Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Santuokų ir laidotuvių ceremonijų tvarka įvedus lokalų karantiną: kas leidžiama, o kas ribojama?

Dėl COVID-19 protrūkio šiuo metu 21 Lietuvos savivaldybėje įvestas lokalus karantinas. Tai vėl pakoregavo santuokų ir laidotuvių ceremonijų tvarką. Kokia ji dabar?
Santuokos ir laidotuvių ceremonijų tvarka per karantiną
Santuokos ir laidotuvių ceremonijų tvarka per karantiną / 123RF.com nuotr.

Lokalus karantinas spalio 9-ąją įvestas Raseinių rajono savivaldybėje, spalio 26 d. – Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kelmės rajono, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono ir Švenčionių rajono savivaldybių teritorijose, o spalio 28 d. – Kauno miesto, Klaipėdos miesto, Šilalės rajono, Širvintų rajono, Telšių rajono, Trakų rajono, Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono savivaldybių teritorijose.

Santuokos ceremonijoje – iki 5 asmenų

Įvedus lokalų karantiną, Teisingumo ministerija paragino visas šalies civilinės metrikacijos įstaigas imtis priemonių, kad užtikrintų kuo saugesnį paslaugų teikimą.

Savivaldybėse, kuriose paskelbtas lokalus karantinas, siūloma iki 5 asmenų, kaip ir buvusio karantino metu, riboti santuokos registravimo ceremonijos dalyvių skaičių (neskaitant civilinės metrikacijos įstaigos darbuotojo).

„Nuo spalio 28 d. į santuokos ceremoniją įleidžiame iki 5 asmenų iš jaunųjų pusės, t. y.: jaunieji, liudininkai, pagal poreikį vertėjas ar fotografas, ar kas nors iš tėvų. Ir keli asmenys iš Santuokų rūmų darbuotojų“, – paaiškino Vilniaus miesto Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Jolanta Kuzmienė.

123RF.com nuotr./Jaunavedžiai dėvi apsaugines veido kaukes
123RF.com nuotr./Jaunavedžiai dėvi apsaugines veido kaukes

Pašnekovės teigimu, dabartiniai ribojimai yra analogiški tiems, kurie buvo pavasarį, kai karantinas buvo paskelbtas visoje šalyje. Pati ceremonija nėra draudžiama, ji vyksta, ir, pasak J.Kuzmienės, vyksta kaip visada iškilmingai, ribojamas tik galinčių joje dalyvauti svečių skaičius.

Visi šventės dalyviai privalo dėvėti apsauginę veido kaukę, jaunieji, liudininkai ir skyriaus darbuotojai – tarpusavyje laikytis saugaus atstumo.

Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos atstovo teigimu, tie patys nurodymai dėl dalyvių skaičiaus – iki penkių asmenų iš jaunųjų pusės, apsauginių veido priemonių ir saugaus atstumo laikymosi galioja ir tuokiantis bažnyčioje.

Prašymai ir datos keitimas – nuotoliniu būdu

Teisingumo ministerija įstaigoms rekomenduoja plačiau taikyti nuotolines paslaugas – informaciją ir konsultacijas gyventojams teikti elektroniniu paštu arba telefonu, arba per Metrikacijos paslaugų informacinę sistemą bei kitais teisės aktuose nustatytais būdais, jeigu tai įmanoma pagal paslaugos pobūdį.

Kaip patvirtino Vilniaus miesto civilinės metrikacijos skyriaus vadovė J.Kuzmienė, visa informacija, konsultacijos ir teikiamos tik nuotoliniu būdu, skyrius fiziškai nedirba.

Prašymus įregistruoti santuoką taip pat galima pateikti tik nuotoliniu būdu per Civilinės metrikacijos elektroninių paslaugų informacinę sistemą MEPIS.

Jei pora dėl tam tikrų priežasčių norėtų keisti savo tuoktuvių datą ir laiką, J.Kuzmienės teigimu, tai reikėtų padaryti vėliausiai likus dienai iki ceremonijos.

„Reikėtų raštu mus informuoti – el. paštu parašyti prašymą, kad nori perkelti ceremonijos datą, laiką, ir mes nukeliame be jokių problemų“, – sakė pašnekovė.

Per karantiną išvykstamos santuokos ceremonijos nebevyksta.

Lokalaus karantino laikotarpiu Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojai į jaunavedžių pageidaujamas vietas atlikti santuokos ceremonijos šiuo metu nebevyksta.

„Toks yra Teisingumo ministerijos sprendimas, kad per karantiną išvykstamos santuokos ceremonijos nebevyksta. Jauniesiems siūloma arba susituokti Civilinės metrikacijos skyriuje, arba, jei vis dėlto nori išvykstamos ceremonijos, turi galimybę ją nukelti, kai vėl bus viskas leidžiama“, – paaiškino J.Kuzmienė.

Poros vestuvių dar nenukelia

Paklausta, kokia situacija santuokų ceremonijų atžvilgiu, palyginti su praėjusių metų rudeniu, kai dar nebuvo užklupęs koronavirusas, J.Kuzmienė sakė, kad kol kas niekas nesikeitė.

„Kadangi karantinas ką tik paskelbtas, tas skaičius dar tikrai nemažėja. Dabar, kadangi ruduo ir prieš Vėlines, savaitgalį numatyta apie 20 santuokų per dieną. Panašus skaičius šiuo laikotarpiu visada ir būdavo“, – sakė Vilniaus miesto Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja.

J.Kuzmienė užsiminė, kad kol kas dar nesulaukė masinio vestuvių datos perkėlimo, su kuo buvo susidūrę pavasarį:

„Kol kas ateina jaunieji ir planuoja susituokti. O pavasarį visi puolė nukėlinėti ir, ką galiu pastebėti, liepos mėnesį, kai apribojimų nebebuvo, mes pavijome praėjusių metų liepos mėnesio skaičius – buvo apie 300 santuokų. Taigi sakyti, kad šiemet dėl karantino apmažėjo santuokų, negalime, nes jų neapmažėjo. Tik buvo nukelta ir poros sutuoktos vėliau.“

123RF.com nuotr./Vestuvių atributika
123RF.com nuotr./Vestuvių atributika

Žmonių skaičius šarvojimo salėje nėra nustatytas

Vilniaus laidojimo rūmų „Ritualas“ direktorės Jolantos Sprainaitienės teigimu, Vilniaus mieste įvedus lokalų karantiną atsirado papildomų taisyklių šarvojimo ir laidojimo reikmenų prekybos salėse, tačiau, palyginti su karantinu pavasarį, apribojimai laidojimo bendrovėms, kaip ir verslui apskritai, kol kas yra gerokai mažesni.

Paprašyta papasakoti, kokie reikalavimai taikomi lokalaus karantino laikotarpiu, J.Sprainaitienė sakė:

Labai skatiname į atsisveikinimą su velioniu fiziškai atvykti tik jam pačius artimiausius asmenis.

„Atvykstantiems į šarvojimo salę atsisveikinti su velioniu būtina dėvėti kvėpavimo takus dengiančią kaukę ir laikytis saugaus atstumo. Šarvojimo salėje, rūpindamiesi klientų ir darbuotojų sveikata, suteikiame dezinfekcijos priemones, o siekiant išlaikyti atstumą tarp atvykusiųjų iš skirtingų šeimų, dalį kėdžių žymime kaip rezervuotas.

Skirtingai nei pirmojo karantino metu, maksimalus žmonių skaičius šarvojimo salėje nėra nustatytas, tačiau labai skatiname į atsisveikinimą su velioniu fiziškai atvykti tik jam pačius artimiausius asmenis. Kitus, kiek mažiau artimus asmenis, kviečiame išreikšti užuojautą artimiesiems nuotoliniu būdu arba atvykti jau į laidojimo vietą.“

Kokios išimtys esantiems saviizoliacijoje?

Pasak J.Sprainaitienės, asmenims, kurie yra saviizoliacijoje dėl kelionės į užsienio šalis ar turėto sąlyčio su sergančiu COVID-19, lankytis šarvojimo salėje leidžiama tik išimtiniais atvejais – mirus ypač artimam žmogui ir nejaučiant jokių ligos simptomų.

„Izoliuotas asmuo privalo atvykti nuosavu transportu ir suderinti šį atvykimą su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistais ir laidojimo bendrovės personalu.

Tam tikros priemonės taikomos ir laidojimo reikmenų prekybos salėje. Čia klientai taip pat turi dėvėti apsauginę veido kaukę ir pirštines, kiekvienam asmeniui erdvėje privalo būti užtikrintas 10 kv. metrų plotas.

Asmenims, kurie yra saviizoliacijoje, lankytis šarvojimo salėje leidžiama tik mirus ypač artimam žmogui ir nejaučiant jokių ligos simptomų.

Laidojimo paslaugas ir reikmenis užsakančius asmenis kviečiame suderinti apsilankymo laiką telefonu prieš atvykimą ir atvykti ne daugiau kaip po du tris, taip apribojant lankytojų srautą prekybos salėje, – paaiškino pašnekovė ir pridūrė:

– Tačiau, net jei ir kelios lankytojų grupės atvyksta vienu metu, išlaikyti pakankamą atstumą tarp atvykusiųjų nėra iššūkis, nes mūsų Vilniaus laidojimo rūmų prekybos salių bendras plotas siekia 260 kv. metrų.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus laidojimo rūmai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus laidojimo rūmai

Palaikai kremuojami arba šarvojami uždarame karste

Paklausta, ar įvesta kokių apribojimų dėl paties šarvojimo, J.Sprainaitienė sakė, kad laidojant koronavirusu neužsikrėtusį velionį jokių išskirtinių apribojimų nėra. Paslaugos toliau gali būti teikiamos pagal visas nusistovėjusias tradicijas, neribojant šarvojimo laiko.

Tačiau laidojant nuo koronaviruso mirusį asmenį, J.Sprainaitienės teigimu, reikia laikytis Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijų ir palaikus kremuoti arba šarvoti uždarame karste.

„Paminėtina, kad mirusiajam nuo COVID-19 nerekomenduojama nei atlikti skrodimo, nei jo balzamuoti, o atliekant šias procedūras – būtina dėvėti tam numatytas specialias apsaugos priemones“, – sakė J.Sprainaitienė.

Išlydint velionį kapinėse reikalingos apsauginės veido kaukės ir laikytis saugaus atstumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius