoją, pasirūpintų apsaugos priemonėmis. Mes visi taip pat esame pasiruošę – su kaukėmis, respiratoriais, skydeliais, pirštinėmis, specialiais chalatais. Po kiekvienos pacientės patalpos vėdinamos ir dezinfekuojamos. Yra aiški instrukcija, ką turime daryti“, – pasakojo pašnekovė.

Tačiau planavusioms šiuo metu pastoti ginekologė siūlo palaukti iki rudens: „Pamačius dvi juosteles nėštumo testo ekranėlyje tikrai norėsis įsitikinti, kad viskas yra gerai, bei gauti visą reikalingą priežiūrą bei informaciją, o šiuo metu laikas tam nepalankus“.

Ginekologinėms bėdoms karantinas nė motais

„Taip pat kreipiasi nemažai moterų, kurioms nėštumo testas parodė, kad jos yra nėščios. Jos nerimauja ir klausia, ką toliau daryti, kaip elgtis. Jau pagimdžiusioms moterims kyla daug problemų dėl krūtų, pavyzdžiui, užsilaiko pienas, taip pat dėl spenelių priežiūros.

Kitoms moterims nerimą kelia užsitęsęs gausus kraujavimas, skausmai pilvo apačioje, niežuliai intymioje zonoje ar pienligė, atsiradusi po antibiotikų vartojimo.

Šiuo metu moterys poliklinikoje gali gauti nuotolinę šeimos gydytojo konsultaciją. Aišku, gydymo įstaigos turi budinčius specialistus, bet jie konsultuoja tik skubiais atvejais. O ką daryti kitoms?

Todėl, jeigu matau, kad atvejis skubus, nukreipiu moterį ten, kur reikia. Kitais atvejais pasakau, kiek laiko su viena ar kita problema galima laukti, ką daryti iki tol, o esant reikalui išrašau vaistų arba nurodau tikslias dozes, kad elektroninį receptą išrašytų moters šeimos gydytojas.

Pastebėjau, kad moterys labai nori bendrauti, rašo daug ir labai džiaugiasi, kad gali kažkam užduoti ramybės neduodantį klausimą.

Iš šalies gali atrodyti, kad taip konsultuoti nėra saugu, bet aš daug metų dirbu gydytojos darbą, stengiuosi kruopščiai surinkti anamnezę ir tai leidžia kvalifikuotai padėti. Yra daugybė situacijų, dėl kurių šiuo metu moterims tikrai nereikia važiuoti į ligoninę, užtenka kartu išsiaiškinti problemą, moterį nuraminti ir išsklaidyti nerimą“, – teigė D.Bartkevičienė.

Asmeninio albumo nuotr./Daiva Bartkevičienė
Asmeninio albumo nuotr./Daiva Bartkevičienė

Keletas ginekologės patarimų nėščiosioms

  • Pirmuoju nėštumo laikotarpiu rekomenduojama vartoti folio rūgšties – po 400 mcg per dieną.
  • Jei nėščiajai suplanuotas vizitas pas gydytoją, būtinai dėvėkite vienkartines pirštines ir veido kaukę (respiratorius būtų dar geriau), eikite be vyro ar kito lydinčio asmens, nes jis nebus įleistas. Nesibūriuokite prie durų ir viduje laikykitės atstumo viena nuo kitos. Jei labai norite vizito metu būti su vyru – pasinaudokite kurios nors programėlės vaizdo skambučiu.
  • Nėštumo metu auga gimda, tempiasi raiščiai, todėl jausti periodiškai maudimą, tempimą, pilvo apačioje ar kirkšnyse yra normalus reiškinys laukiantis. Jei tai jaučiate, dažniau pagulėkite ant šono, venkite fizinio krūvio, lytinių santykių, karštos vonios, ilgo sėdėjimo prie kompiuterio be pertraukų, streso. Taip pat gali padėti magnio papildų vartojimas. Jeigu jaučiate stiprų nerimą, kankina nemiga, galite prieš miegą išgerti valerijono.
  • Dienos metu stenkitės skirti laiko sau, valgykite reguliariai penkis kartus per dieną pagal mitybos rekomendacijas nėščiosioms, gerkite 1,5–2 l vandens per dieną vis pagurkšnodamos.
  • Vėdinkite patalpas, palaikykite namų švarą ir asmens higieną bei laikykitės karantino. Linkiu išlikti ramioms – to reikia ir Jums, ir Jūsų artimiesiems, ir Jūsų būsimam vaikeliui.

Ketvirtadienį, balandžio 16 d., 15 val. Santaros klinikos moteris kviečia į nuotolinį pokalbį „Gimdymas ir naujagimių priežiūra pandemijos metu“ su ligoninės Akušerijos ir ginekologijos centro vadove prof. Diana Ramašauskaite bei Naujagimių skyriaus vedėja dr. Ingrida Pilypiene Santaros klinikų Facebook paskyroje, kur galėsite užduoti Jums rūpimus klausimus. Išankstinių klausimų lauktume ir el. paštu jurgita@santa.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius