Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaikų neurologė R.Maciulevičienė apie kūdikių masturbaciją: „Tai išties panašu į epilepsijos priepuolį“

Nedaug tėvų žino, kad net ir keturių mėnesių kūdikis gali masturbuotis. Dažniausiai tai išvydę nesupranta, kas vyksta, pagalvoja, kad mažylį ištiko koks nors priepuolis. Ar iš tiesų reikia nerimauti? Kaip elgtis įtarus, kad kūdikis užsiima tokiais visai nevaikiškais žaidimais, atsako gydytoja, vaikų neurologė Rūta Maciulevičienė.
Vaikas kėdutėje
Vaikas kėdutėje / 123RF.com nuotr.

Nėra statistikos, kiek kūdikių masturbuojasi, tačiau iš savo praktikos galiu pasakyti, kad nemažai. Tėvai nesupranta, kas tuo metu vyksta su jų kūdikiu ir negali suvokti, kad toks mažiukas jau gali pats save tenkinti. Ne visada tėvams paprasta atpažinti, ar kūdikis masturbuojasi, mat pats veiksmas primena epilepsijos priepuolį.

Kaip atrodo?

Masturbuotis gali pradėti jau 4–9 mėnesių amžiaus kūdikis, kuris save tenkina nebūtinai rankutėmis liesdamas lytinius organus. Labai dažnai tai daro sėdėdamas ant grindų arba vaikiškoje kėdutėje su strypeliu ir ritmiškai juda, dirgindamas savo lytinius organus.

Tuo metu mažylis nereaguoja į aplinką, neatsiliepia šaukiamas, būna tarsi paskendęs savyje. Vėliau sutrūkčioja, parausta, išprakaituoja. Pats veiksmas labai primena epilepsijos priepuolį, todėl neretai toks kūdikis yra tiriamas, ar neserga šia liga.

Kita vertus, gerai išsiklausinėjus tėvų, jau iš jų pasakojimo galima įtarti, kad mažylis tiesiog masturbuojasi. Aš prašau tėvų, kad nufilmuotų tokį „priepuolį“, ir dažniausiai iš karto būna aišku, kad tai nei epilepsijos priepuolis, nei kitos sveikatos problemos.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mėnesinės sulaukus 9-erių? Ginekologė I.Kravčenkienė – apie pirmuosius požymius ir tai, kas lemia ankstyvą brandą

Kodėl „tai“ daro?

Kūdikis, dirgindamas lytinius organus, atsitiktinai atranda malonumą ir paskui nori tą jausmą dar ir dar pakartoti. Būna, kad tėvai per ilgai nepakeičia sauskelnių, o mažylis žaidžia ant grindų, šlapios sauskelnės trina tarpvietę, ir mažylis netikėtai pajunta malonumą.

Tas pats pasakytina ir apie maitinimo kėdutes su strypeliu ar virve, sportinius vežimėlius – kūdikis juda, muistosi, liečia tą strypelį ir atranda, kad tai daryti malonu. Vėliau jau tokius veiksmus kartoja sąmoningai – siekdamas malonumo.

Kaip elgtis tėvams?

Kūdikių masturbacija nėra pavojinga, neturi jokių liekamųjų reiškinių, nereiškia, kad kūdikio raida yra sutrikusi. Aišku, dažniausiai tėvai išgirdę, kuo užsiima jų mažylis, labai išsigąsta, vis dėlto gydytojo pareiga juos nuraminti ir paaiškinti, kad tai praeis. Dažniausiai pakanka stebėti, kas dirgina kūdikio lytinius organus, ir pašalinti dirgiklius – dažniau keisti sauskelnes, atsisakyti kėdutės su strypeliu.

Kūdikis, dirgindamas lytinius organus, atsitiktinai atranda malonumą ir paskui nori tą jausmą dar ir dar pakartoti.

Mergaitės gali masturbuotis ir dėl nepakankamos higienos – trintis į grindis dėl atsiradusio tarpvietės niežulio. Pašalinus dirgiklius dažniausiai kūdikis liaunasi masturbuotis be jokios kitokios intervencijos. Na, o tuo metu, kai masturbuojasi, neatsiliepia šaukiamas, nereaguoja į aplinką – nereikia jo kelti nuo grindų, purtyti, barti. Tiesiog išlaukti ir, kaip minėjau, žiūrėti, kas skatina tokį elgesį.

Na, o kadangi kūdikių masturbacija išties yra panaši į epilepsijos priepuolį, tėvams patartina kreiptis į šeimos gydytoją arba vaikų neurologą.

Įdomus faktas

Pirmą kartą medicinos literatūroje kūdikių masturbacija buvo aprašyta 1906 metais. Jau tuo metu buvo rašoma, kad masturbuojasi nemažai kūdikių, vis dėlto statistikos, koks procentas tai daro, nebuvo pateikta nei tuomet, nėra jos ir dabar. Buvo atliktos iš didžiulės studijos – tiriami besimasturbuojantys kūdikiai – ieškota lytinių hormonų sutrikimo, atliekamas magnetinis rezonansas, skenuojamos smegenys ir pan. Jokie sveikatos sutrikimai dėl tokios ankstyvos masturbacijos nenustatyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius