Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šeimos konsultantas: „Vyrai kartais užsimiršta galvodami, kad jie vieni uždirba pinigus“

Apie šeimos darną ir pinigus savo įžvalgomis dalijasi šeimos konsultantas Vaidas Arvasevičius.
Vyras: kokio jo misija?
Vyras: kokio jo misija? / „Scanpix“ nuotr.

– Būna, kad šeima gyvena darniai tol, kol vienas iš sutuoktinių pradeda gerai uždirbti. Tada, kai rodos, buitiniam gyvenimui nieko nebetrūksta, pašlyja tarpusavio santykiai. Arba štai šeimą sugebantis išlaikyti vyras netikėtai tampa valdingas ir mano turįs teisę nurodinėti, ką moteriai pirkti, su kuo susitikinėti, mesti prasčiau apmokamą darbą, užsiimti namais ar pan. Kodėl pinigai keičia kai kuriuos žmones?

– Ne visus žmones pakeičia pinigai. Tai priklauso nuo žmogaus asmenybės, auklėjimo, charakterio, įsivaizdavimo, tipo.

Mano nuomone, jeigu vyras ir žmona sukūrė šeimą, neturėtų likti sąvokų „mano ar tavo pinigai“ – yra šeimai priklausantys pinigai. Jeigu yra vaikų – tie šeimos pinigai priklauso ir jiems. Ir nesvarbu, kas pinigus atneša į šeimą, tik vyras, tik moteris ar abu.

Asmeninio arch. nuotr./Vaidas Arvasevičius
Asmeninio arch. nuotr./Vaidas Arvasevičius

Aišku, vaikai negali savarankiškai šeimos pinigais naudotis, nes jiems trūksta patirties, o mūsų, suaugusiųjų užduotis yra išmokyti mažuosius teisingai su jais elgtis. O mokyti reikia, nes vaikai pasiduoda impulsams, troškimams, malonumams.

TAIP PAT SKAITYKITE: Finansų ekspertė Milana Jonikienė: „Pinigai – lyg benzopjūklas: prieš duodami vaikui, turite išmokyti su jais elgtis“

Normalu, kad vyro ir moters įnašas į šeimą yra skirtingas – vienose šeimose uždirba daugiau moteris, kitose – vyrai. Tačiau sutuoktiniai neturėtų kaltinti vienas kito ar elgtis valdingai vien dėl to, kad uždirba daugiau. Dažnai vienas sutuoktinis uždirba daugiau, nes jam palankiai susiklostė aplinkybės. Galbūt dėjo didesnes pastangas susirasti geresnį darbą arba parodė geresnes kompetencijas gauti geresnį atlyginimą. Tačiau tai niekaip nesuteikia teisės keltis, pūstis prieš kitą žmogų, tarsi būtų geresnis už jį.

Su tokiomis situacijomis ir aš susiduriu per pokalbius ar konsultacijas. Vis dėlto turime prisiminti, kad valdyti kitą žmogų neturime jokios moralinės teisės. Kitas žmogus yra savarankiška asmenybė, pati priimanti sprendimus.

Klausimas kyla: ar sugebėtų vyras uždirbti tuos didelius pinigus, jeigu visą buitį reiktų pačiam tvarkyti?

Taigi, atsakymas toks: didesnis atlyginimas, didesni pinigai ar finansinis šeimos išlaikymas nesuteikia galimybės žmonėms staiga atsidurti ant skirtingų laiptelių. Dar daugiau – jeigu vienas sutuoktinis uždirba daugiau, vadinasi, kitas sudaro sąlygas jam dirbti, save realizuoti.

Tarkime, vyras uždirba daugiau, bet pamiršta, kad žmona skalbia, lygina drabužius, kasdien gamina pusryčius ir vakarienę – juk tai irgi darbas. Klausimas kyla: ar sugebėtų vyras uždirbti tuos didelius pinigus, jeigu visą buitį reiktų pačiam tvarkyti? Jeigu dar reiktų pasirūpinti vaikais, mokyklomis, būreliais, darželiais, vystyklais?

Vyrai kartais užsimiršta galvodami, kad jie vieni uždirba pinigus, – iš tiesų juos uždirba visa šeima. Tik jie ateina į šeimą per kažkurį iš šeimos narių.

– Yra toks nuo senų laikų užsilikęs stereotipas, vis dar būdingas kai kuriems vyrams, kad šeimoje vyras turi uždirbti daugiau. Tuomet jis jaučiasi vyriškesnis, stipresnis, galintis suteikti šeimai viską, ko reikia. Bet vos tik reikalai pasisuka kita linkme, ir moteris pradeda gauti didesnį atlyginimą – vyras tarsi sužlunga, jaučia susierzinimą ir nevisavertiškumo jausmą, pradeda priekaištauti žmonai. Kodėl kai kuriems vyrams vis dar taip svarbu uždirbti daugiau už moterį?

– Yra vyrų, kurie blogai jaučiasi, jeigu moteris uždirba daugiau, bet tai tik ženklas, kad jų savivertė menka, o tai paties vyro asmeninė tragedija. Asmeninis sunkumas, negebėjimas susitaikyti, nuolankumo trūkumas, negebėjimas priimti susiklosčiusios duotybės. O ji tokia, kad šiuo metu vyras negali uždirbti daugiau pinigų, bet moteris daugiau jų gauna. Ir tai visiškai natūralu – juk niekas nėra pasakęs, kad vyras trūks plyš turi uždirbti daugiau pinigų. Tai tik nuo senų senovės užsilikęs stereotipas.

Bet labiau įsigilinus kyla klausimas: jeigu tik dėl to, kad moteris uždirba daugiau, vyras ima žlugti, jo ego sutryptas, sutraiškytas, tai ko vertas pats žmogus? Jeigu vyras puola į paniką, jaučiasi blogai ar pradeda kabinėtis – kokia to vyro branda?

Na, bet faktas, kad dar ir šiandien daug vyrų patiria diskomfortą, jeigu jų moterys daugiau uždirba. Mano įsitikinimu, tai asmenybės nebrandumo ženklas. Kita vertus, kaip tokiu atveju jaustis moteriai – na, negi jai reikia atsisakyti darbo, karjeros, slėpti pinigus, nesakyti, kiek uždirba? Tai jau ne šeimos gyvenimas, o kažkokia klounada.

Mano manymu, jeigu vyras prastai jaučiasi mažiau uždirbdamas, turėtų ieškoti pagalbos, galbūt net kreiptis į specialistus ir klausti jų, kas atsitiko, kad žmonai pradėjus daugiau uždirbti, jis jaučiasi blogai, žemesnės savivertės. Specialistas galėtų padėti atrasti kitus savo vertės atraminius taškus.

Iš tiesų tiek vyrai, tiek moterys labai daug savo asmenybės svertų atiduoda pinigams, daiktams, bet žmogiškoji vertė yra gerokai subtilesnė ir gilesnė nei pinigai.

Na, tarkime, gal vyras uždirba mažiau, bet yra puikus tėtis, gal ir darbuotojas puikus, bet jo darbovietėje neįmanomi didesnis atlyginimai. O visa tai juk nereiškia, kad jis mažiau vertingas žmogus. Gal jis puikus darbuotojas, labai atidus, labai darbštus – ir štai čia slypi jo vertė. Nereikia gauto atlyginimo vertės tapatinti su savo paties verte ir sakyti – štai kiek tesu vertas.

Iš tiesų tiek vyrai, tiek moterys labai daug savo asmenybės svertų atiduoda pinigams, daiktams, bet žmogiškoji vertė yra gerokai subtilesnė ir gilesnė nei pinigai.

Taigi sąmoningas vyras turėtų pagalvoti, kodėl jis blogai jaučiasi ir ieškoti kitų atramos taškų, kurioje vietoje jis niekada nebus nukonkuruotas. Tikrai yra dalykų, kuriuos jis gali, o žmona ne. Ir štai čia reikia paieškoti savo vertės, – primena V.Arvasevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius